’CENTRALE BEVEILIGING NODIG’

Oosterhof opnieuw doelwit inbrekers

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: In de nacht van vrijdag op zaterdag werd met een slijptol het brandkastje in de groentewinkel van de familie Van de Werdt opgesneden. (Foto: Albert Stolwijk).

DOOR HENK VAN WEERT

Voor de derde keer in een jaar tijd is ingebroken in winkelcentrum Oosterhof. De buit was gering, maar de schade is fors. ,,Het ergste is echter de stress bij ondernemers en de onrust bij het personeel. Op korte termijn dienen maatregelen te worden genomen. Wachten op de renovatie en uitbreiding waarover we al jaren spreken, is niet aan de orde”, stelt Ad Schellekens van Super de Boer.

Voor Schellekens staat vast dat de inbrekers bekenden moeten zijn: ,,Ze wisten precies hoe ze binnen moesten komen.” In de noordelijke zij-ingang sloegen de dieven in de nacht van vrijdag op zaterdag de glazen schuifpui kapot en kwamen zo in de centrale ruimte die toegang geeft tot alle winkels. Bij groentezaak Van de Werdt, de bakkerijen De Leijer en Schellens en dierenspeciaalzaak Dobey werd de toegang opengebroken. Alleen bij Van de Werdt werd een klein geldbedrag buitgemaakt. Een brandkastje dat pas enkele weken geleden was geïnstalleerd, werd met een slijptol opengesneden.

Voor Herman van de Werdt van de gelijknamige groentezaak is het de derde keer in drie jaar tijd dat wordt ingebroken. ,,Terwijl onze winkel toch inbraakproof is”, klinkt het verbouwereerd. Hij ziet maar één oplossing en dat is een centrale alarmering. ,,Maar met het oog op de toekomstige renovatie is het niet waarschijnlijk dat we daar nu al aan beginnen. Tegelijk met de upgrading van het winkelcentrum móet de beveiliging verbeterd worden.”

NIET WACHTEN
Volgens winkelier Schellekens van Super de Boer is wachten met het aanleggen van extra beveiliging geen optie. ,,Die renovatie kan nog wel jaren duren. Daar kunnen we echt niet op wachten, er moet nú iets gebeuren. En als blijkt dat we een alarmsysteem niet kunnen betalen, kloppen we aan bij het gemeentebestuur.” Volgens Schellekens is met mede aan het dralen van de gemeente Boxtel te wijten dat nog altijd geen start is gemaakt met de renovatie van het winkelcentrum.

Hans van Erp van dierenspeciaalzaak Dobey werd voor het eerst met een inbraak geconfronteerd. ,,Ik heb geen geld in de zaak en de lege kassalade laat ik altijd op de toonbank staan zodat dieven zien dat hier niets te halen valt. Met een koevoet is het rolluik geforceerd. Alleen met een centrale beveiliging van de publiekshal is zoiets te voorkomen. De schade is bij mij niet zo groot, maar je schrikt toch behoorlijk.”

AGRESSIE
’s Middags voorafgaand aan de inbraak werd in winkelcentrum Oosterhof een dievegge aangehouden in de winkel van Super de Boer. Winkelier Schellekens hield de 27-jarige vrouw al een tijdje in de gaten en wist van camerabeelden dat ze spullen uit de winkel wegnam zonder te betalen. Vrijdagmiddag werd ze op heterdaad betrapt door de winkelier waarna hij ze aanhield. ,,De vrouw reageerde furieus en de stoppen sloegen door. Ze beet me zelfs in mijn bovenarm”, vertelt Schellekens. Nadat ze nog trachtte te vluchten, werd de vrouw met behulp van het opgetrommelde personeel naar de kantine van de winkel gebracht waar de gealarmeerde politie haar geruime tijd ondervroeg. Daarna is ze meegenomen naar het politiebureau; in haar tas had ze boodschappen ter waarde van 13,44 euro.

Schellekens heeft dagelijks met diefstal te maken, vertelt hij. ,,Zeker sinds de kredietcrisis is het aantal diefstallen flink toegenomen. In mijn geval gaat het zeker om 50.000 euro op jaarbasis.” Het voorval van afgelopen vrijdag is volgens Schellekens een incident. ,,Meestal reageren mensen redelijk rustig als ze aangesproken worden omdat ze boodschappen meenemen zonder te betalen. Wel vloeien er soms tranen. Maar zo’n agressieve reactie als afgelopen vrijdag is gelukkig zeldzaam. Maar het weerhoudt me er niet van om op te treden. Nee, angst heb ik niet. En als dat wel ooit zover komt, stop ik acuut als winkelier. Ik wil er geen nachtmerries aan overhouden.”
15 oktober 2009

Print deze pagina

Terug