BOXTEL HERDENKT 65e VERJAARDAG VAN BEVRIJDING

Arthur F. Moss, bevrijder van Boxtel

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Boxtel herdenkt de bevrijding. Burgemeester Frank van Beers legt met echtgenote Marianne een krans bij het verzetsmonument in de Kampina. Zaterdag 24 oktober is het precies 65 jaar geleden dat de airbornes vanuit de Kampina oprukten naar Boxtel. Arthur F. Moss was een van hen... (Foto: Peter de Koning).

Aan de geschiedschrijving van de Tweede Wereldoorlog kunnen ook 65 jaar na de bevrijding soms prachtige hoofdstukken worden toegevoegd. Over piloot Arthur F. Moss uit Chicago bijvoorbeeld, die op 23 september 1944 met een zweefvliegtuig boven Boxtel werd neergeschoten, met zijn bemanning werd opgevangen door verzetsstrijders, onderdak kreeg in de Kampina en op 24 oktober 1944 met 105 andere airbornes Boxtel bevrijdde.

Het verhaal van Arthur F. Moss werd eerder dit jaar bekend toen zijn zoon Bill (1948) op zoek ging naar informatie over het levensverhaal van zijn vader, die in 1993 overleed. Er kwam een uniek dagboek te voorschijn waarin de piloot verhaalt over zijn belevenissen in Boxtel tussen 23 september en 24 oktober 1944.

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: In de bakkerswinkel van de familie Van de Laar op de hoek van de Rechterstraat en de Kruisstraat werd wekenlang brood gebakken voor de airbornes in de Kampina. De winkel raakte kort voor de bevrijding van Boxtel ernstig beschadigd bij de verwoesting van de Zwaanse Brug. (Foto: collectie Walter van de Laar).

En duidelijk wordt dat hij een warme band opbouwde met onder meer bakker Wout van de Laar en diens vrouw Mathilde. Ook na de oorlog schreven ze elkaar vaak, tot verassing van Walter van de Laar, zoon van de bakker en bekend als dichter onder het pseudoniem Victor Vroomkoning, en diens tweelingzus Jeanne.

Brabants Centrum legde contact met Bill Moss en Walter van de Laar en ontdekte dat de familie Moss, die nu in Noord-Californië woont, alle toen geschreven kerstkaarten heeft bewaard. En Walter van de Laar heeft nog foto’s waarop de Amerikaanse piloot te zien is toen hij in de jaren vijftig even terugkeerde naar Boxtel.

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Opname van het opstijgen van twee gliders op luchtmachtbasis Langar in Engeland. De twee zweefvliegtuigen werden voortgetrokken met een kabel, boven bezet gebied kon de piloot de glider ontkoppelen en landen. (Foto: collectie Bill Moss).

Veel details over de kleine maand die Arthur F. Moss in Boxtel doorbracht blijven onduidelijk. ,,Mijn vader wilde nooit meer over de oorlog praten, zelfs niet op zijn sterfbed. Daarom ben ik nu op zoek naar mensen die misschien meer weten over zijn belevenissen in de oorlog en wat hij zoal heeft gedaan in het bevrijdingsleger”, zegt Bill Moss.

Zie de papieren editie van Brabants Centrum voor het verhaal ’Your son has been reported missing in action’, over het leven van Arthur F. Moss, een van de 106 bevrijders van Boxtel.

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Piloot Arthur F. Moss, gefotografeerd voor aanvang van de Tweede Wereldoorlog. (Foto: collectie Bill Moss).
22 oktober 2009

Print deze pagina

Terug