ACTIEGROEP TEGEN PLANNEN BOXTEL

Winkels en huizen op parkeergarage

Het gemeentebestuur van Boxtel onderzoekt momenteel of op de geprojecteerde parkeergarage aan de Mgr. Bekkersstraat ook winkels en huizen gebouwd kunnen worden. Volgens wethouder Wim van Erp is de bouw van de parkeergarage daardoor in bouwtechnisch en financieel opzicht makkelijker te realiseren. Maar er is ook weerstand; een nieuwe actiegroep verzet zich tegen de bouw van de parkeerkelder.

Het gemeentebestuur kan nog altijd geen kant en klaar plan voor de parkeergarage op tafel leggen, zo erkende wethouder Van Erp deze week. Hij verwacht evenwel dat het college van B. en W. later dit najaar met een voorstel richting de gemeenteraad zal komen, maar kon geen keiharde beloften doen omdat nog altijd indringend gesproken wordt met grondeigenaren in het ’zoekgebied’. Dat gebied bestaat naast de Mgr. Bekkersstraat uit een terrein van de firma Den Ouden en een deel van de pastorietuin nabij de Sint-Petruskerk.

Boxtel stuurt aan op een parkeergarage waarin plaats is voor 400 tot 450 auto’s, een deel daarvan wordt gereserveerd voor medewerkers van de gemeente Boxtel. De ingang van de parkeerkelder is geprojecteerd op de hoek van de Mgr. Bekkersstraat en de Dr. Van Helvoortstraat, vlakbij de gemeentevijver en de nieuwbouw van woonzorgcentrum Emmaus. ,,Dicht bij de noord/zuid-as is de beste plek voor een parkeergarage”, vindt wethouder Van Erp. ,,Zo kunnen we het verkeer met bestemming centrum uit het winkelhart weren.”

VERDIEPTE LIGGING
Om de parkeerkelder bouwtechnisch en financieel te kunnen bouwen, denkt de wethouder aan een verdiepte ligging; boven op de garage zou plaats moeten zijn voor winkels en/of woningen. ,,Zonder opbouw is het vanwege de opwaartse druk bouwtechnisch gezien niet makkelijk om zo’n grote bak in de grond te bouwen. Daarnaast kan een bouwplan het project een stuk rendabeler maken.” Boxtel denkt voorzichtig aan de bouw van appartementen, die deels op de plek komen waar nu nog andere woningen staan.

De plannen voor de parkeergarage stuiten al geruime tijd op verzet. Dat verzet wordt nu gekanaliseerd in een nieuwe actiegroep, die onder leiding van Manus van Bommel in het geweer komt tegen de plannen voor een grote parkeerkelder in hartje Boxtel. Elders in deze krant presenteert de actiegroep haar plannen.
1 oktober 2009

Print deze pagina

Terug