’DOOR NIEUWBOUW OOGT KLOKKENTOREN KLEINER’

Monumentenprijs voor Magere Josje

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Voorzitter Frans van Erve (links) en bestuurslid Jos Scheepers van wooncomplex Banier bekijken de Sluitsteen. Burgemeester Frank van Beers (rechts) overhandigde de Boxtelse monumentenprijs 2009 aan de eigenaren van klokkentoren Magere Josje. (Foto: Albert Stolwijk).

DOOR HENK VAN WEERT

De bewoners van appartementencomplex Banier in de wijk Selissenwal hebben zaterdag 12 september de Sluitsteen, de Boxtelse monumentenprijs, in ontvangst genomen. De klokkentoren van de vroegere Maria Reginakerk, in de volksmond Magere Josje, is uitgeroepen tot het mooiste ’kleine’ monument van Boxtel. De integratie van de ranke skyliner in het omvangrijke nieuwbouwcomplex noemde de jury erg geslaagd. ,,Wat Manneken Pis is voor Brussel, is Magere Josje voor Boxtel.”

Het commentaar dat Brabants Centrum vorige week wijdde aan de vijftien nominaties voor de monumentenprijs 2009 was niet aan dovemansoren gericht. Dat bleek zaterdagochtend in de raadzaal bij de bekendmaking van de winnaar van de tweejaarlijkse prijs die wordt uitgereikt door de plaatselijke monumentencommissie.

Commissievoorzitter Bea Schoenmakers meldde in haar welkomstwoord dat de benaming ’kleine monumenten’ eigenlijk een noodgreep was. ,,De groslijst van wel 250 objecten, gebouwen en kunstwerken was moeilijk te rubriceren. Maar het is goed dat de lijst er is, nu moet nog een systematische beschrijving volgen zodat deze monumenten en monumentjes de bescherming krijgen die ze verdienen.”

AANGENAAM
Architect Piere van der Geld uit Hilvarenbeek, voorzitter van de jury die op pad ging om de kleine monumenten te beoordelen, zei verrast te zijn door de vele aangename dingen die hij samen met Theo van den Aker, Arnold van den Broek, Aebele Kluwer en Piet Snijders tegenkwam tijdens de rondgang door Boxtel, Liempde en Lennisheuvel. ,,Je proeft hier een eeuwenoude geschiedenis. Veel karakteristieken zijn door de gehaktmolen gegaan en verworden tot een grauwe eenheidsworst. Gelukkig is een kentering merkbaar”, aldus Van der Geld.

De aanduiding klein noemde de juryvoorzitter relatief. ,,Magere Josje is groot, maar verkleind in relatie tot de omvangrijke nieuwbouw van de omringende appartementencomplexen van De Heerewaerde. Zo is ook de Hooibrug over de Dommel bij Gemonde op de lijst terecht gekomen. Die is eveneens groot in omvang en beeldbepalend, maar tegelijk klein in het uitgestrekte omliggende landschap.”

Van der Geld toonde in een fotopresentatie alle vijftien genomineerde monumenten voor de Sluitsteen. Het was de eindselectie nadat dertig locaties in de openbare ruimte waren bezocht. In de toelichting gaf de jury ook adviezen mee. Zo verdient de steen van de ‘Liemtse Kiendjes’ op het Raadhuisplein een fraaiere plek. ,,De steen lijkt er simpelweg neergekwakt. Het straatmeubilair is er rommelig omheen geplaatst”, aldus Van der Geld. En het hekwerk voor de wijkkapel van Onze Lieve Vrouw van Fatima aan de Prins Hendrikstraat is nodig toe aan een schilderbeurt waarbij meer eenheid in acht dient te worden genomen.

GETROFFEN
Het was aan burgemeester Frank van Beers om de winnaar bekend te maken in de raadzaal. Ten overstaan van vertegenwoordigers van diverse genomineerde monumenten wees Van Beers erop dat mensen elkaar vaak attenderen op dingen die verloren zijn gegaan, maar dat het ook goed is om de aandacht te richten op hetgeen nog bewaard is gebleven. ,,Zo werd ik deze week bijzonder getroffen door het artikel in Brabants Centrum waarin het beeld van de Lezende Meisjes werd genoemd. Het staat bij ons op de gemeentewerf, maar het is goed dat er nu nog eens op gewezen is. Dat moet snel terugkeren in de wijk Selissenwal. Samen met de Kunststichting moeten we daar een goede plek voor vinden.”

