DELEGATIE HAAREN EN ESCH BEZOEKT STAATSSECRETARIS

’In andere omgeving leer
je eigen land waarderen’

DOOR STEFAN LATIJNHOUWERS

Precies een half uur had staatssecretaris Frans Timmermans van Europese Zaken donderdag 8 oktober aan het eind van de middag uitgetrokken voor een delegatie uit Haaren en Esch. Reden van het bezoek was de uitreiking door burgemeester Frans Ronnes van een dvd die de leden van het Charter van Europese Plattelandsgemeenten, waaronder Esch, gemaakt hebben over het dagelijkse leven in de Europese Unie met de titel ’Europe around the clock’. ,,Het charter is een geweldig initiatief”, liet Timmermans na afloop weten.

Burgemeester Ronnes en gemeentevoorlichter Helma van Drunen, respectievelijk president en secretaris van het charter, bevonden zich donderdag op bekend terrein. Zij bezochten staatssecretaris Timmermans al eerder om uitleg te geven over de activiteiten van het ’Europees Trefpunt’.

De delegatie uit Haaren en Esch bestond verder uit vice-voorzitter van het charter en burgemeester Karl Grammanitsch van de Oostenrijkse chartergemeente Lassee, penningmeester Sandra Hengl uit Lassee, voorzitter Martin Greven van de stichting Friends of Europe Esch, webmaster van het charter Ingrid van Sichem en jongerencoördinator en lid van Friends of Europe Esch Boy Scholtze uit Biezenmortel. Het gezelschap werd gecompleteerd door een journalist van Brabants Centrum en een cameraman die opnamen maakte voor de lokale omroep Esch (LOESCH). ,,Jullie zijn met een grote groep gekomen”, liet Timmermans weten toen hij de deur van zijn kantoor opende voor zijn gasten.

VERGADERING
De overhandiging vond laat in de middag plaats in het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag, niet ver van het Centraal Station. Vice-voorzitter Grammanitsch en penningmeester Hengl uit Lassee waren in Nederland vanwege een vergadering van het dagelijks bestuur van het charter en combineerden die bijeenkomst met een bezoek van de delegatie uit Haaren en Esch aan de staatssecretaris.

Voordat de bezoekers uit Brabant het kantoor van Timmermans betraden, moesten ze bij de ingang van het ministerie eerst hun sleutels en portemonnees in een bak op een lopende band leggen en door de metaaldetector lopen. Even later werden de paspoorten en rijbewijzen gecontroleerd, waarna de groep met de lift de tocht door het ministerie vervolgde en uiteindelijk een paar verdiepingen hoger de plaats van bestemming bereikte: de werkkamer van de staatssecretaris van Europese Zaken.

Nadat Timmermans het negenkoppige gezelschap persoonlijk welkom had geheten, nam iedereen plaats aan een ovale tafel in het knus ingerichte kantoor, waar twee fraaie ’breedbeeldfoto’s’ van het Vrijthof in Maastricht de aandacht trokken. ,,Die hangen er niet voor niets. Ik ben immers geboren in Maastricht”, liet Timmermans lachend weten. Burgmeester Ronnes voerde tijdens de bijeenkomst als president van het Charter het woord, maar gaf ook de andere leden van de delegatie de kans om hun zegje te doen. ,,We praten in het Engels, want dat is de voertaal tijdens bijeenkomsten van het charter”, zei Ronnes, die aangaf dat de Europese organisatie momenteel uit 26 leden bestaat. ,,We proberen ook Bulgarije bij het charter te betrekken, maar dat is moeilijk om te organiseren, we blijven het echter proberen.”

UITWISSELINGEN
Ronnes liet aan Timmermans weten dat het bestuur van het charter twee tot drie per jaar samenkomt om te vergaderen, er uitwisselingen plaatsvinden tussen de inwoners van de dorpen die lid zijn van het charter op allerlei gebieden en dat de leden van het charter elkaar ontmoeten tijdens grotere en kleinere bijeenkomsten.

Ronnes: ,,Tijdens de small meetings bestaan de delegaties uit vijf personen en tijdens de jaarlijkse grote bijeenkomsten uit tien, waaronder een aantal jongeren. Eind september hebben we een bezoek gebracht aan het Griekse Kolindros, terwijl we in juni in Stary Poddvorov in Tsjechië zijn geweest, waarbij we logeren bij gastgezinnen. In Tsjechië lag de nadruk op het onderwijs in de verschillende Europese lidstaten.”

Na de inleiding van Ronnes was het de beurt aan de andere leden van de delegatie om een toelichting te geven. Zo vertelde vice-voorzitter Grammanitsch over de manier waarop in Kolindros invulling was gegeven aan het centrale thema lokale democratie en mocht Boy Scholtze als jongerencoördinator aangeven hoe getracht wordt om zoveel mogelijk jongeren te betrekken bij het charter.

Scholtze: ,,Dat doen we door tijdens de meetings van het charter oog te hebben voor zaken die jongeren interesseren, waaronder onderwijs, sport en culturele evenementen. Tijdens de grote ontmoeting van het charter in Tsjechië was een speciaal programma voor jongeren samengesteld, waarbij onder meer aandacht was voor onderwijs en een bijeenkomst plaatsvond over drugs. Het was mooi om te zien dat er toen een levendige discussie ontstond tussen de aanwezigen over de methoden die in de verschillende Europese landen gebruikt worden om oplossingen te vinden voor het drugsprobleem.”

DVD
Staatssecretaris Timmermans luisterde zichtbaar geïnteresseerd naar de verhalen van zijn gasten en bekeek vervolgens aandachtig de dvd ’Europe around the clock’, die is ingesproken door burgemeester Ronnes. ,,Alle dorpen die lid zijn van het charter hebben opnamen gemaakt van het dagelijkse leven in hun eigen omgeving”, zei Ronnes. ,,Al die bijdragen zijn vervolgens gemonteerd en hebben geresulteerd in een film van vijf minuten, waarin opnamen te zien zijn van een dag in de verschillende Europese dorpen; van het opstaan in de vroege morgen en het ontbijt tot school en werk en activiteiten in de avonduren. De dvd geeft een beeld van wat er in 24 uur gebeurt in Europese plattelandsgemeenten.”

Timmermans hield het aan het slot van de bijeenkomst, die inderdaad exact een half uur duurde en geen minuut langer, bij een kort woordje. ,,Het charter is een prachtig initiatief, waarbij mensen uit alle delen van Europa elkaar opzoeken en letterlijk ontmoeten aan de keukentafel. Dat is de manier om elkaar beter te leren kennen”, zei Timmermans. ,,Een bijkomend aspect is dat je in een andere omgeving niet alleen veel leert over andere mensen, maar ook over jezelf. Bovendien is het vaak zo dat wanneer mensen in het buitenland verblijven ze hun eigen land meer gaan waarderen.”
8 oktober 2009

Print deze pagina

Terug