ZESTIG DEELNEMERS AAN OPEN HUIZENROUTE IN REGIO BOXTEL

’Je voelt direct of het klikt met een huis’

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: De karakteristieke dorpswoning aan de Breukelsestraat 132. Niet alleen van buiten nog beeldbepalend, ook het interieur heeft nog diverse oorspronkelijke details. Heel fraai is het glas in lood waarmee het tochtportaal achter de voordeur is versierd. (Foto: Woonaccent Makelaars, Schijndel).

DOOR HENK VAN WEERT

Op minimaal zestig adressen in de regio Boxtel kunnen belangstellenden zaterdag 10 oktober een kijkje nemen in een te koop staande woning. De animo om mee te doen aan de landelijke open huizenroute is daarmee vergelijkbaar met andere keren, meldt de woordvoerster van een van de plaatselijke NVM-makelaars. Frank van Heerebeek vertelt waarom hij (opnieuw) meedoet…

Van Heerebeek woont sinds 1987 in de karakteristieke dorpswoning met Franse kap op de hoek van de Breukelsestraat en de Baroniestraat. Het pand dateert vermoedelijk uit het begin van de twintigste eeuw en werd aanvankelijke lange tijd bewoond door Frans en Kee Paijmans- van Eijndhoven die er tientallen jaren een bakkerij en kruidenierswinkel dreven. De huidige bewoner weet niet veel van de geschiedenis van het pand, maar heeft wel meegekregen dat de vrijstaande garage naast het huidige SP-kantoor aan de Breukelsestraat in gebruik was als bakkerij. ,,Het winkelgedeelte was aan de Baroniestraat. Daar is nog steeds de winkeldeur in de gevel te zien”, vertelt Van Heerebeek.

Opgegroeid in Lennisheuvel zag hij ruim twintig jaar geleden erg op tegen de verhuizing naar het centrum van Boxtel. ,,Maar spijt heb ik er nooit van gehad. Het heeft veel voordelen als je in het centrum woont. Alle voorzieningen zijn erg dichtbij. Alhoewel het de laatste jaren wat minder is geworden. De supermarkt aan de Van Hornstraat is verdwenen en ook de Bracbant Havo. Maar de Angelaschool is gebleven en ligt op loopafstand.”

Door de aanleg van de Keulsebaan is de Baroniestraat ook heel wat rustiger geworden en dat is een voordeel. ,,Vroeger wurmde zich hier het vrachtverkeer om de hoek. Die tijd ligt gelukkig achter ons. Maar Aan de andere kant: nadat de trucks verdwenen en het wegdek een asfaltlaag kreeg is de straat drukker geworden met personenauto’s. Sommige automobilisten rijden veel te hard…”

AKELIG STIL…
Van Heerebeek heeft altijd veel plezier beleefd aan zijn woning. ,,Na mijn scheiding enkele jaren geleden woon ik er nog alleen. Aanvankelijk dacht ik een goede keuze gemaakt te hebben, maar nu kom ik tot de conclusie dat er zoveel herinneringen aan dit huis kleven. Het wordt tijd dat ik elders een nieuwe start ga maken. Bovendien, wat moet je alleen in zo’n joekel van een huis. Het heeft een inhoud van 630 kuub, vergelijkbaar met twee eengezinswoningen.”

Door de economische recessie is het ’akelig stil’ op de woningmarkt, zo ervaart ook Van Heerebeek. ,,Echt zorgen maak ik me echter niet. Ik moet immers érgens wonen. Natuurlijk wil ik het huis graag kwijt, maar als het niet lukt om het te verkopen, blijf ik hier zitten. Ik doe het echt niet onder de minimumprijs die ik in gedachten heb van de hand.”

Het huis aan de Breukelsestraat 132 staat nu anderhalf jaar te koop, vertelt de 44-jarige Boxtelaar. ,,Het is voor de derde keer dat ik meedoe aan de open huizenroute. Een goed initiatief. Het is voor aspirant-kopers fijn als je eens rond kunt neuzen in een woning zonder een makelaar erbij. Je merkt direct of je een klik hebt met een bepaald huis of niet. Omdat ik zelf ook op zoek ben naar een andere woning heeft het maar één nadeel: ik heb zelf eigenlijk geen tijd om tijdens de route ergens te gaan kijken. En dat is best wel jammer…”

De open huizenroute duurt zaterdag 10 oktober van 11.00 tot 14.00 uur. Via de advertenties in deze krant en www.funda.nl zijn de adressen te raadplegen van de deelnemende huizenbezitters. De woningen die geopend zijn, zijn herkenbaar aan speciale posters die voor het raam hangen.
8 oktober 2009

Print deze pagina

Terug