BRAND VERWOEST ATELIER AAN BURGAKKER

SintLucas kan kerkbeelden restaureren

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: De brandweer werd maandagochtend 12 oktober om 06.50 uur gealarmeerd over de brand aan de Burgakker. Het gebouwtje achter de Levensschool stond toen al in lichterlaaie (Foto’s: Albert Stolwijk).

DOOR MARC CLEUTJENS

De ongeveer 120 inwoners van het Franse dorpje Bovée-sur-Barboure kunnen opgelucht adem halen. De zes kerkbeelden die studenten van de Boxtelse vakinstelling SintLucas aan het restaureren waren zijn niet verloren gegaan bij de brand in het atelier aan de Burgakker.

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Met heel veel stuurmanskunst kon de hoogwerker van de brandweer in ’s-Hertogenbosch op het terrein van de Levensschool gestationeerd worden. De hoogwerker werd uitsluitend ingezet voor het nablussen.

Docent Joep Dirckx aan de afdeling restauratie, decoratie en schilderspecialist van SintLucas was maandagochtend 12 oktober getuige van de brand die het atelier achter de voormalige Levensschool aan de Burgakker. Met lede ogen moest hij toezien hoe de brandweer alles in het werk stelde om niet alleen het gebouwtje overeind te houden, maar vooral ook de zes kerkbeelden te redden.

Een dag later kon Dirckx vertellen dat de schade gelukkig meevalt. De beelden konden in de loop van maandag uit het verwoeste atelier gehaald worden en blijken vooral bevuild met roet. ,,En dat kunnen we samen met de studenten prima verwijderen. De restauratie van de beelden zal alleen wat meer tijd in beslag nemen”, vertelt de docent.

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Twee vrouwelijke brandweerlieden van het Boxtelse korps maken zich in de hoogwerker op voor het nablussen.

Bij de brand zijn wel andere kostbare spullen verloren gegaan die Dirckx met andere collega’s tijdens lessen gebruikte. Het gaat om kostbare boeken, maar ook materialen waarmee restauratieprojecten uitgevoerd werden. ,,Je kunt denken aan pigment en andere, hele oude grondstoffen die we tijdens de lessen restauratief schilderen gebruikte.”

FRANRIJK
SintLucas heeft een rijke traditie als het gaat om het bezoeken van Franse dorpjes, waar studenten onder leiding van docenten restauratieprojecten opzetten. Onder leiding van onder meer oud-docent Jan Swinkels werd in het verleden jaarlijks een reis naar een Frans dorpje gemaakt om bijvoorbeeld de plaatselijke kerk te schilderen.

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Alleen de muren van het atelier staan nog overeind.

,,Die traditie proberen we samen met de opleiding van Fontys PTH in Eindhoven weer op te pakken”, vertelt docent Dirckx. Afgelopen zomer kwam de eerste groep terecht in Bovée-sur-Barboure, een stadje met welgeteld 121 inwoners in het departement Meuse in Noordoost-Frankrijk.

,,Het project kreeg veel respons, ook van de dorpsbewoners en we hebben nu al plannen om in het voorjaar van 2010 terug te keren. Helaas heeft de brand letterlijk wat roet in het eten gegooid, maar samen met de studenten kunnen we alle beelden beslist restaureren”, vervolgt de docent. De beelden zijn sinds maandag op een veilige plaats in het gebouw van SintLucas opgeslagen. ,,Ook wij hebben een nieuw onderkomen gevonden voor onze lessen”, aldus Dirckx.

De brand in het atelier van SintLucas werd veroorzaakt door kortsluiting. In de papieren editie van Brabants Centrum meer aandacht voor de brand en de plannen van de vakinstelling voor de bouw van een nieuw atelier met beeldentuin.

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: De kerkbeelden uit Bovée-sur-Barboure hebben de vuurzee in het atelier aan de Burgakker doorstaan en kunnen door studenten van SintLucas gerestaureerd worden.
15 oktober 2009

Print deze pagina

Terug