CAVALERIEOFFICIEREN VIEREN FEESTJE IN BOXTEL

Muzikale eer voor Poolse huzaar

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: De regimentsfanfare Garde Grenadiers en Jagers brengt in de raadzaal van het Boxtelse gemeentehuis een aubade tijdens de bijeenkomst van de cavalerieofficieren. (Foto: Albert Stolwijk).

Elke maand komen voormalige cavalerieofficieren in het Boxtelse restaurant De Waag bijeen voor een gezamenlijke lunch. Woensdag 28 oktober beleefde het gezelschap een extra feestelijke bijeenkomst omdat een van de trouwe bezoekers, luitenant-kolonel b.d. Wlad Kohutnicki, zijn negentigste verjaardag vierde. De regimentsfanfare Garde Grenadiers en Jagers kwam speciaal vanuit Assen naar Boxtel voor een aubade in de raadzaal.

Sinds een jaar of negen organiseert Dirk van Zuidam, zelf oud reserveofficier en voormalig VVD-wethouder in Boxtel, de maandelijkse bijeenkomst van Vereniging Officieren Cavalerie (VOC) in De Waag. Dat de Poolse oorlogsveteraan op 15 oktober jongstleden negentig was geworden, mocht niet zomaar voorbij gaan, vond hij. En dus trommelde hij het militaire muziekkorps op om naar Boxtel te komen.

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Loco-burgemeester Anton van Aert in gesprek met de 90-jarige luitenant-kolonel b.d. Wlad Kohutnicki. (Foto: Albert Stolwijk).

Kohutnicki leverde in 1944 zijn aandeel in de bevrijding van het westelijke deel van Noord-Brabant en bleef na de oorlog in Nederland. Hij liet zich naturaliseren en trad toe tot het Nederlandse leger waar hij onder meer bataljonscommandant van de huzaren was in de Duitse legerplaats Seedorf. Momenteel woont de Pool in Rosmalen.

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: De aanwezigen luisteren tijdens de bijeenkomst van de cavalerieofficieren naar de aubade van de regimentsfanfare Garde Grenadiers en Jagers in de raadzaal van het Boxtelse gemeentehuis. (Foto: Albert Stolwijk).

Locoburgemeester Anton van Aert feliciteerde Kohutnicki in de raadzaal namens het Boxtelse gemeentebestuur. Daarbij klonk ook het lied dat de VOC-leden speciaal hadden ingestudeerd: Sto Lat!. Daarin werd de jarige in het Pools de wens toegezongen dat hij honderd jaar mag worden. Daarna schoven de gasten aan tafel voor hun maandelijks lunch in De Waag, waar chef-kok Jurgen Bosmans zijn best had gedaan om tal van Poolse lekkernijen te bereiden.

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: De 90-jarige luitenant-kolonel b.d. Wlad Kohutnicki luistert aandachtig naar de aubade. (Foto: Albert Stolwijk).

Terug
29 oktober 2009

Print deze pagina

Terug