LEERLINGEN SINT-THERESIA VERSIEREN BOEKHANDEL

Elckerlijc klaar voor Kinderboekenweek

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Saskia Boleij van boekhandel Elckerlijc leest voor uit het boek ’Spin op sokken’ van Ted van Lieshout. De kinderen van basisschool Sint-Theresia uit Lennisheuvel luisteren aandachtig naar het mooie verhaal. (Foto: Albert Stolwijk).

DOOR MARIËLLE WIJFFELAARS

Boekhandel Elckerlijc is helemaal klaar voor de Kinderboekenweek die woensdag 7 oktober van start ging. Dinsdag 6 oktober werd de winkel versierd door leerlingen van de Sint-Theresiaschool uit Lennisheuvel. De leerlingen hingen de boekhandel vol met lolly’s en ander snoepgoed. Het thema van dit jaar is namelijk ’Aan tafel! Eten en snoepen in kinderboeken’. Het belooft nu al de lekkerste Kinderboekenweek aller tijden te worden…

De scholieren uit Lennisheuvel zijn vorige week enthousiast begonnen met knutselen. Elke groep heeft werkjes gemaakt en die werden dinsdagochtend opgehangen in en rond de winkel. ,,Ze hebben gedichten en snoepjes gemaakt”, vertelt leerkracht Suzanne van der Heijden. ,,Ook hebben ze met papier-maché personages uit kinderboeken nagemaakt.”

Elk jaar worden kinderen van een basisschool uit Boxtel uitgenodigd om Elckerlijc te komen versieren. ,,We proberen daarbij af te wisselen zodat elke school aan de beurt komt”, zegt Saskia Boleij van Elckerlijc. ,,Dit jaar is de eerste keer dat we dit organiseren in onze vernieuwde winkel. De boeken komen nu veel beter tot zijn recht.”

NIET ZELF LEZEN
Manouk Streur (11) heeft meegeholpen aan het maken van gedichten. ,,We moesten een gedicht maken met de voorletters van je naam”, legt de leerling uit groep 8 uit. ,,En het moest natuurlijk over eten en snoepen gaan. Best moeilijk, maar leuk om te doen.” Manouk houdt erg van lezen, boeken met dolfijnen erin zijn favoriet. ,,De Olijke Tweeling is ook altijd leuk om te lezen. Dat zijn heel grappige boeken.”

De zevenjarige Doortje Vermulst kijkt de winkel bewonderend rond: ,,Het is mooi geworden”, vindt ze. Groep 4 heeft Elckerlijc versierd met verschillende soorten snoepjes. ,,Deze boekenweek draait helemaal om snoepen en eten”, legt Doortje uit. Maar het gaat ook vooral om lezen. En dat vindt Doortje niet zo leuk, behalve als ze wordt voorgelezen. ,,Pas geleden hebben we Pluk van de Petteflet gelezen, dat was erg grappig.”

Tijdens de Kinderboekenweek zijn er verschillende activiteiten bij boekhandel Elckerlijc. Zaterdag van 14.00 tot 16.00 uur is Yvonne Hopstaken, auteur van het boek ’Eet wat bij je past’ aanwezig en kunnen kinderen dingen proeven. Auteur Piet Duizer en illustratrice Luciana Macaluso, die samen het boek ’Weet wat je eet’ schreven, signeren hun boeken.

Maandag 12 oktober wordt in de Sint-Theresiaschool een boekenmarkt gehouden. Van 18.15 tot 20.00 uur zijn leerlingen van de school en andere belangstellenden welkom voor informatie over kinderboeken. Ook kan men boeken aanschaffen. De auteurs Birgit van der Meulen, Milja Praagman, Marjolein Krijger en Yvonne Hopstaken zijn aanwezig en lezen voor uit eigen werk.

Saskia Boleij van Elckerlijc kijkt altijd weer uit naar de Kinderboekenweek. ,,Er zijn leuke dingen te doen en ik vind het eigenlijk de leukste week van het jaar.”

Ook bij boekhandels Bruna en The Read Shop is tot en met 17 oktober aandacht voor de Kinderboekenweek en het thema ’Aan tafel! Eten en snoepen in kinderboeken’.

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Leerlingen van de Sint-Theresiaschool uit Lennisheuvel waren dinsdag 6 oktober druk bezig met het versieren van boekhandel Elckerlijc. De etalage werd behangen met naamgedichten. (Foto: Albert Stolwijk).
8 oktober 2009

Print deze pagina

Terug