BURGEMEESTER BEZOEKT SINT-LAMBERTUSSCHOOL

Sollicitatiegesprek met ranja

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Wethouder Joke van Doorn, burgemeester Jan Pommer en raadslid Diny Pennings (DorpsGoed) vertellen de leerlingen van de Sint-Lambertusschool alles over hun werk voor de gemeente Sint-Michielsgestel. (Foto: Albert Stolwijk).

DOOR MARIËLLE WIJFFELAARS

De leerlingen van groep 7 van de Sint-Lambertusschool in Gemonde kregen maandagmiddag 12 oktober hoog bezoek. Jan Pommer kwam vertellen over zijn taken als burgemeester. En hij kwam niet alleen, wethouder Joke van Doorn en gemeenteraadslid Diny Pennings (DorpsGoed) vergezelden hem. Tijdens het bezoek kregen leerlingen uit groep 7 en 8 kregen uitleg over de taken van de burgemeester, wethouders en raadsleden.

Aanleiding voor het bezoek is de verkiezing voor kinderburgemeester van de gemeente Sint-Michielsgestel. Alle kinderen uit de gemeente kunnen zich kandidaat stellen als kinderburgemeester en in die functie een jaar lang meedenken over belangrijke beslissingen voor kinderen, deelnemen aan festiviteiten en openingen verrichten.

Leerlingen uit groep 7 en 8 van de basisscholen in de gemeente Sint-Michielsgestel kunnen zich tot 6 november aanmelden voor de functie. Om uit te leggen wat er precies van een burgemeester verwacht wordt, brengen afgevaardigden van de gemeente de komende weken een bezoek aan alle basisscholen. Zo ook aan de Sint-Lambertusschool.

Wie van het drietal de burgemeester is, was niet zo moeilijk te zien. Die heeft altijd een ambtsketen om, weten de Gemondse kinderen. ,,Bij belangrijke en officiële momenten heb ik inderdaad altijd mijn keten om”, legt Pommer uit. ,,De nieuwe kinderburgemeester krijgt er natuurlijk ook eentje, dat hoort er gewoon bij.”

WIE IS DE BAAS?
Dat je om burgemeester te worden geen diploma nodig hebt, verbaast de kinderen. ,,Er is geen opleiding om burgemeester te worden”, zegt Pommer. ,,Je moet vooral van mensen houden en het leuk vinden om mensen te ontmoeten. Dat is het belangrijkste werk. En soms moet je moeilijke besluiten nemen, dus het is wel belangrijk dat je dat kunt.”

Wie zou er nou de baas zijn van de gemeente Sint-Michielsgestel? Over die vraag moeten de leerlingen even nadenken. De een denkt zeker te weten dat het de burgemeester is. Of toch de wethouder? ,,Nee, helaas ben ik niet de baas”, zegt Pommer lachend. ,,De gemeenteraad heeft het uiteindelijk voor het zeggen. Ik ben alleen de baas van de politie en de brandweer en voorzitter van het college van B. en W. en de gemeenteraad.”

De gemeenteraad beheert het geld en beslist waaraan het wordt uitgegeven. ,,Wat gebeurt er nou als de raadsleden het oneens zijn over een plan?”, vraagt Maarten zich af. Volgens Pennings is het nooit zo dat er evenveel tegen als voor een plan zijn, aangezien er 21 leden zijn. En als een raadslid ziek is? Dan kan het agendapunt doorgeschoven worden naar de volgende vergadering. ,,Maar uiteindelijke geldt: meeste stemmen gelden”, zegt Pennings stellig.

ZWAAR WERK
De helft van de leerlingen uit groep 7 wil wel kinderburgemeester worden. Tot 6 november kunnen ze zich aanmelden via kinderburgemeester@sint-michielsgestel.nl. Zes kinderen mogen op sollicitatiegesprek komen bij de burgemeester. ,,Dat is niet eng hoor en je krijgt ook een lekker glaasje ranja”, belooft wethouder Van Doorn.

Uiteindelijk mogen drie kinderen een presentatie houden over hun plannen aan een jury en de winnaar wordt tijdens de raadsvergadering van donderdag 3 december geïnstalleerd als kinderburgemeester.

Chantal Klomp ziet een baantje als kinderburgemeester wel zitten: ,,Ik denk dat je heel veel meemaakt”, zegt de Gemondse. ,,Als ik groot ben wil ik geen burgemeester worden, maar voor één schooljaar is het wel leuk.” Klasgenootje Maarten Knip gaat zich zeker aanmelden. ,,Je mag vaak mee met de burgemeester en kunt veel doen voor de gemeente”, denkt Maarten. ,,Ik denk dat het wel heel zwaar werk is. Ik zou vooral iets willen doen aan de veiligheid van sommige wegen. Ik vind dat dat echt beter moet. Daar wil ik wel eens met de burgemeester over praten.”
15 oktober 2009

Print deze pagina

Terug