BOEKENMARKT IN SINT-THERESIASCHOOL

’Voorlezen is hartstikke gaaf’

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Marjolein Krijger leest voor uit eigen werk tijdens de boekenmarkt op de Sint-Theresiaschool in Lennisheuvel. (Foto: Albert Stolwijk).

DOOR MARIËLLE WIJFFELAARS

In de Sint-Theresiaschool in Lennisheuvel werd maandagavond 12 oktober een boekenmarkt gehouden. Tijdens de markt stond het thema van de Kinderboekenweek ’ Aan tafel! Eten en snoepen in kinderboeken’ centraal. Auteurs lazen voor uit eigen werk, boekhandel Elckerlijc verkocht boeken én er was een proeverij met gezonde hapjes. De kinderen waren dolenthousiast en willen volgend jaar weer een boekenmarkt in hun school. Vooral als er weer wordt voorgelezen…

De auteurs Marjolein Krijger, Milja Praagman en Birgit Vandermeulen hebben het er maar druk mee. Telkens als ze even pauze willen houden, schuiven er weer nieuwe kinderen aan om te luisteren naar het voorlezen. De drie auteurs lezen voor uit eigen werk en uit boeken die te maken hebben met eten. Krijger heeft een plekje gekregen achterin de gang van de school waar ze het gezellig heeft gemaakt met een boekenkast, stoeltjes en een schaal spekjes voor haar luisterend publiek.

Het verhaal ’Hoera voor Toto’ is favoriet bij de kinderen. ,,Het verhaal is geschreven naar aanleiding van het televisieprogramma ’Het Zandkasteel’”, vertelt Krijger. ,,Het spreekt kinderen aan omdat ze de figuren herkennen.” Maar ook het door de Boxtelse geschreven boek ’Mannetje zoekt een nieuwe hoed’ vindt gretig aftrek. ,,Het loopt wel raar af hoor”, vindt een jongen als het verhaal is afgelopen. ,,Wie zoekt er nou een nieuwe hoed en kiest dan zijn oude hoed uit?”

Krijger is enthousiast over de boekenmarkt, vooral omdat kinderen van verschillende leeftijden aanwezig zijn. ,,Het is leuk dat ze allemaal even komen luisteren en ze zijn erg enthousiast”, zegt de illustratrice. ,,Sommigen zijn zó betrokken dat ze echt op het verhaal reageren. Dat maakt het voorlezen voor mij ook telkens anders.”

WORTELTAART
Aangezien het thema van de Kinderboekenweek ’Eten en snoepen in kinderboeken’ is, is ook Yvonne Hopstaken naar Lennisheuvel gekomen. Met haar bedrijf ’Eet wat bij je past’ wil de Boxtelse kinderen enthousiast maken over eten en hen laten zien waar het vandaan komt. ,,Met workshops en cursussen wil ik kinderen verbinden met eten”, vertelt Hopstaken. ,,Naast smaaklessen op scholen verzorg ik ook excursies naar boerenbedrijven in de omgeving van de kinderen, zodat ze kunnen zien dat eten dichtbij ontstaat en niet ver van hun bed is.”

Volgens Hopstaken is het belangrijk dat kinderen zich bewust worden van het voedsel dat ze eten en vooral gezonder gaan eten. ,,Kinderen worden steeds zwaarder”, zegt Hopstaken stellig. ,,Door hen te vertellen dat er ook lekkere gezonde snacks zijn, hoop ik hun eetpatroon te veranderen.” Het thema van de Kinderboekenweek sluit goed aan op het bedrijf van Hopstaken. Op de boekenmarkt serveert de Boxtelse wortelsap en worteltaart. Dat laatste wordt door de leerlingen zeer gewaardeerd, het sap valt minder in de smaak.

TEKENINGEN
Tijdens de boekenmarkt worden ook de winnaars van de kleurwedstrijd bekendgemaakt. Marlon van Esch wint het boek ’Groep 8 aan de macht’ van Jacques Vriens. ,,Ik heb nog nooit een boek van hem gelezen maar het lijkt me erg leuk”, zegt de leerlinge van groep 8. ,,Ik vind vooral boeken van Carry Slee erg mooi.”

De negenjarige Kelly Snels heeft het prima naar haar zin op de boekenmarkt. ,,Ik heb al een tekening gemaakt en ik ben naar het verhaaltje over Toto wezen luisteren, dat was echt gaaf”, vertelt Kelly enthousiast. ,,Ik heb ook al gekeken naar de boekjes die te koop zijn. Ik vind lezen best leuk, vooral voorlezen.” Logisch dus dat Kelly en haar vriendinnetje snel de bibliotheek van de school binnenstappen. Het voorlezen begint weer…

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Yvonne Hopstaken liet tijdens de boekenmarkt kinderen wortelsap en worteltaart proeven. Maar dat viel niet bij iedereen in de smaak... (Foto: Albert Stolwijk).
15 oktober 2009

Print deze pagina

Terug