SINT-JOSEPH BOUWT HUURWONINGEN IN PLAN BARONIE

Bouwen in de geest van pastoor Eras

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Rob Dekker (links) en wethouder Ger van den Oetelaar slaan de eerste bouwplank voor de bouw van tien huurwoningen aan de Baroniestraat. (Foto: Albert Stolwijk).

DOOR MARC CLEUTJENS

Directeur-bestuurder Rob Dekker en wethouder Ger van den Oetelaar hebben woensdag 7 oktober in de Baroniestraat het startsein gegeven voor de bouw van tien huurwoningen. Op de plek waar vroeger de woonvoorziening van Cello stond, wordt waarschijnlijk al in juni 2010 de sleutel uitgereikt aan tien nieuwe huurders van plan Baronie.

Voor buurtbewoner Wim van de Ven is het slaan van de eerste bouwplank een bijzonder moment. Hij was op 11 januari 1971 een van de eerste bewoners van de woonvoorziening die toen nog werd aangeduid als ’De Wiekslag’. Vanuit huize Assisi in Udenhout verhuisde Van de Ven destijds naar Boxtel en woonde er tot 1984 met veel plezier. ,,Daarna woonde ik in de Breukelsestraat en de Ons Doelstraat. En nu woon ik met mijn vrouw Francis hier om de hoek, aan het Ursulinenpad”, vertelt Van de Ven. ,,De cirkel is dus rond.”

VIERKANTE BLOK
Precies twee jaar geleden werd Woonstichting Sint-Joseph eigenaar van het terrein van Cello. Na jarenlang touwtrekken kon de woonvoorziening op de hoek van de Baroniestraat en de Molenstraat verkassen naar de plek waar ooit de brandweerkazerne stond. ,,Nadat aanvankelijk een plan was ontwikkeld voor gestapeld wonen en wel twintig appartementen, werd gekozen voor een project dat beter past in deze fraaie omgeving”, aldus directeur-bestuurder Dekker.

Dat vindt ook wethouder Van den Oetelaar, die bij het slaan van de eerste bouwplank benadrukt dat de tien door architectenbureau Van Hooft ontworpen woningen op een unieke plek staan. ,,Hier is in het begin van de vorige eeuw een bijzonder stukje Boxtel gebouwd. De kerk, de pastorie en het klooster herinneren aan de tijd van pastoor Eras. Hier moest iets bijzonders gebeuren, de vierkante blok van Cello was decennialang ontsierend voor de omgeving.”

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Bouwen in de geest van pastoor Eras. Plan Baronie sluit aan bij de Heilig Hartkerk, de pastorie en het Ursulinenklooster. (Foto: Albert Stolwijk).

Volgens Van den Oetelaar is architect Aldwin van Hooft erin geslaagd een ontwerp te maken dat prima past bij de huizen aan de overzijde van de Baroniestraat. ,,Voor Sint-Joseph is dit een kleinschalig en best duur project, maar hier moet je als opdrachtgever je nek uit willen steken”, vindt directeur-bestuurder Dekker. De fraaie gevels en opvallende dakconstructie sluiten aan bij het straatbeeld en brengen de sfeer van begin 20e eeuw terug in hartje Boxtel.

PANTARHEI
Sint-Joseph en de gemeente zijn op meer plekken in deze omgeving met elkaar verbonden. Op het vroegere Pantarhei-terrein aan de Jan Kruijsenstraat wil Boxtel graag 36 nulenergiewoningen bouwen. Volgens wethouder Van den Oetelaar is een totaalplan in de maak, dat voorziet in zowel sanering als nieuwbouw. ,,De bal voor dit project ligt nu bij de gemeente en Sint-Joseph zal bekijken of het project past binnen onze doelstellingen”, aldus Dekker. Het saneringsplan van de Grontmij is inmiddels klaar en aan omwonenden voorgelegd.

De woonstichting wil ook aan de slag achter het voormalig Ursulaklooster. De vroegere vleugel van de Brabant Havo, gelegen aan het Smalwater, zou Sint-Joseph graag omstoten. ,,Op die plek denken we aan een samenwerkingsproject met zorginstelling Philadelphia en de bouw van grondgebonden koopwoningen”, vertelt Dekker. ,,Maar we kunnen niet alle projecten tegelijk lanceren. We willen ook aan de slag met de flats aan de Baanderherenweg. En verder moet er snel een handtekening gezet worden voor de bouw van 98 huurwoningen in fase 3 van Princenlant in Boxtel-Oost.”

Binnenkort start de verhuur van de tien woningen in plan Baronie. Belangstellenden kunnen zich nu al aanmelden. Meer informatie: www.sintjoseph.nl.

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Impressie van de tien huurwoningen die Woonstichting Sint-Joseph bouwt op de hoek van de Baroniestraat en de Molenstraat. (Foto: Sint-Joseph/Van Hooft Architecten).
8 oktober 2009

Print deze pagina

Terug