BOCKESPRONGEN BRENGT CENTRUM TOT LEVEN

Straattheater en popmuziek: hoezo geen sfeer in Boxtel?

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Singer-songwriter Dennis Wels speelt met zijn band de nieuwste liedjes op de Zwaanse Brug. (Foto: Peter de Koning).

DOOR HENK VAN WEERT

Het centrum van Boxtel gaf zondag 20 september een beeld zoals het gemeentebestuur het graag ziet. Het bruiste van alle kanten. De veelgehoorde kritiek dat in hartje Boxtel weinig te doen is en de sfeer voor het publiek te wensen overlaat verstomde. De combinatie van een koopzondag, fraai najaarsweer en vooral cultuurfestival Bockesprongen zorgde ervoor dat velen zich vermaakten. Op de terrassen was het goed toeven, maar wie een rondje maakte beleefde dolkomische avonturen…

Het is maar goed dat artieste Sharon Mahoney Engels sprak. De lenige Canadese maakte dankbaar gebruik van vijf vrijwilligers uit het publiek die ze de most sexiest men van de dag noemde. Ze dresseerde en commandeerde het vijftal als een ware meesteres en nam daarbij poses aan die voor nogal wat (dubbelzinnige) hilariteit zorgden. De kinderen die op de Markt het schouwspel bekeken hadden vooral bewondering voor de wijze waarop Mahoney in haar creatie van Miss Tallulah, staand op de gekruiste armen van twee assistenten, jongleerde met brandende fakkels. Voor hun ouders kreeg de show een ondeugende ondertoon door de uitdagende teksten die met name toeschouwer Lionel naar zijn hoofd kreeg geworpen. Kortom, straattheater van het beste soort.

Dat bracht ook de Amerikaan Dirty Fred die in zijn gevechtstenue met roze baret kandidaten zocht voor een antiterreureenheid. Maar de schreeuwende officier kreeg geen van de volwassen omstanders zo gek dat ze hem terzijde stonden op het moment dat hij een grote prop brandende watten in zijn mond stak om te bewijzen hoe dapper hij is. Dirty Fred moest zich daarom tevreden stellen met een peloton kinderen die hij leerde marcheren. Met water gevulde ballonnen vormden dankbare wapens om een appel van zijn hoofd te slaan; een andere appel gooide de militair hoog op en ving hem vervolgens in zijn mond op. Het leidde tot een daverend applaus.

POPPENSPELERS
Terwijl kinderen zich onder het tentzeil uitleefden om met hout en karton een luchtgitaar te maken om later op de dag mee te dingen naar de titel van beste luchtgitarist van Boxtel, voerden drie leden van Teejatergroep Orion een vermakelijke voorstelling op. Pieter Oosterhof, Annelies van Haaren en Milou Koot doen over veertien dagen niet mee aan het avondvullende blijspel dat in Lennisheuvel wordt opgevoerd. Maar dat betekent niet dat zij stil zitten. Onder leiding van de plaatselijke mimespeler Cor van Geffen hadden ze een act ingestudeerd over een Russische poppenspeler. Die probeerde veel indruk te maken en hoopte snel rijk te worden. Zijn onwillige marionetten dwarsboomden dat plan behoorlijk.

Theater Tol voerde een geheimzinnige show op in drie naast elkaar opgestelde caravans. De witte smokings en de bruidsjurk van het gezelschap waren versierd met rode attributen en het was duidelijk dat de liefde hier de boventoon voerde. Het gezelschap Oeck uit Sint-Oedenrode speelde op het plein voor de bibliotheek aan de Burgakker korte sketches waarin eten centraal stond. Een vader en moeder zaten telkens met hun dochter aan tafel en steeds was er discussie over een van de gerechten. De waarschuwing voor het gevaar van de gekke koeienziekte bij het verorberen van een hamburger werd door pa aanvankelijk weggehoond, maar uiteindelijk verliet hij brakend de voorstelling…

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Dirty Fred, dictator in de notendop, kan rekenen op een spervuur van waterballonnen. (Foto: Peter de Koning).

VERRASSEND
Sietse en Marit staan in de Rechterstraat naar een optreden van De Fonskus te kijken. Het sjofele tweetal trekt met een geluidsinstallatie op een omgebouwde rollator door de winkelstraat en trekt veel aandacht. Ook het uit Friesland afkomstige tweetal lacht: ,,Een beetje carnavaleske uitstraling als je het mij vraagt”, vertelt Sietse, die met zijn vrouw een weekje op vakantie is in Oisterwijk.

Ze hebben er al een fietstocht door de Kampina op zitten en kwamen bij toeval op Bockesprongen terecht. ,,Hartstikke gezellig. Verrassend vooral ook”, vindt Marit. ,,We hebben vlakbij de grote kerk in een smal straatje erg genoten van een optreden van een stel jonge rockers. En op de Markt waren diverse groepen met straattheater erg leuk, maar dit is toch weer heel wat anders”, wijst ze naar De Fonskus die inmiddels een smartlap uit hun muziekrollator laten schallen. Sietse wenkt: ,,Kom, we gaan hier lekker even op een terrasje zitten genieten.”

Even later passeert een elektrische rolstoel met een blauwe zeemeermin, die een sprookjesachtig verhaal vertelt over een verzonken continent. Het typeert de grote variatie aan artiesten die de organiserende Stichting Bockepruik voor het Boxtelse cultuurfestival heeft weten te contracteren. De klanken van de Haagse alternative-rockband Note waarvan het Friese echtpaar bij café De Kerk heeft genoten, werden elders in het centrum afgewisseld door optredens van lokale artiesten als singer-songwriter Patrick Hendriks, Dennis Wels en de bands Trigger, Kingston Lee en Heaven Amigo.

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Bockesprongen is ook: knutselen! Dit jaar kon op de Markt een luchtgitaar gemaakt worden. En daarmee werd aan het slot van het festival een heus concert gegeven. (Foto: Peter de Koning).
24 september 2009

Print deze pagina

Terug