AKKOORD VOOR VELDKAPEL IN LENNISHEUVEL

’Sint-Jozefkapel wordt rustplaats
voor iedereen’

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Ontwerptekening van de kapel die wordt gerealiseerd op de voormalige paardenwei in Lennisheuvel. (Tekening Paul Simons).

DOOR MARIËLLE WIJFFELAARS

Binnenkort wordt in Lennisheuvel gestart met de bouw van een veldkapel. De Werkgroep Sint-Jozefkapel is al een tijdje bezig met het realiseren van een veldkapel aan de Brede Heide in Lennisheuvel. Inmiddels is toestemming verleend voor de bouw en ook het financiële plaatje is rond. De kapel moet een plek worden waar alle inwoners en voorbijgangers tot rust kunnen komen.

Het idee voor het realiseren van een veldkapel in Lennisheuvel is er al ruime tijd. Toen Caspar Willers in het kerkdorp kwam wonen, vertelde Cees Nooren hem dat op de plek in de buurt van zijn woning een kapel zou hebben gestaan. Dit zou geweest zijn op de kruising van de Armehoefstraat, Boseind en Lennisheuvel. Willers en Nooren vonden bij de gemeente Boxtel een oude kaart waarop de kapel genoemd werd en het tweetal besloot dat deze weer terug moest keren in Lennisheuvel. Ad van den Breekel, voorzitter van Stichting Kerk en Orion sprak erover met wethouder Ger van den Oetelaar en er werd een kapelcommissie opgericht.

De leden hebben allemaal dezelfde reden om zich in te zetten voor realisatie van een veldkapel. ,,Door het industrieterrein Vorst en de komst van het Rabo Datacenter komt Lennisheuvel een beetje in de verdrukking”, vindt voorzitter Fred de Jong van de kapelcommissie. ,,We willen de toegang tot het dorp aantrekkelijk houden. Door een mooie invulling te geven aan de paardenwei wordt ook dit deel van Lennisheuvel mooi.”

Willers vult aan: ,,Een kapel hoort gewoon in een dorp als Lennisheuvel. Het past bij het dorpsbeeld.” De kapelcommissie heeft de mogelijkheden voor een veldkapel onderzocht en architect Paul Simons ontwierp een plan. ,,Dit alles is in samenspraak met de inwoners gebeurd”, licht Willers toe. ,,Bij Orion en de Sint-Theresiakerk kwamen lijsten te hangen waarop zij hun voorkeur kenbaar konden maken. Met dat idee zijn we aan de slag gegaan.”

SAMENWERKING
Ook de naam is in overleg met de bewoners gekozen. Dat de kapel de naam van een heilige zou moeten krijgen, was duidelijk. Gekozen werd voor Sint Jozef. ,,De naam past ook wel bij de bevolking van Lennisheuvel”, vindt Willers. ,,Het zijn harde werkers, net als Jozef ook was.”

Gekozen is om zoveel mogelijk samen met de inwoners te doen. Naast invloed op de bouwstijl van de kapel en de naamgeving, zijn zij ook betrokken bij de uiteindelijke realisatie. ,,Het is een kapel voor alle inwoners, het moet echt hun kapel worden”, zegt Willers stellig. ,,Er hebben zich al een twintigtal vrijwilligers gemeld om te helpen bij het timmeren en metselen, zowel jongeren als ouderen werken mee. Het is heel mooi dat dit in Lennisheuvel zo verloopt.”

De Jong benadrukt dat de kapel er voor iedereen komt. ,,Welk geloof men ook heeft, iedereen mag er gebruik van maken. Er komen veel fietsers en wandelaars langs de plek en zij kunnen er gaan zitten om uit te rusten. Het wordt een stiltegebied waar men even tot rust kan komen.” Willers hoopt dat oude tradities wellicht weer in ere hersteld kunnen worden. ,,Denk daarbij aan een oogstfeest of het vieren van de dag van Sint-Jozef.”

HERGEBRUIKEN
De bouw van de kapel wordt deels gerealiseerd met hergebruikte materialen. Het dak wordt vervaardigd met lei en het hout is inlands eikenhout, afkomstig uit de regio Boxtel. Op de smeetijzeren poort komen twee afbeeldingen van de zevende zegel. Deze zijn geschonken. De zes banken zijn afkomstig uit de Sint-Theresiakerk. ,,Het brandgeschilderde raam aan de achterzijde komt uit Zuid-Frankrijk en is geschonken door een inwoner”, vertelt architect Simons. Aan de zijkant komen glas-in-loodramen. ,,We zijn nog op zoek naar iemand die deze kan maken. We willen daarin symbolen hebben van werktuigen die Sint Jozef gebruikte.”

De dakbedekking wordt uitgevoerd door leerlingen van Praktijkonderwijs Boxtel. ,,Voor hen is dit een mooi leerproject”, vindt Simons. ,,De dingen die ze op school maken zijn niet blijvend, nu kunnen ze meewerken aan iets wat hopelijk nog vele jaren blijft.” De werkzaamheden worden uitgevoerd bij manege Brede Heide.

Ook de financiën zijn inmiddels rond. De commissie kan rekenen op subsidie van stichting Streekrekening Het Groene Woud. Ook de provincie Noord-Brabant en enkele bedrijven leveren een bijdrage. ,,Daarnaast krijgen we veel steun van de gemeente Boxtel. De kapel wordt gerealiseerd op hun grond”, zegt De Jong. De totale kosten voor de bouw liggen rond 75.000 euro. ,,Dat zijn alleen de materiaalkosten, het werk wordt gedaan door vrijwilligers.” Daarnaast is ook de samenwerking gezocht met Rabobank en BAM Utiliteitsbouw die momenteel werken aan het Datacenter. ,,Wellicht dat enkele werkzaamheden samen uitgevoerd kunnen worden. Ook Vion heeft aangegeven ons te willen helpen”, vertelt De Jong.

De commissie hoopt voor de winter de fundering klaar te hebben en voor de zomer zou de kapel helemaal klaar moeten zijn. ,,Ik zou het mooi vinden als de kapel op 19 maart gereed zou zijn”, zegt Cees Nooren. ,,Dat is de dag van de heilige Sint-Jozef.”

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Beeld van de voormalige paardenwei waar binnenkort gestart wordt met het bouwen van de Sint-Jozefkapel. (Foto: Caspar Willers).
29 oktober 2009

Print deze pagina

Terug