GOUDEN JUBILEUM START MET KLEURRIJKE OPTOCHT

Bij Essche Boys weten ze hoe je
feestje viert

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: De veertien jubilarissen van Essche Boys beleefden de jubileumoptocht door het dorp vrijdag 18 september vanaf de platte kar. (Foto: Gerard Schalkx).

DOOR STEFAN LATIJNHOUWERS

De viering van het vijftigjarig bestaan van voetbalvereniging Essche Boys uit Esch is vrijdag 18 september feestelijk en swingend ingeluid met een kleurrijke jubileumoptocht, een receptie en een feestavond. Tijdens de optocht trok een stoet van muziek, kinderen en Essche Boys-coryfeeën aan het publiek voorbij. Het gouden jubileum van de club wordt komend seizoen luister bijgezet met verschillende activiteiten voor diverse doelgroepen. De festiviteiten worden tot en met juni 2010 verspreid over vier weekeinden gehouden.

De jubileumoptocht, die werd begeleid door blaaskapel De Knoestjes, voerde vrijdag vanaf dorpshuis De Es in de Dorpsstraat door de Groenweg, Looiershof, Kromakker, Leunisdijk, Kollenberg en Haarenseweg om te eindigen op de parkeerplaats van het sportpark van Essche Boys. Daar werd de nieuwe toegangspoort officieel geopend door Essche Boys-voorzitter Cor van der Zanden en gouden jubilaris Ties van den Aker.

Voordat de in totaal veertien jubilarissen, waaronder de leden van het eerste uur Van den Aker, Jozef van Bragt, Jan Spooren en Jan den Ouden, plaatsnamen op de platte kar kregen ze een ware heldenontvangst van hun in groten getale opgekomen dorpsgenoten. Een voor een mochten ze vanuit het dorpshuis hun opwachting maken op de rode loper, waarbij ze uitbundig toegejuicht werden door zowel de andere deelnemers aan de optocht, die een erehaag vormden, als de toeschouwers bij het dorpshuis. Alle ingrediënten voor een feestelijke en kleurrijke optocht waren aanwezig, mede door het fraaie zomerse weer.

THE BEATLES
Onder aanvoering van twee voetballers die een bord droegen met daarop het logo en het opschrift ’Essche Boys 50 jaar, Wunderbar!’, de muzikanten van De Knoestjes en een groep enthousiast dansende cheerleaders zette de stoet zich in beweging richting de Groenstraat. Met een swingende versie van het Beatles-nummer ’I Feel Fine’ zat de stemming er meteen in, al ontstond er meteen een gat in de stoet door het hoge tempo van de eerste groepen.

Langs de kant genoten vele Esschenaren zichtbaar met volle teugen van de optocht waaraan veel jeugdleden in de meest uiteenlopende gedaanten deelnamen. Van met pruiken getooide lakeien, een groep ’rode lopers’ met piraatachtige hoofddoeken tot voetballers met tovenaarsmutsen op het hoofd en grote plastic voetballen die van hand tot hand gingen en jongens met blitse jasjes en geschminkte gezichten. Zittend in de bijrijderstoel van een cabrio keek preses Van der Zanden met een tevreden blik naar de uitbundige stoet voor en achter hem en zag dat het goed was.

Soms leek het even of carnaval dit jaar wel heel erg vroeg begonnen was, mede door een persoon die om onduidelijke redenen in een apenpak meeliep in de optocht, maar duidelijk werd vooral dat ze in Esch als geen ander weten hoe een feestje gevierd moet worden. Hier en daar hadden bewoners de Nederlandse vlag uitgehangen wat de rondgang door het dorp een nog feestelijker karakter gaf. Vanaf de platte kar, die werd voortgetrokken door een uit de kluiten gewassen trekpaard, zwaaiden de jubilarissen naar de mensen langs de kant.

ANFIELD ROAD
Aangekomen bij de parkeerplaats van het sportpark nam bestuurslid Peter van der Bruggen het woord om iedereen welkom te heten en alle personen en lokale bedrijven te bedanken die hadden meegeholpen aan het vervaardigen van de fraaie nieuwe entree. ,,Er werd gezegd dat die lelijke ingang een keer opgeknapt moest worden en dat is nu gebeurd. We wilden dicht bij het niveau komen van het Anfield Road-stadion van Liverpool”, zei Van der Bruggen.

Nadat voorzitter Van der Zanden en jubilaris Van den Aker de nieuwe poort onthuld hadden, liepen alle leden van de Essche Boys-familie naar de middencirkel van het hoofdveld. Daar trok een gigantische voetbal op de middenstip de aandacht. Na een paar korte toespraken, waarin de jeugdleden werden omschreven als de toekomstige steunpilaren van Essche Boys, was het tijd voor het spectaculaire slot van de eerste jubileumactiviteit.

Met een paar stevige rukken aan de touwen kwamen blauwe en witte ballonnen uit de reusachtige bal tevoorschijn die al snel in het luchtruim boven Esch verdwenen en koers zetten richting Haaren. Toen jubilaris Jan den Ouden vervolgens uit volle borst het clublied van Essche Boys zong, was de kop er echt af en konden de festiviteiten van start gaan.

ZESKAMP
Zaterdagmiddag werd in het sportpark van Essche Boys een zeskamp gehouden, waaraan 24 teams meededen met deelnemers van 7 tot 16 jaar. In de avonduren trad de coverband Anderkovver op tijdens een feestavond. Zondagmiddag stond een reünie op het programma. De muzikale omlijsting werd verzorgd door Het Bacchus Korps en een combinatie van de bands Urban Jungle en No Problem.

In januari wordt het feestprogramma vervolgd met het evenement ’Dag en Nacht Essche Boys’. Gedurende 24 uur fietsen de deelnemers dan op hometrainers, waarna de marathon wordt afgesloten met een feestavond. Op zondag 4 april vinden vervolgens een brunch en een dienstenveiling plaats, waarbij men een bod kan uitbrengen op verschillende diensten zoals auto’s wassen of grasmaaien. De opbrengst komt ten goede aan de bekostiging van het jubileumfeest.

Nadat in mei toernooien en een kamp voor de jeugd op de agenda staan, vindt de afsluiting van de jubileumactiviteiten plaats op vrijdag 4 en zaterdag 5 juni in de vorm van een wedstrijd met sponsors, een modeshow, een zeskamp en een afsluitende feestavond.
24 september 2009

Print deze pagina

Terug