PROVINCIAAL PROJECT START IN BOXTELS MUSEUM

’Alle mutsen verzamelen in Boxtel’

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Museumdirecteur Bernard Vekemans geeft uitleg bij een kleine poffer die in de periode 1900-1910 ook in Boxtel werd gedragen. De schort in het midden behoorde ooit toe aan kasteleinse Mieke Vingerhoets. (foto: Albert Stolwijk).

In het Wasch- & Strijkmuseum aan de Stationsstraat, dat sinds mei 2008 ook de tentoonstelling ’Brabant Goedgemutst’ herbergt, is dinsdag 29 september het startsein gegeven voor een tweejarig project rond Brabantse mutsen en poffers. Het is de bedoeling dat er meer aandacht komt voor de grote cultuurhistorische betekenis van de vrouwenmutsen in Brabant.

Het project bestaat uit drie delen. Professor Gerard Rooijakkers, verbonden aan de Universiteit van Amsterdam als bijzonder hoogleraar in de etnografie, gaat een boek schrijven over de Brabantse poffers. Het boek zal in drie delen aandacht besteden aan de drie opeenvolgende betekenissen van de Brabantse mutsen, waar de poffer de belangrijkste en meest bekende van is.

Het betreft de periode van de poffer als standaarddracht, de periode dat de poffer een folkloristische betekenis kreeg en de tijd waarin de poffer een collectors item werd en daardoor ook museale betekenis kreeg. Rooijakkers is een autoriteit op het gebied van de volkscultuur en de cultuur van het dagelijks leven in Nederland.

De nadruk in zijn boek zal liggen op de cultuurhistorische betekenis van de Brabantse vrouwenmutsen.

Als tweede onderdeel van het project zal een wedstrijd worden uitgeschreven voor studenten van de Brabantse kunstacademies en de Boxtelse vakinstelling SintLucas. Onder de titel ’Niet pimpen maar poffen’ worden de studenten uitgedaagd een moderne versie van de Brabantse poffer te ontwerpen. Het is de bedoeling dat de resultaten van deze wedstrijd op een catwalk in het provinciehuis in ’s-Hertogenbosch gepresenteerd zullen worden.

Als derde activiteit wordt de titel ’Alle mutsen verzamelen’ geconcretiseerd door de bevolking van Noord-Brabant te mobiliseren om foto’s en beeltenissen in te zenden van de verschillende poffers, mét de daarbij behorende verhalen zoals wie er op de foto’s te zien zijn, wanneer de foto genomen is en bij welke gelegenheid. De daaruit samen te stellen fotodocumentatie zal voor het publiek toegankelijk gemaakt worden.

POFFERPROMOTIE
Maurice en Erik Kolen van bureau Erasmus zullen de publiciteit van het project begeleiden. Grafisch ontwerper Vincent van Liempd van bureau Dikgedrukt uit Eindhoven staat garant voor de vormgeving van de website, de affiches en het boek van Rooijakkers, alsmede de presentatie van de fotodocumentatie en de ontwerpwedstrijd.

Vanaf volgende week is alles over dit project te lezen op www.allemutsenverzamelen.nl. Initiatiefnemer Bernard Vekemans, stichter van het Wasch- en Strijkmuseum en gastheer van de collectie Brabant Goedgemutst, hoopt met dit project de poffer te promoten en de betekenis van de Brabantse muts kenbaar te maken voor jonge generaties.

Vekemans gaf deze week aan dat de belangstelling voor zijn ’dubbelmuseum’ steeds verder groeit. Nu kan de collectie van zowel het Wasch- en Strijkmuseum als Brabant Goedgemutst uitsluitend op afspraak bezocht worden. In januari komen er vaste openingstijden op maandag, dinsdag en donderdag.
1 oktober 2009

Print deze pagina

Terug