VPRO-TELEVISIE MAAKT OPNAMEN BIJ MILIEUCENTRUM

Eindelijk renovatie voor
bolwoning Kleine Aarde

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Een camerateam van het VPRO-programma Andere Tijden maakte deze week opnamen van de renovatie van de bolwoning op het terrein van De Kleine Aarde. Medewerker Ben van Dieren (tweede van links) van het Boxtelse milieueducatiecentrum gaf tijdens een interview uitleg aan de programmamakers over de bijzondere woning en het duurzame karakter van de nabijgelegen wijk In Goede Aarde. (Foto: Albert Stolwijk).

DOOR STEFAN LATIJNHOUWERS

De firma Hagenaars Onderhoudsgroep is druk bezig met de renovatie van de bolwoning op het terrein van milieueducatiecentrum De Kleine Aarde. Het Boxtelse bedrijf adopteerde het bijzondere gebouw twee jaar geleden en is na de bouwvak begonnen met de feitelijke opknapbeurt. Deze week maakte een camerateam van het VPRO-programma Andere Tijden opnamen van de werkzaamheden.

Directeur Gijs van Mil van Hagenaars keek dinsdag 22 september bij de bolwoning met een goedkeurende blik naar de inspanningen van zijn werknemers. Volgens Van Mil is het de bedoeling dat de renovatie een aantal weken gaat duren, waarbij in eerste instantie de buitenwand door stukadoors bewerkt wordt en vervolgens de binnenkant van de woning aan bod komt.

Van Mil: ,,We maken het project nu in één ruk af. Deze week zijn we bezig met het afsmeren, zeg maar het bewerken, van de buitenlaag. Vervolgens wordt die afgewerkt met minerale verf. De binnenkant van de bolwoning wordt daarna ook bewerkt, gerepareerd en geschilderd. Vervolgens worden vitrines geplaatst in de bolwoning, want het is de bedoeling dat er een expositie wordt ingericht over het ontstaan van de woning en duurzaam wonen in Nederland.”

Terwijl Van Mil zijn verhaal deed, werd even verderop Ben van Dieren van De Kleine Aarde geïnterviewd door het televisieteam van de VPRO. De opnamen werden gemaakt voor een uitzending van Andere Tijden over het ontstaan en de oprichting van het milieueducatiecentrum. ,,We maken ook beelden van de bolwoning, maar dat is niet het centrale onderwerp. Het progamma draait om de beginperiode van De Kleine Aarde”, liet een van de leden van het VPRO-team weten.

,,We hebben al gesproken met oprichter Sietz Leeflang en hebben ook aandacht voor de man die een tijd gewoond heeft in de bolwoning en praten daarnaast met medewerker Jan Juffermans. De uitzending is hoogstwaarschijnlijk te zien op donderdag 15 oktober.”

MILIEUVRIENDELIJK
De bolwoning, een van de visitekaartjes van De Kleine Aarde, werd in de jaren zeventig gebouwd en was de eerste milieuvriendelijke woning in Nederland. Het milieueducatiecentrum wilde hiermee ontdekken of het mogelijk was om op een volledig duurzame manier te wonen en te leven. De energie werd geleverd door zonnecollectoren en er was een waterput die door de brandweer moest worden gevuld.

Kleine Aarde-medewerker Van Dieren liet voor de camera van Andere Tijden weten dat de bolwoning een voorbeeld is voor de huizen in woonwijk In Goede Aarde, een steenworp verwijderd van het terrein van De Kleine Aarde. ,,Bij de bouw van de wijk is gebruik gemaakt van technieken die hier al eerder waren ontdekt.”

De camera registreerde dinsdag hoe de renovatie van de bolwoning in zijn werk gaat, waarbij het VPRO-team uitleg kreeg van een van de medewerkers van Hagenaars. Directeur Van Mil: ,,Feitelijk zijn we nu pas echt begonnen met de uitvoering omdat we eerst vooral bezig zijn geweest met het maken van plannen. Daarnaast heeft ons bedrijf te maken gehad met een overname waardoor de daadwerkelijke uitvoering van de renovatie is uitgesteld. We werken samen met verschillende bedrijven, waaronder de Boxtelse onderneming Van Eijndhoven, die de sierbestrating bij de bolwoning gaat aanleggen.”

Van Mil typeert Hagenaars Onderhoudsgroep als een breed onderhoudsbedrijf dat gespecialiseerd is in het in stand houden van onroerend goed. ,,Daarbij gebruiken we duurzame methodieken. Op het terrein van De Kleine Aarde gaan wij gedurende 25 jaar of langer ook zorgen voor het onderhoud van de tuinschuur en het bezoekerscentrum. We hopen daarnaast hier in een ruimte op het terrein een expositie in te richten, waarbij het in essentie gaat om het duurzaam onderhouden van objecten. Daarover zijn we nog in overleg.”
24 september 2009

Print deze pagina

Terug