SETH GAAIKEMA TREEDT OP IN PODIUM BOXTEL

’Cabaret voorziet in levensbehoefte’

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Seth Gaaikema vertelt honderduit aan de keukentafel in zijn monumentale woonboerderij in het buitengebied van Schijndel. (Foto: Albert Stolwijk).

DOOR HENK VAN WEERT

,,Het is een moeilijke tijd voor veel mensen. Kijk alleen maar eens naar de toename van het aantal ontslagen. Als het goed gaat, is cabaret een luxeartikel; momenteel is het een levensbehoefte. Mensen moeten kunnen lachen.” Seth Gaaikema is inmiddels zeventig; volgend jaar viert hij zijn gouden jubileum. Maar van stoppen wil hij niet weten. Op de bühne voelt hij zich als een vis in het water. Donderdag 5 november staat de cabaretier in Podium Boxtel.

Nu hij op een leeftijd is gekomen dat hij niet meer voor het geld hoeft op te treden en zich ook niet meer druk hoeft te maken over prestige of ’hoe het hoort’, is het vak van cabaretier voor Seth Gaaikema alleen maar leuker geworden. ,,Het klinkt misschien gek, maar ik voel me steeds jonger en beleef er heel veel plezier aan om mensen een leuke avond te bezorgen. En dat voelt het publiek.” Grinnikend: ,,Als ik achter de geraniums zou moeten zitten, gaan de geraniums dood.” Gaaikema vindt het heerlijk om op het podium te staan. ,,Vorig jaar viel ik van de trap en weet je waar ik het beste herstelde: juist ja, op het toneel. Ik weet het niet, het is de adrenaline of zo. Ik heb een heerlijk vak, écht!”

Aan de keukentafel in zijn monumentale woonboerderij in het buitengebied van Schijndel vertelt Gaaikema honderduit. Hij is mager geworden en oogt fragiel maar uit zijn woorden is op te maken dat de cabaretier en tekstschrijver boordevol energie zit. Gaaikema reist momenteel met zijn alom geprezen programma ’Al was het de eerste keer!’ door het land en treedt gemiddeld twee tot drie keer per week op. ,,Ik ben een kwajongen van zeventig en vind het nog altijd heerlijk om links en rechts een goede pets uit te delen aan politici.”

RUWE TIJD
Geëngageerd als hij is spreekt Gaaikema van een ’ruwe tijd’ met ’weinig warme mensen’. ,,We leven in een rare periode met veel leugen en bedrog en waarin alleen scoren telt.” Hij trekt een somber gezicht: ,,Stel je toch eens voor dat de PVV van Geert Wilders straks de grootste politieke partij wordt… Nee, ik ben iemand die in de nuance gelooft.”

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Seth Gaaikema: ,,We leven in een rare periode met veel leugen en bedrog en waarin alleen scoren telt.” (Foto: Albert Stolwijk).

De Schijndelaar noemt zichzelf een ’wij-cabaratier’. ,,Ook tijdens mijn oudejaarsconferences. Ik vroeg me altijd af: wat is er afgelopen jaar met óns gebeurd.” Dat de economische crisis gaat hij opgewekt en strijdlustig te lijf in zijn show. ,,Wat wil je? Ik heb een veel grotere crisis meegemaakt. Toen ik vijf jaar was, werd ik vertederend op het bed van mijn ’zieke’ moeder gezet tijdens een razzia door de Duitse bezetter. Het ledikant stond op een luik dat toegang gaf tot een schuilplaats voor onderduikers. Het gezicht van die agent van de Grüne Polizei zie ik nóg voor me. Gelukkig vertrok hij, maar dat gevoeg van angst vergeet je nooit meer.”

Het begrip angst speelt ook vandaag de dag een grote rol, vindt Gaaikema. ,,Politici proberen in te spelen op de angstgevoelens van mensen. Gelukkig zijn er nog altijd mensen die daar tegenin gaan. Neem een man als Job Cohen. Waar hij maar kan roept hij mensen op elkaar vast te houden, bijeen te blijven. We moeten beseffen dat vrede niet vanzelfsprekend is. Vrede is een afspraak die je als mensen onderling maakt.”

BITTERBALLEN
Voor het eerst doet Gaaikema buurgemeente Boxtel aan. ,,Ik ga er wel eens eten in restaurant De Ceulse Kaar. Verder ken ik het dorp nauwelijks. Ik heb goede herinneringen aan Villa Catharina, daar gingen we wel eens eten. Ik herinner me een zwoele zomeravond dat we er op het terras aten. Er lagen wel acht soorten bestek naast mijn bord! Zoiets vergeet je niet snel. Is dat restaurant er nog?”, vraagt Gaaikema.

Ook vraagt hij belangstellend naar de zaal waar hij volgende week donderdagavond moet spelen. Als hij hoort dat het een kleine accommodatie is, knikt hij tevreden. ,,Fijn. Het is mooi als je kort bij je publiek zit en direct contact hebt. Je kunt makkelijker improviseren. En na afloop, serveren ze dan bitterballen? Dat hoop ik ten minste. Lekker bij een pilsje als je wat nababbelt met de bezoekers. Doe ik graag.”

Kaartverkoop via www.podiumboxtel.nl, UITpunt Boxtel in de bibliotheek of boekhandel Elckerlijc aan de Markt. De redactie van Brabants Centrum verloot op twee vrijkaarten voor de voorstelling van Seth Gaaikema. Belangstellenden kunnen een mailtje sturen naar bc@brabantscentrum.nl. De winnaars krijgen persoonlijk bericht en kunnen hun kaartje voor aanvang van de show op vertoon van een legitimatiebewijs afhalen aan de kassa van PodiumBoxtel.

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: ,,Ik ben een kwajongen van zeventig en vind het nog altijd heerlijk om links en rechts een goede pets uit te delen aan politici.” (Foto: Albert Stolwijk).
29 oktober 2009

Print deze pagina

Terug