LUCHT SCHIET VERENIGING OP HERFSTFESTIJN

’We schieten met geweer of wapen,
niet met buks’

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Mart Renders van de Lucht Schiet Vereniging Boxtel (LSVB) lost een schot met zijn luchtgeweer. (Foto: Albert Stolwijk).

DOOR STEFAN LATIJNHOUWERS

Er zijn nog steeds veel Boxtelaren die praten over de Boxtelse luchtbuksvereniging, maar die term kan volgens Mart Renders (29) de prullenbak in. ,,De officiële naam is Lucht Schiet Vereniging Boxtel (LSVB) en voor de duidelijkheid: wij schieten niet met buksen, maar met een geweer of een wapen”, aldus Renders die bestuurslid, wedstrijdleider én pr-man is bij LSVB. Zondag 4 oktober presenteert de schietclub zich op de Markt in Boxtel tijdens het Herfstfestijn.

De luchtschietvereniging, die opgericht werd in 1964, telt vijftien leden die wekelijks op vrijdagavonden actief zijn. Dat gebeurt op een tien meter lange schietbaan in de sooszaal van sporthal Pius X in Liempde.

Renders: ,,We schieten met loden kogeltjes op een vierkante witte kaart met daarop tien zwarte ringen die een doorsnede hebben van 4,5 centimeter; de roos bestaat uit een stip van een halve millimeter. We hebben geen ondersteuning tijdens het schieten, dat gebeurt in een volledig vrijstaande houding. Bovendien maken we geen gebruik van een vizier. Er komt veel bij kijken, want we moeten tijdens het schieten onder meer ook letten op de ademhaling en hartslag. Dat heeft allemaal invloed op het resultaat.”

GEZELLIGHEID
De Boxtelse schietclub neemt deel aan een regionale competitie met drie andere verenigingen uit Berlicum, Best en Elshout. Gedurende het seizoen staan in totaal negen wedstrijden op het programma. Renders: ,,Daarnaast zijn er nog open wedstrijden in het hele land waar we aan deel kunnen nemen.”

De leden van LSVB komen tijdens clubavonden tegen elkaar uit in een onderlinge competitie. ,,Leden die alleen willen oefenen en het uit sportief oogpunt gewoon leuk vinden om te schieten kunnen ook bij ons terecht. Graag zelfs, want we kunnen nieuwe schutters heel goed gebruiken”, zegt Renders.

Hij vervolgt: ,,Wij willen graag goed presteren, maar de gezelligheid staat voorop. Daar willen we de mensen zondag tijdens het Herfstfestijn ook attent op maken tijdens onze presentatie op de Markt. We zijn daar aanwezig met een trailer met twee schietbanen en het is de bedoeling dat het publiek onder begeleiding van onze leden gaat schieten. Natuurlijk hopen we de mensen zo warm te maken voor onze sport en nieuwe leden te werven.”

LSVB telt momenteel tien luchtgeweerschutters en vijf luchtpistoolschutters. ,,Tijdens het Herfstfestijn geven we alleen een demonstratie met het luchtgeweer, maar een aantal leden schiet dus ook met een luchtpistool, waaronder ik. De eerste negen jaar van mijn lidmaatschap schoot ik met een geweer, maar nu schiet ik alweer zes jaar met een pistool. Voor ons is het een hele leuke en serieuze sport, waarbij we veel aandacht hebben voor de veiligheid. Het publiek kan zondag zelf ervaren hoe het schieten met een luchtgeweer in zijn werk gaat, iedereen vanaf 15 jaar kan een poging wagen. We hopen ons enthousiasme zondag over te brengen op de bezoekers van het Herfstfestijn.”
1 oktober 2009

Print deze pagina

Terug