SPOORLIJN KRIJGT EIGEN BEELDMERK

Boxtel investeert in toerisme Duits Lijntje

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Boxtel voelt wel voor de toeristische promotie van het Duits Lijntje. In een boekwerkje moeten alle uitspanningen langs de spoorlijn in beeld gebracht worden, zoals café Het Groene Woud in Liempde. (Archieffoto Brabants Centrum).

DOOR MARC CLEUTJENS

Het gemeentebestuur van Boxtel heeft deze week een bedrag van 31.000 euro gereserveerd voor het in kaart brengen van alle toeristische mogelijkheden in de directe omgeving van het Duits Lijntje. Deze week werd in Mill ook een beeldmerk onthuld waarmee het Duits Lijntje en de Boxteler Bahn tijdens promotieactiviteiten onder de aandacht wordt gebracht.

Sinds de voormalige spoorlijn van Boxtel naar Wesel niet meer in beeld is voor hoogwaardig openbaar vervoer, lijkt de toekomst van het Duits Lijntje vooral op toeristisch gebied kansen te bieden. In het verleden werd al gesproken over de aanleg van een fietspad over de spoorbaan. Ook bestaan er particuliere initiatieven voor tochten met treinfietsen, zodat al trappend over de rails van Boxtel naar Schijndel gefietst kan worden.

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: De vroegere spoorlijn van Daun naar Bernkastel-Kues kruist ook de Boxtelse jumelagegemeente Wittlich. Het station van het dorpje Plein bij Wittlich is fraai voorbeeld van Duitse spoorwegarchitectuur. (Foto: Mosel Eifel Touristik).

Om alle kansen van het Duits Lijntje in beeld te brengen en de communicatie te verbeteren is volgens verkeerswethouder Wim van Erp van Boxtel een bedrag van ongeveer 9.000 euro uitgetrokken. Daarnaast is 22.000 euro gereserveerd voor het samenstellen van een evenementenkalender. Van Erp denkt aan een boekwerkje waarin alle toeristische tips, horecazaken, musea en andere publiekstrekkers nabij het Duits Lijntje worden gebundeld. ,,De recreant kan zo in één oogopslag zien wat er langs de vroegere spoorlijn te beleven valt en onderweg ook nog een plekje zoeken om te eten of te overnachten bij een hotelletje of bed & breakfast.”

GEEN FIETSPAD
De plannen worden verder uitgewerkt door het programmabureau Duits Lijntje, dat deel uitmaakt van Reconstructie Peel en Maas. In aanwezigheid van bestuurders van alle gemeenten die langs het Duits Lijntje liggen, werd gisterochtend in het gemeentehuis van Mill een beeldmerk onthuld. Ook werd bekend dat er een website komt waarop alle toeristische informatie over het Duits Lijntje komt te staan. Ondernemers die zich aansluiten bij het project, krijgen toestemming het logo ook in hun folders en advertenties te gebruiken.

Boxtel overweegt op dit moment niet om de vroegere spoorbaan van het Duits Lijntje om te vormen tot fietsroute. Jumelagegemeente Wittlich heeft dat wel gedaan met een spoorlijn die voert van Daun via Wittlich naar het fraaise Moezelstadje Bernkastel-Kues. Over een lengte van meer dan 50 kilometer is de Maare-Moselradweg aangelegd. De gemeente Boxtel overweegt wel een deel van het spoortracé tussen rotonde De Goor en de spoortunnel te kopen, zodat de Keulsebaan verbreed kan worden naar vier rijstroken.

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Een spoortunnel in de Maare-Moselradweg is omgevormd tot spannende fietstunnel... (Foto: Mosel Eifel Touristik).
15 oktober 2009

Print deze pagina

Terug