TWIJFEL OVER WATERLEIDING

Opnieuw legionella in Simeonshof

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: In het waterleidingstelsel van woonzorgcentrum Simeonshof zijn legionellabacteriën aangetroffen. (Archieffoto: Albert Stolwijk).

DOOR HENK VAN WEERT

Anderhalf jaar nadat woonzorgcentrum Simeonshof werd geconfronteerd met een legionellabesmetting, is het opnieuw raak. In het waterleidingstelsel is een uitbraak van de bacterie aangetroffen. Volgens Peter Kanters van Zorggroep Elde handelt het om een lichte, niet ziek makende variant. In de woningen van zeven bewoners zijn de douchekoppen verwijderd omdat vooral bij verneveling gevaar van besmetting op de loer ligt.

Dat in betrekkelijk korte tijd opnieuw legionellabacteriën zijn aangetroffen in het woonzorgcomplex aan de Annastraat verontrust Kanters, die vicevoorzitter is van de Zorggroep Elde waarvan Simeonshof deel uit maakt. ,,Het is voor ons reden geweest om in overleg te gaan met de inspectie van het ministerie van VROM én het installatiebedrijf dat de waterleiding heeft aangelegd tijdens de nieuwbouw in 2006. Onderzoek moet uitwijzen of er destijds fouten zijn gemaakt”, vertelt Kanters.

De legionella-uitbraak is al begin september geconstateerd tijdens een van de periodieke controles van de koudwaterleidingen. Met name daar is de kans dat de bacterie zich nestelt het grootst. ,,Het is een van de problemen in moderne nieuwbouw, ook elders in het land”, vertelt de bestuurder van Elde. ,,Panden zijn tegenwoordig zó goed geïsoleerd dat ze kou prima buiten houden, maar ook de warmte binnen…”

Op het moment dat de legionellabacteriën werden aangetroffen, zijn direct maatregelen getroffen. De leidingen worden regelmatig doorgespoeld en de Boxtelse huisartsen zijn geïnformeerd zodat ze bij eventuele ziektemeldingen hiermee rekening kunnen houden. Volgens Kanters is van ziektemeldingen tot dusver geen sprake. ,,Het gaat dan ook om een heel lichte, niet ziek makende variant”, benadrukt hij.

INTRAMURAAL
De legionellabacterie is aangetroffen in zeven zogeheten intramurale woningen van het zorgcomplex. Dat betekent dat de bewoners van de aanleunwoningen zich geen zorgen hoeven te maken. Dat de zeven getroffen bewoners al weken niet zouden kunnen douchen, wordt ontkend door Kanters. ,,In hun badkamers hebben we wel de douchekop verwijderd omdat met name bij verneveling gevaar van besmetting ontstaat. Tijdelijk is er dus sprake van minder comfort, zowel voor de bewoners als voor de verzorging. Het is even behelpen…”

In de loop van volgende week hoopt Zorggroep Elde alle resultaten op tafel te hebben van de verschillende monsters die in de voorbije periode op gezette tijdens zijn genomen. Dan moet ook duidelijk worden in hoeverre de problemen zijn verholpen. Wanneer duidelijk wordt of het leidingstelsel goed is geïnstalleerd, is volgens vicevoorzitter Kanters van Zorggroep Elde nog niet bekend.
8 oktober 2009

Print deze pagina

Terug