LEON VAN DER ZANDEN IN PODIUM BOXTEL

’Elke avond is een nieuwe uitdaging’

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: In de voorstelling Cola beschrijft cabaretier Leon van der Zanden het afscheid van een zoon en zijn vader. (Foto: William Rutten).

DOOR MARIËLLE WIJFFELAARS

Drie jaar geleden was hij de eerste artiest die optrad in Podium Boxtel. Donderdag 8 oktober volgt het tweede optreden van cabaretier Leon van der Zanden in de theaterzaal aan de Burgakker. Met de voorstelling ’Cola’ is hij momenteel op tournee door Nederland. Een gesprek met de cabaretier wiens vorige optreden in Boxtel veelbesproken was…

Je trad drie jaar geleden als eerste op in Podium Boxtel. Kun je je die avond nog goed herinneren?

,,Het staat me inderdaad nog helder voor de geest. Het was een rare avond. Ik zat midden in een try-outtraject en was zelf onstuimig. De mensen van Podium Boxtel hadden een officiële opening gepland en er waren veel ’jasjes-dasjes’. Sommige mensen vonden mijn uitspraken te ver gaan en waren geshockeerd. Er zijn zelfs brieven gestuurd naar het theater. Ik zie er zeker niet tegenop om weer in Boxtel te spelen en kijk ook niet negatief terug op die avond. Het was vervelender voor de medewerkers van Podium Boxtel dan voor mij.”

De voorstelling ’Cola’ is je vijfde programma. Waar gaat de voorstelling over?

,,Het gaat over een jongen wiens vader ernstig ziek is. Daarbij kijkt de zoon terug op zijn leven en neemt afscheid van zijn vader. Het verhaal is gebaseerd op mijn eigen leven waarin dit ook heeft plaatsgevonden. Alle thema’s die toen speelden heb ik verwerkt in mijn nieuwste voorstelling.”

Is het niet moeilijk om een voorstelling te spelen over een onderwerp dat zo dicht bij jezelf staat?

,,Ja en nee. Toen ik begon met ’Cola’ zat ik middenin dat proces en vond ik het heel fijn om erover te praten; het was een soort uitlaatklep. Nu vind ik het fijn om erover te praten omdat ik zo terug kan kijken op die mooie tijd. Naast een heftige periode, was het ook mooi en fijn. Ik heb geprobeerd dat te verwoorden in de voorstelling.”

Verschilt ’Cola’ erg van de voorgaande voorstellingen en hoe zijn de reacties tot nu toe?

,,Er is weinig verschil met de vorige programma’s ’Zwarte Hond’ en ’Leòn’. Mijn twee eerste voorstellingen (’Een coole snelle jongen met een zachte bruine vacht’ en ’Hoerejong’ – red.) waren wel heel anders. De mensen die mij kennen en vaker een voorstelling hebben gezien, zullen de stijl zeker herkennen. ’Cola’ is wel wat persoonlijker. Het lijkt wel of ik elke voorstelling steeds dieper en meer bij mezelf durf te komen. De reacties zijn erg positief. Ik ben zelf ook trots op ’Cola’, het zit goed in elkaar.”

Hoe ben je het vak ingerold?

,,Ik deed cursussen en nam deel aan festivals en werd gevraagd om het Kleinkunst Festival in Amsterdam te presenteren. Tijdens dit festival werd ik gezien door een impresariaat en binnen twee jaar stond ik op de bühne met mijn eigen voorstelling. Het is ongelooflijk snel gegaan, tegenwoordig zou dat niet meer kunnen. Ik zit sinds 2000 in het vak.”

Wat zijn de voor- en nadelen van het beroep cabaretier?

,,Mensen verkijken zich op het vak. Het optreden is fantastisch, het is leuk mensen aan het lachen te maken en applaus krijgen voor wat je doet is geweldig, maar dat is niet het enige. Er gaat veel werk vooraf aan een voorstelling: er moet gerepeteerd worden, je moet tegen kritiek kunnen en goed alleen kunnen zijn. Na een optreden rijd ik alleen naar huis. Je bent als cabaretier erg op jezelf aangewezen en dat realiseert men zich niet. Daarnaast moet je bereid zijn 180 keer hetzelfde te doen.”

Wordt het nooit een automatisme?

,,Daar moet je inderdaad voor waken, maar ik zorg ervoor dat het geen lopendebandwerk wordt. Zo wil ik niet werken en ook voor het publiek is dat niet leuk, dat merken de mensen meteen. Het is de truc om elke avond als een uitdaging te zien en er voor jezelf voldoening uit te halen. Dat kost energie, maar het is het waard.”

Kaarten voor de voorstelling ’Cola’ op donderdag 8 oktober kosten 16 euro en zijn verkrijgbaar via www.podiumboxtel.nl. De voorstelling start om 20.15 uur.

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: In 2006 was cabaretier Leon van der Zanden de eerste artiest die optrad in Podium Boxtel. Donderdag 9 oktober is hij weer te zien in Boxtel met zijn nieuwste voorstelling Cola. (Archieffoto Peter de Koning).
1 oktober 2009

Print deze pagina

Terug