BOXTEL LEGT LAATSTE HAND AAN MILJOENENKLUS

Rotonde La Salle 26 oktober open

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Wethouder Wim van Erp (tweede van links) werkte dinsdag 13 oktober met projectleider Peter van de Oetelaar (links) even mee bij het stempelen van het zogeheten printbeton. Rotonde La Salle gaat op 26 oktober open. (Foto: Albert Stolwijk).

DOOR MARC CLEUTJENS

Rotonde La Salle in de drukke Boxtelse noord/zuid-as gaat maandag 26 oktober open. En ook de Schijndelseweg is op de eerste dag van de herfstvakantie klaar. Wethouder Wim van Erp nam deze week een voorschot op de openstelling van de drukke verkeersroute en hielp een handje mee bij het afwerken van enkele innovatieve betonlagen...

Met een aanneemsom van 1,8 miljoen euro is de aanleg van de rotonde La Salle en de reconstructie van de Schijndelseweg een van de grootste infrastructurele werken die Boxtel de voorbije jaren heeft gekend. Tel daarbij op de aanleg van een bergbezinkriool, de nieuwe aanplant langs de Schijndelseweg, de aanschaf van moderne lichtmasten en de tijdelijke constructie van een bypass en een veelvoud van dat bedrag komt te voorschijn.

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Donderdag 15 oktober werd gestart met asfaltering van rotonde La Salle. (Foto: Albert Stolwijk).

Wethouder Van Erp toog deze week met projectleider Peter van den Oetelaar naar de rotonde in aanbouw om de aannemer en zijn medewerkers te complimenteren met het werk. Ook de weggebruikers kregen een pluim. ,,Sinds de afsluiting van de bypass op 5 oktober valt het op dat de meeste weggebruikers zich aan de regels houden en netjes de omleidingsborden volgen. Dat scheelt een hoop verkeersproblemen”, aldus Van Erp.

INNOVATIEF
De wethouder hielp zelf een handje mee toen op een van de vluchtheuvels op het verkeersplein op innovatieve wijze beton werd gestort. ,,De betonlaag krijgt aan de bovenkant een dun laagje waarin een motief van straatstenen of kinderkopjes kan worden gestempeld”, legt Van den Oetelaar uit. Zo zien de vluchtheuvels en middengeleiders eruit alsof ze aangelegd zijn met losse kasseien of straatstenen, maar blijkt het in wezen een betonnen massa. ,,Makkelijk in het onderhoud omdat er geen onkruid meer groeit”, aldus de projectleider.

Ook opvallend is dat binnen de vluchtheuvels al groenzones zijn aangelegd. ,,Hier is gekozen voor matten met vetplantjes, die zijn neergelegd op een laag lavasteentjes. Zo ziet de rotonde er straks meteen groen uit.” Volgens Van den Oetelaar zal de zogeheten sedumlaag, die ook te vinden is op het dak van Het Dommelbad, onkruid weren; de zuurgraad is te hoog voor ander groen dan vetplantjes.

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Deze week werd druk gewerkt aan het asfalteren van rotonde La Salle. Volgende week wordt de toplaag aangebracht. (Foto: Albert Stolwijk).

De afwerking van rotonde La Salle staat komende week op het programma. Vanochtend is een begin gemaakt met de asfaltering. Nadat de onderlaag gereed is, zal begin volgende week de toplaag worden aangebracht en is het verkeersplein klaar voor gebruik. Op maandag 26 oktober gaat de rotonde open en kan ook de gehele Schijndelseweg in gebruik worden genomen. De bypass ter hoogte van de Europalaan blijft nog even bestaan; na afronding van rotonde La Salle wordt het laatste deel van de Schijndelseweg tussen rotonde Oosteind en de Europalaan afgewerkt. Hiervoor is vijf tot zes weken nodig. ,,Op 19 december moet alles klaar zijn”, aldus projectleider Van den Oetelaar.

BOMEN
Langs de Schijndelseweg worden binnenkort bomen geplant. Naast inlandse eiken, die langzaam groeien, worden zogeheten snelgroeiers geplant. Het betreft populieren, die de verkeersader in korte tijd een groene aanblik zullen geven. Na enkele jaren, als de eiken wat groter zijn, worden deze ’wijkers’ gerooid.

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Rotonde La Salle wordt maandag 26 oktober geopend en kan de Schijndelseweg in gebruik worden genomen. (Foto: Albert Stolwijk).
15 oktober 2009

Print deze pagina

Terug