AANSCHUIVEN OP DE BURGAKKER

Kinderboekenweek start pas écht met boekenbal

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Het Boxtelse boekenbal was soms heel spannend, vooral als een van de koks geheimzinnige boodschappen voor de deelnemers rondbracht. (Foto: Peter de Koning).

DOOR MARC CLEUTJENS

Natuurlijk is boekwinkel Elckerlijc versierd en hebben de echte boekenwurmen het Kinderboekenweekgeschenk al dagen in huis. Maar de Kinderboekenweek gaat in Boxtel pas echt van start als op vrijdagavond 9 oktober het boekenbal wordt gehouden. Met bijna 250 deelnemers was het opnieuw een klapper op de Boxtelse evenementenkalender voor kinderen. ,,Heb jij de troepsoep al geproefd?”

Met het thema ’Aan tafel’ biedt de Kinderboekenweek dit jaar voldoende inspiratie voor een heerlijk kinderboekenfeestje in de openbare bibliotheek en de Sint-Petrusschool. Bijna alle Boxtelse scholen doen mee, ook De Oversteek in Liempde en de Sint-Theresiaschool in Lennisheuvel.

Samen brengen ze een heleboel kinderen uit de groepen 7 en 8 op de been, die al ver voordat de klok zeven uur slaat aanschuiven voor een plekje op het boekenbal. ,,Alle kaartjes waren in een oogwenk uitverkocht en we hebben zelfs kinderen teleur moeten stellen”, vertelt een van de organisatoren aan de voordeur waar naamstickers worden uitgedeeld.

De grote belangstelling is begrijpelijk. Nu de Kinderboekenweek in het teken staat van eten, drinken en vooral ook snoepen is een grote variatie aan spelletjes bedacht die aansluit bij het thema. In de speelzaal van de Sint-Petrusschool kan bijvoorbeeld meegedaan worden aan een beweegspel van het Buurtsportwerk. Onder leiding van Nicole van Spaendonk en haar twee assistentes Donna en Nicolette is hier ruimte voor een eet- en beweegspel, maar is er ook plaats voor street- en breakdance en een dansafvalrace.

STILLEVEN
Even verderop overheerst de rust en kan een stilleven geschilderd worden dat natuurlijk in het teken staat van eten en drinken. Bij directeur Stephan van de Vries van de Prinses Amaliaschool is het ook rustig. Hij houdt kantoor in de bibliotheek en begroet kinderen die mee willen doen aan een culinaire kinderboekenquiz. Weet jij welke soep Otje kreeg in het boek van Annie M.G. Schmidt? Het blijkt brandnetelsoep te zijn. O ja, er moet ook geraden worden hoeveel spekjes er in een weckpot zitten. ,,Tussen de honderd en de honderdvijftig”, helpt Van de Vries.

Bij Tim Peijnenburg, stagiaire van Brede Scholen Boxtel, kan met een blinddoek geproefd worden. En dat valt niet mee, zo ontdekken Stijn en Thomas van de Sint-Petrusschool. Ze proeven borrelnootjes, kaas, kiwi en appelmoes. ,,Maar wat is toch dat vijfde gerecht?” Ze weten het niet; het blijkt bleekselderij te zijn...

Mirjam van den Boer uit Liempde staat bij het flessenspel. Kinderen van De Oversteek blazen op met water gevulde bierflesjes en componeren zo een eigen melodie. Welke? ,,Vader Jacob natuurlijk! Kun je dat niet horen?”, zegt dirigent Nina quasi boos. Guus, Max, Geeke, Floris, Femke en Thijs werken intussen aan een dichterlijk recept. ,,Ze mogen een recept omvormen en met dichtwoorden hun eigen tekst maken”, vertelt bedenker Joke Heinsman.

De directrice van de Sint-Thersiaschool in Lennisheuvel is lyrisch over het boekenbal. ,,Onze school heeft boekhandel Elckerlijc al versierd. Daarnaast hebben we een toneelstuk opgevoerd, gaan we recepten maken en met z’n allen naar De Kleine Aarde waar we alternatieve dingetjes gaan kokkerellen.” De kids uit Lennisheuvel zijn enthousiast en hebben genoten van de troepsoep, waarin zogenaamd snotjes en haren zaten. ,,Uiteindelijk werd het snoepsoep hoor”, lacht Heinsman. ,,En hij was best te eten.”

SNOEPEN!
Heel gezond doen de negen vriendinnen uit groep 8 van De Hobbendonken. Giechelend en gillend rennen ze door de bibliotheek, op weg naar weer een volgend spel. ,,We komen eigenlijk alleen om te snoepen”, schateren ze eensgezind. ,,Sla, wortel, paprika en augurken hebben we al geproefd”, kijken ze beteuterd. ,,Lekker hoor, maar veel te gezond.” Op dus naar het volgende spel waar wel snoepjes verkrijgbaar zijn. Tamár, Lieke, Mira, Veerle, Manon, Lotte, Julia, Heleen en Imke stappen dus bij Stephan van de Vries binnen voor de Boekenweekquiz. ,,Eerst vragen beantwoorden, en dan pas snoepen”, luidt hier het devies.

De Kinderboekenweek duurt nog tot en met zaterdag 17 oktober.
15 oktober 2009

Print deze pagina

Terug