CIRCUSEVENEMENT OP VELDER WEER IN HERFSTVAKANTIE

Circo Circolo werkt al aan 2010

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Twee Belgische studenten van Acapa combineren in hun act acrobatische kunsten en ’performance-art’. Waarschijnlijk is deze act ook te zien op Circo Circolo in oktober 2010. (Foto: Gerard Schalkx).

DOOR MARIËLLE WIJFFELAARS

Het circustheaterfestival Circo Circolo presenteerde woensdag 14 oktober in Tilburg de plannen voor de komende editie van het evenement. In oktober 2010 komen verschillende internationale theatergezelschappen naar landgoed Velder om tien dagen lang circustheatervoorstellingen te geven. De komende editie is er vooral veel aandacht voor jeugdcircussen.

De plannen werden gepresenteerd in een tent op het terrein van de Academy for Circus and Performance Art (Acapa) in Tilburg. Hier kunnen jonge talenten een circusopleiding volgen. Marc Eysink Smeets, betrokken bij de organisatie van Circo Circolo, vertelde dat er verschillende plannen zijn om het jeugdcircus in Nederland onder de aandacht te brengen. ,,Samen met Kunstbalie is een cursus ontwikkeld die kinderen kunnen volgen. Dit kan eventueel een opstap zijn naar een circusopleiding”, vertelt Eysink Smeets. ,,Studenten van Acapa zullen tijdens Circo Circolo stage lopen op verschillende gebieden. Daarnaast is een aantal van hen ook met een act te zien tijdens het festival.”

Eysink Smeets zegt trots te zijn op de Tilburgse circusopleiding. ,,Negentien studenten krijgen vandaag hun propedeuse. Naar verwachting zal over twee jaar de eerste lichting studenten afstuderen en ik verwacht dat een groot deel daarvan een baan vindt bij een Nederlands circus.” De studenten van de opleiding zijn afkomstig uit verschillende landen, de lessen worden daarom in het Engels gegeven.

De studenten lieten woensdagmiddag alvast hun kunsten zien aan het publiek. Met name de act van twee Duitse leerlingen was favoriet bij het publiek. Het tweetal voerde acrobatische toeren uit alsof het geen enkele moeite kostte. ,,Wellicht dat zij ook te zien zijn op landgoed Velder in 2010”, stelde Eysink Smeets.

VAKANTIE
Hoewel het programma voor 2010 nog grotendeels geheim wordt gehouden, lichtte festivaldirecteur Wim Claessen gistermiddag een tipje van de sluier op. Er zijn inmiddels drie gezelschappen gecontracteerd. Het Bamboecircus uit Vietnam vormt één van de hoofdacts van het festival. Het gezelschap neemt bezoekers mee op reis naar een Vietnamees dorpje. ,,Er komt veel choreografie aan te pas”, vertelt Claessen. ,,In hun tent zijn 800 plaatsen en ze treden waarschijnlijk vijf keer op.”

De voorstelling ’Risque Zero’ van Cirque Galapiat uit Frankrijk gaat over de verschillende risico’s die men in het leven neemt. Het gezelschap werd opgericht door afgestudeerden aan een Franse circusopleiding, waaronder ook een Nederlander. Ook het Zweedse gezelschap Cirkus Cirkör geeft acte de présence op landgoed Velder. Hun voorstelling ’Inside Out’ gaat gepaard met veel muziek en dans.

Het festival zou oorspronkelijk plaatsvinden van 15 tot en met 24 oktober 2010, maar is verzet naar 22 tot en met 31 oktober. ,,Toevallig kwamen we erachter dat de herfstvakantie in Brabant volgend jaar later valt”, legt Eysink Smeets uit. ,,Omdat we graag parallel willen lopen met de vakantie, hebben we het festival een week verzet.”

PROJECT
Samen met MiK Kunsteducatie gaat ook in 2010 weer een lesprogramma lopen. Bij de voorgaande editie werd op een aantal basisscholen een circusproject gevolgd waarbij kinderen les kregen in verschillende onderdelen van circus. Ook een bezoek aan Circo Circolo maakte onderdeel uit van dit project. ,,In 2010 komt dit project zeker terug”, vertelt Claessen. ,,De scholen waren er erg enthousiast over en we gaan ervan uit dat in 2010 nog meer scholen dit project zullen volgen.”

De komende maanden wordt meer bekendgemaakt over het programma van Circo Circolo. Toekomstige bezoekers kunnen hiervoor terecht op de website www.circocircolo.nl.
15 oktober 2009

Print deze pagina

Terug