VERBOUWING ONDER FLINKE TIJDSDRUK

Zorgappartementen in kasteel Stapelen

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Tussen de noordvleugel en het koetshuis (links) van kasteel Stapelen is afgelopen week een steiger opgebouwd. Op die plek wordt een liftschacht gebouwd en op de eerste verdieping komt een verbindingsgang tussen beide woonvleugels. (Foto: Albert Stolwijk).

DOOR HENK VAN WEERT

Kasteel Stapelen ondergaat momenteel een fikse verbouwing. Zowel in de noordelijke als de zuidelijke vleugel worden moderne appartementen gerealiseerd voor de paters assumptionisten die al bijna een eeuw de waterburcht bewonen. De monumentale status van het slot blijft echter overeind, net als de semi-openbare functie voor de Boxtelse gemeenschap, zo verzekert assistent-overste Freek Claasen.

De twaalf slaapkamers die in de jaren zeventig zijn gerealiseerd in het vroegere koetshuis van het kasteel maken plaats voor zes appartementen die ieder een eigen natte cel krijgen. Elders in het kasteel worden nog eens zes soortgelijke appartementen gerealiseerd.

Totdat ze verhuisden naar een tijdelijke huisvesting in de pastorie bij de Heilig Hartkerk en het voormalige verpleeghuis Lindenlust maakten de paters nog gebruik van één douche op elke verdieping. Claasen: ,,Dat is niet meer van deze tijd, zeker niet als je bedenkt dat de paters door hun hoge leeftijd steeds meer verzorging nodig hebben. De verbouwing is dan ook vooral ingegeven om zorgvoorzieningen te realiseren. Zo komt er ook een lift in de noordelijke vleugel.”

De assumptionisten willen het Boxtelse kasteel niet kwijt, ze zijn gehecht aan de plek waar ze als tiener hun opleiding volgden en na hun werk in de missie terugkeerden. Maar de eeuwenoude gebouwen zijn ongeschikt voor moderne zorgverlening. En dus was een ingrijpende verbouwing onvermijdelijk, stelt Claasen die enkele jaren geleden als leek is ingehuurd om samen met overste Noud Smulders leiding te geven aan de communiteit.

Na intensief overleg met de gemeente en de monumentencommissie is vorige week gestart met de ontmanteling van de huidige kamers. Bij de verbouwing in de jaren zeventig was het gebruik van asbest nog heel gewoon. Het giftige bouwmateriaal is deze week verwijderd.

HELE PUZZEL
Medewerkers van bouwbedrijf Nico de Bont uit Vught, hetzelfde bedrijf dat dertig jaar geleden de verbouwing van het kasteel realiseerde, gaan omzichtig te werk om originele details te sparen. ,,Zo blijven onder meer deuren en kozijnen gehandhaafd. Maar wanden die door de jaren heen zijn getimmerd verdwijnen. De kleine slaapkamers worden verruimd en elk appartement krijgt straks een eigen natte cel. Natuurlijk komen er aansluitingen voor moderne media. Elke pater heef een tv en een computer. Het is voor ouderen dé manier om hun contact met de wereld niet te verliezen”, stelt Claasen.

De vernieuwing van alle leidingen is overigens nog een hele klus. ,,De monteurs van elektrotechnisch bureau Van Dongen en installatiebedrijf Voermans wacht hier een fikse puzzel”, glimlacht de assistent-overste.

Eigenlijk zouden de bouwvakkers van De Bont in de vakantie al aan de verbouwing zijn begonnen, maar de vergunningen waren op dat moment nog niet helemaal in orde. Eigenlijk hadden de paters, die eind juli hun tijdelijke huisvesting betrokken, nog even op hun vertrouwde plek kunnen blijven.

Maar belangrijker is dat door de vertraging de verbouwing onder zware tijdsdruk is komen te staan. ,,In december moeten we weg uit Lindenlust, omdat Zorggroep Elde dan de vleugel die we nu gebruiken zelf nodig heeft. We hadden eigenlijk vóór kerstmis helemaal klaar willen zijn, maar dat zal niet lukken. Toch hopen we dan zover te zijn dat de paters toch terug kunnen keren naar Stapelen. De appartementen moeten dat bewoonbaar zijn, maar in de afwerking van de gemeenschappelijke ruimtes zal dan nog wel gewerkt moeten worden. Dat nemen we maar voor lief”, aldus Claasen.

SEMI-OPENBAAR
De verbouwing en modernisering van het interieur is erop gericht dat de paters de komende tien tot vijftien jaar in het kasteel kunnen blijven wonen. ,,Verspreid over de wereld werken nog zo’n twintig assumptionisten die mogelijk naar Boxtel willen terugkeren. Daar zijn we straks op voorbereid.”

Claasen vertelt dat nu al voorbereidingen worden getroffen voor het moment als de laatste assumptionist is overleden. ,,De paters willen dat het kasteel op soortgelijke manier beheerd blijft worden als nu het geval is. Dat betekent dat de zorgappartementen die we nu realiseren op termijn ook voor anderen beschikbaar komen. Maar die moeten dan wel accepteren dat het kasteel én het omringende park een semi-openbare functie voor de Boxtelse gemeenschap heeft. Zo moet bijvoorbeeld het kasteelconcert van Gildenbondsharmonie hier kunnen blijven plaatsvinden en bruidsparen die in de ridderzaal willen trouwen blijven welkom.”
17 september

Print deze pagina

Terug