KNUTSELEN EN DANSEN OP LANDENTHEMA

Leerlingen Beemden op wereldreis

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Met roze en groene cake wordt de vlag van Suriname gemaakt en opgegeten. (Foto: Albert Stolwijk).

DOOR MARIËLLE WIJFFELAARS

Leerlingen van basisschool De Beemden gingen donderdag 21 oktober op wereldreis. De hele dag stond in het teken van kunst en cultuur uit verschillende landen van de wereld. In elke groep stond een ander land centraal. En zo kon het zomaar gebeuren dat je vanuit China naar Bolivia liep via Suriname…

De wereldreis hing samen met de schoolfeestdag, deze is in plaats gekomen van het jaarlijkse schoolreisje. ,,Ouders vonden de schoolreis te prijzig, dus is besloten het ene jaar weg te gaan en het andere jaar op school een feestdag te organiseren”, aldus leerkracht Peggy Peters. ,,We blijven natuurlijk een school, dus we willen dat het ook een leerzame dag is. Dit jaar staan landen centraal, een volgende keer zou dat bijvoorbeeld kunst kunnen zijn. We willen er een echte feestdag van maken.”

En een feestdag was het. ’s Ochtends werd er geknutseld en getekend en ’s middags werd er gedanst en muziek gemaakt. Leerlingen van groep 1/2c en groep 3 waren ’s ochtends druk in de weer met het maken van een Surinaamse vlag van gifgroene en knalroze cake. ,,Hij is erg lekker”, vonden de kinderen eensgezind.

Een juf ziet ook in een nadeel in de cake: ,,Van al die kleurstoffen worden ze straks hartstikke hyper.” Ook werden maskers en hoofddoekjes gemaakt. Lotte van Roosmalen versierde haar masker met veel glitters. ,,Het is een heel gezellige dag”, zei ze. ,,Ik heb al een tekening gemaakt en de rest van de dag wordt het ook heel leuk op school zegt de juf. Het is nog een verrassing wat we gaan doen, maar het is iets met muziek.”

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Lotte van Roosmalen versierde haar masker met veel glitters. (Foto: Albert Stolwijk).

CHINESE TEKENS
In de kleutergroepen stond China centraal. De leerkrachten hadden Chinese kostuums aan. Er werd kroepoek gebakken en Chinese hoedjes gemaakt. De hoedjes werden volgeschreven met allerlei figuren. ,,Dat zijn Chinese tekens”, zei een kleuter. ,,Die zijn onleesbaar, dus het is net echt.”

Groep 4 en 5 hielden zich bezig met het land Bolivia. Zij maakten popcorn, speelden memory met afbeeldingen uit Bolivia, mochten een hoed maken en versierden T-shirts. ,,Vanmiddag wordt het helemaal leuk, want dan gaan we oefenen voor het optreden”, vertel Willy van Esch. Mike Bax vult aan: ,,Het is vandaag heel gezellig op school. Knutselen is altijd leuk en we leren er ook nog iets van.”

Na tien uur kwamen docenten van MiK Kunsteducatie om workshops te geven. De leerlingen kregen les in muziek en dans van hun themaland en de bovenbouwgroepen kregen een workshop hiphop. Aan het eind van de dag was er een voorstelling zodat alle leerlingen kennis konden maken met de verschillende landen en culturen..

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Leerlingen uit groep 4 en 5 zaten tijdens de schoolfeestdag met felgekleurde Boliviaanse hoeden op in de klas. (Foto: Albert Stolwijk).
22 oktober 2009

Print deze pagina

Terug