WIRTSCHAFTSWOCHE KRIJGT BOXTELS VERVOLG

Wittlich loopt warm voor Boxtel

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: De Boxtelse stand op de Wirtschaftswoche is bijna klaar. Ondernemersvoorzitter Arjen Witteveen richt een klompenrek in. (Foto: Marc Cleutjens).

DOOR MARC CLEUTJENS

De bezoekers van de zevende Wirtschaftswoche in Wittlich hebben afgelopen weekeinde massaal kennisgemaakt met Boxtel. Veel van de zestigduizend mensen die de drukke consumentenbeurs bezochten, ontvingen bij de stand van Boxtel een uitgebreid informatiepakket en leuke cadeautjes en konden bovendien streekgerechten kopen die afkomstig waren uit nationaal landschap Het Groene Woud. ,,Opnieuw blijkt dat Boxtel en Wittlich bruggen willen slaan”, stelde burgemeester Joachim Rodenkirch van Wittlich opgetogen tijdens een bezoek aan de Boxtelse stand.

Dat de gemeente Boxtel een stand mocht inrichten op de Wirtschaftswoche, kwam voort uit de viering van vijftig jaar jumelage. In de zomer werd de gouden vriendschapsband al uitbundig gevierd; in Wittlich tijdens het bescheiden Altstadtfest en in juli tijdens een groot festijn op de Markt en Streekfestival Het Groene Woud op landgoed Velder. ,,De echte aanleiding was de Ladonkmarkt die we eerder dit jaar hebben gehouden op het bedrijventerrein”, aldus burgemeester Frank van Beers.

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: PDP-lijsttrekker Rob van Dongen legde in Wittlich veel nieuwe contacten. Als toekomstig raadslid wilde hij ook kennis maken met de inwoners van de jumelagegemeente. (Foto: Marc Cleutjens).

De portefeuillehouder economische zaken verbleef twee dagen in Wittlich om met zijn delegatie de boodschap van Boxtel breed uit te dragen. En de gang naar Wittlich van een bijna twintigkoppige delegatie, bestaande uit ondernemers, ambtenaren, enkele politici én een verslaggever van Brabants Centrum, wierp vruchten af. ,,We willen nadrukkelijk onderzoeken of we in Boxtel ook een soort Wirtschaftswoche kunnen neerzetten. Niet zo grootschalig als in Wittlich, maar wel bedoeld om in eerste instantie ondernemers en later ook consumenten in contact te brengen met het bedrijfsleven.”

De samenwerking tussen Boxtel en Wittlich is in Duitsland niet onopgemerkt gebleven. De Kreis Trier van de Kamer van Koophandel heeft belangstelling getoond voor de initiatieven voor economische uitwisseling. Eerder al liet ook de Kamer van Koophandel in deze regio blijken geïnteresseerd te zijn om mee te denken over toekomstige samenwerking tussen de regio’s Boxtel en Wittlich.

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Boxtelaar Barend Faber deelt tijdens de Wirtschaftswoche folders uit van Boxtel en Het Groene Woud. (Foto: Marc Cleutjens).

BOB
Een naam voor een Boxtelse ondernemersbeurs is al bedacht: Bedrijven Ontmoeten Bedrijven, kortweg BOB. Burgemeester Van Beers: ,,In eerste instantie kan zo’n manifestatie goed zijn voor de business-to-businesscontacten. Later zou de BOB verbreed kunnen worden naar de consumentenmarkt.” In afwezigheid van Van Beers – hij reisde zaterdagochtend terug naar Boxtel vanwege de komst van prinses Máxima naar het evenement Scout-In op landgoed Velder – werd tijdens overleg met de dienst Stadtmarketing afgesproken om streekproducten uit Het Groene Woud een week lang aan te bieden bij supermarkt Edeka in Wittlich.

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Boxtelse cadeautjes voor burgemeester Joachim Rodenkirch van Wittlich (tweede van rechts) en Leo Kappes, de organisator van de Wirtschaftswoche. Op de foto staan verder Lidy Ietswaart, Arjen Witteveen en Hans Maassen van de Boxtelse delegatie. (Foto: Marc Cleutjens).

Voorts worden contacten gelegd tussen transportbedrijven uit Boxtel en Wittlich. Eén van de ondernemers sprak zaterdag zijn verwondering uit dat in vijftig jaar partnerschap pas het eerste gesprek gevoerd is waarin en ondernemers uit beide partnersteden elkaar konden ontmoeten. Een tegenvaller voor de Boxtelse delegatie was het ontbreken van een grote groep ondernemers van de Werkgeversvereniging Boxtel (WeB). Ondanks eerdere toezeggingen blies de WeB de reis naar Wittlich af. ,,Een gemiste kans”, oordeelden velen binnen de Boxtelse delegatie.

De VOC (Verenigde Ondernemers Contacten) die de belangen van Boxtelse zelfstandige ondernemers behartigt, was wel goed vertegenwoordigd met Geert Groen en Hans Maassen. Arjen Witteveen was present als vice-voorzitter van het Citymanagement en voorzitter van de Ondernemersvereniging Boxtel.

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: De streekproducten van nationaal landschap Het Groene Woud doen het goed in de stand van de gemeente Boxtel. Dat zien ook burgemeester Frank van Beers en voorzitter Frans van Beerendonk van Streekfestival Het Groene Woud. (Foto: Marc Cleutjens).
24 september 2009

Print deze pagina

Terug