ONTMOETING MET LEERLINGEN UIT EUROPA

Scholieren JRL slaan brug in Weimar

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Een groep leerlingen van het Jacob-Roelandslyceum reist naar Weimar voor een Europese ontmoeting. Staand van links naar rechts docent Jan Sebregts, Gwen Wijman, Vivian Verstappen, Stephanie Hoekstra, Jelske Vugs en Jelle Hoekstra. Knielend van links naar rechts Janneke Arkestijn, Bernette Oosterlaken en Marlotte Staps. (Foto: Albert Stolwijk).

DOOR MARC CLEUTJENS

Een groep scholieren van het Jacob-Roelandslyceum brengt in de herfstvakantie een bezoek aan Weimar. Het achttal onder leiding van docent Jan Sebregts wacht een bijzondere week, die natuurlijk in het teken staat van de rijke en soms ook roerige geschiedenis van de Duitse stad. Maar nog belangrijker is dat de leerlingen bruggen slaan met veertig andere leeftijdsgenoten uit Duitsland, Denemarken en Rusland.

In maart 2008 reisde al een groep leerlingen naar Weimar om deel te nemen aan het project Schulbrücke. Anderhalf jaar later reist weer een gezelschap naar de Duitse stad, die bekend werd door Johann Wolfgang von Goethe en natuurlijk het ontstaan van de Weimar Republiek in 1919. ,,Het doel van onze reis is dat leerlingen in contact komen met leeftijdsgenoten uit andere Europese landen”, vertelt Sebregts, die Duits geeft op het Jacob-Roelandslyceum.

Tijdens het bezoek aan Weimar, dat duurt van vrijdag 23 tot en met zaterdag 31 oktober, zal vooral gesproken worden over de geschiedenis, maar zal door de bijna vijftig scholieren ook gekeken worden hoe hun gezamenlijke Europese toekomst eruitziet. ,,Het doel van het project Schulbrücke is om jongeren die later misschien in leidinggevende posities komen kennis te laten maken met het Europese gedachtegoed en te trachten van hen Europese burgers te maken. Daar kan Europa in de toekomst beslist van profiteren”, meent Sebregts.

HOOG NIVEAU
Volgens docent Sebregts zal er komende week hard gewerkt worden in Weimar. Dat begint al vrijdagavond. Kort na aankomst per trein in de hoofdstad van Thüringen wacht de groep een eerste college. ,,Alle workshops, lezingen en opdrachten zijn van hoog niveau, vergelijkbaar met het eerste jaar van de universiteit”, legt Sebregts uit. ,,De voertaal is natuurlijk Duits. Daarom heb ik met mijn collega acht leerlingen geselecteerd die goed in het Duits uit de voeten kunnen, belangstelling hebben voor geschiedenis en de power hebben om van deze intensieve week een succes te maken.”

Het idee voor deelname aan Schulbrücke kwam van oud-leerling Jasper Landman uit Best, die het Jacob-Roelandslyceum vorig jaar in contact bracht met het project. Dit jaar bestaat de delegatie van de Boxtelse school voor voortgezet onderwijs uit vijfdejaars havo-leerling Jelle Hoekstra, de zesdejaars vwo’ers Marlotte Staps, Vivian Verstappen en Jelske Vugs alsmede de vijfdejaars Janneke Arkestijn, Bernette Oosterlaken, Stephanie Hoekstra en Gwen Wijman. Ze vertrekken morgenochtend per trein naar Weimar. Het project wordt ondersteund door de Deutsche Nationalstiftung, de Robert Bosch Stiftung en de Europäische Jugendbildungs- und Jugendbegegnungsstätte, die is gehuisvest in Weimar.
22 oktober 2009

Print deze pagina

Terug