Zonder afbreuk te doen aan de overige nominaties noemde burgemeester Van Beers de klokkentoren Magere Josje een terecht winnaar: ,,Lang voordat ik hier als burgemeester werd benoemd was de ranke toren samen met onze Sint-Petrus voor mij hét herkenningsteken van Boxtel. Als ik over de rijksweg A2 langs Boxtel reed waren deze twee torens heel herkenbaar. Veel passanten zullen samen met mij Magere Josje noemen als een icoon in de Boxtelse skyline. Een landmark dat beeldbepalend is voor deze gemeente.”

BAKEN
Terwijl hij de Sluitsteen overhandigde aan voorzitter Frans van Erve en bestuurslid Jos Scheepers van de vereniging van eigenaren (VVE) van Banier sprak de burgemeester de hoop uit dat de prijs een stimulans mag geven om de klokkentoren verder op te knappen. Eerder dit jaar werd de klokkenstoel gerenoveerd zodat sinds twee maanden de kerkklok weer kan worden geluid.

Momenteel is VVE Banier bezig om geld bijeen te brengen voor het aanpakken van achterstallig onderhoud en de verlichting van de wijzerplaten. Een huis-aan-huiscollecte in de buurt leverde onlangs 700 euro op, meldde VVE-voorzitter Van Erve nadat hij de monumentenprijs in ontvangst had genomen. ,,De opbrengst viel sommigen van onze bewoners wel wat tegen. Maar positief waren de reacties van de wijkbewoners tijdens de rondgang. De mensen zijn blij dat Magere Josje wordt opgeknapt en een baken voor de wijk blijft.” Van Erve en Scheepers toonden zich verrast met de monumentenprijs 2009. ,,Totaal onverwacht. Maar heel fijn: het is een opsteker voor onze actie om de klokkentoren in oude luister te herstellen. Daarnaast geeft de Sluitsteen in mijn ogen ook een positieve bijdrage aan het wijkgevoel. De bewoners van Selissenwal hebben zich lange tijd achtergesteld gevoeld. Nu hoor je steeds vaker dat we weer meetellen in Boxtel.”

VVE Banier wil kijken of de Sluitsteen geplaatst kan worden in de met speciaal glas afgedichte nis in de toren waarin ook de loden koker die vijftig jaar geleden werd ingemetseld in de inmiddels gesloopte Maria Reginakerk. ,,Op die manier is de monumentenprijs voor iedereen zichtbaar”, aldus bestuurslid Scheepers.

NOMINATIES
Naast de klokkentoren Magere Josje waren veertien objecten, bouwwerken en kunstuitingen genomineerd voor de Sluitsteen. In Boxtel waren dat het tegeltableau met geluiden en spreuken in de Ossenpadtunnel, het hekwerk rond de begraafplaats bij de Sint-Petruskerk, de stoep van het pand Clarissenstraat 37, de Hooibrug, het ommuurde kerkhof bij de protestantste kerk, het devotiekapelletje voor Onze Lieve Vrouw van Fatima aan de Prins Hendrikstraat, het beeld van Stop Voets (Clarissenstraat/Markt), kunstwerk en inrichting van de passage Baronije en het beeld Ontmoeting nabij Molenhof.

In Liempde werden de waterput van De Kleuskes, de gevelsteen van het Sint-Albertusklooster en het beeld van David en Goliath genomineerd. In Lennisheuvel beoordeelde de jury het verzekeringsplaatje met muuranker op de gevel van een boerderij aan de Mijlstraat en het wegkruis op de hoek van de Koevoortseweg.

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: De klokkentoren van de wijk Selissenwal is fraai geïntegreerd in wooncomplex Banier, stelt de jury van de Boxtelse monumentenprijs Sluitsteen 2009. (Foto: Albert Stolwijk).
17 september

Print deze pagina

Terug