STRIJD OM TROFEE IN DOMMELBAD

Watergraaf in rol van zwemverslaggever

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Watergraaf Peter Glas houdt een kort toespraakje voorafgaand aan de start van de wedstrijden om de Dommeltrofee. (Foto: Albert Stolwijk).

DOOR STEFAN LATIJNHOUWERS

Hij kwam eigenlijk alleen naar de strijd om de Dommeltrofee in Boxtel om het officiële startschot te geven, maar ontpopte zich zaterdag 24 oktober in het Dommelbad vervolgens als een kundige zwemverslaggever tijdens de openingsrace. Watergraaf Peter Glas van Waterschap De Dommel begint al een aardige insider te worden in de zwemsport, aangezien hij al voor de derde keer acte de présence gaf tijdens het sportieve evenement.

Zwemvereniging Zegenwerp uit Sint-Michielsgestel hield zaterdag 24 en zondag 25 oktober voor de derde keer de strijd om de Dommeltrofee in het Dommelbad. Hoofdsponsor van het zwemkampioenschap is Waterschap De Dommel, andere sponsoren zijn de gemeente Boxtel en het Dommelbad.

De naam Dommeltrofee is gekozen omdat alle deelnemende verenigingen hun thuishaven hebben in gemeenten aan of langs de Dommel, al bracht watergraaf Glas daar in zijn woordje voorafgaand aan de eerste zwemrace een kleine nuance aan. ,,Liggen die gemeenten wel allemaal aan de Dommel? Volgens mij ligt Rosmalen aan de Aa en Oirschot aan de Beerze, maar als we dat voortaan allemaal Dommel noemen vind ik het ook prachtig”, aldus Glas, die terloops liet weten dat de organiserende vereniging Zegenwerp in het zwemmagazine ’Keerpunt’ als club van de maand uitgebreid belicht wordt in drie pagina’s.

Glas had ook een minder verheugende mededeling. ,,Tien procent van de deelnemers is helaas door de griep geveld. Vanaf hier wensen we de zieken veel beterschap toe en alle deelnemers wens ik een sportief en gezellig evenement.” Glas verzocht de eerste zwemmers vervolgens op de plaatsen te gaan staan, waarna hij het ’startschot’ gaf met een fluitje…

BELGIË
De deelnemende zwemverenigingen waren zaterdag De Treffers uit Rosmalen, de Dommelbaarzen uit Vught, Eiffelswimmers PSV uit Eindhoven, Watervrienden Eindhoven, BZV ’s-Hertogenbosch, EOZC uit Oirschot, Argo uit Sint-Oedenrode en het organiserende Zegenwerp. Watergraaf Glas: ,,De zwemmers van de Overpeltse Zwemvereniging uit Belgie zijn met een afvaardiging van 25 zwemmers alleen zondag van de partij omdat ze vandaag moesten deelnemen aan een ander evenement. Daaraan kun je afmeten hoe populair de zwemsport is.”

Vice-voorzitter Jan Minkels van zwemclub Zegenwerp gaf zaterdag aan dat het deelnemersveld uit ongeveer honderd zwemmers bestond. ,,Maar morgen zijn er zo’n 125 deelnemers omdat dan dus ook de leden van de Belgische zwemclub aanwezig zijn”, aldus Minkels.

Minkels: ,,Ik vervul vandaag een rol achter de schermen, want de aanwezige scheidsrechters leiden de wedstrijden in goede banen. In totaal telt onze vereniging 325 leden, waaronder ongeveer vijftig uit Boxtel en Liempde. De reden dat we vroeger in zwembad Den Haagakker en nu in het Dommelbad onze thuishaven hebben is omdat we in Sint-Michielsgestel alleen over een buitenbad beschikken, maar we zijn heel blij dat we in deze prachtige accommodatie in Boxtel terecht kunnen.”

KLASSEMENTEN
Tijdens de strijd om de Dommeltrofee werd gezwommen in drie klassementen, te weten sprint (4 x 50 meter vrije slag, vlinderslag, rugslag en schoolslag), wisselslag (5 x 100 meter vrije slag, vlinderslag, rugslag, schoolslag en wisselslag) en vrije slag (50, 100 en 200 meter). De zwemclub die over de twee dagen de meeste punten behaalde, mocht de wisselbeker mee naar huis nemen. De prijzen werden zondag rond de klok van zes uur uitgereikt.

Watergraaf Glas toonde zaterdag bij de opening aan dat hij bij een volgende editie van de Dommeltrofee wellicht ook ingehuurd kan worden als commentator. De wijze waarop hij zaterdag de eerste zwemrace met zijn commentaar begeleidde getuigde van enig talent. ,,De zwemmers naderen het keerpunt en doen tot op dit moment weinig voor elkaar onder, al lijkt de zwemster met de roze badmuts wat afstand te nemen. De concurrentie is echter groot en het wordt dan ook een close finish. Wat een spannende openingsrace”, waren de laatste woorden van gelegenheidsverslaggever Glas voordat hij de microfoon teruggaf aan vice-voorzitter Minkels van Zegenwerp.

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Watergraaf Peter Glas gaf zaterdag 24 oktober in het Dommelbad het officiële ’startschot’ voor de strijd om de Dommeltrofee. (Foto: Albert Stolwijk).
29 oktober 2009

Print deze pagina

Terug