LANDGOED IN LIEMPDE DECOR VAN SCOUT-IN

Prinses Máxima met GPS over Velder

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Prinses Máxima was al eerder op Boxtels grondgebied. In mei 2004 bezocht ze het contactouderproject Samen Tegelijk dat eerder door het Oranjefonds was bekroond met een Appeltje van Oranje. Op de foto neemt prinses Máxima afscheid nabij de vroegere Zonnehoekschool. (Archieffoto Albert Stolwijk).

DOOR MARC CLEUTJENS

Prinses Máxima is de hoofdgast van de manifestatie Scout-In die vrijdag 18, zaterdag 19 en zondag 20 september op landgoed Velder in Liempde wordt gehouden. Maar er komen meer prominenten naar het feestje van alle ruim zesduizend vrijwilligers van Scouting Nederland. Wat te denken van een concert van Jeroen van der Boom op zaterdagavond of een ontbijt met komiek Adje op de vroege zondagochtend...

De komst van prinses Máxima is lange tijd geheim gehouden, hoewel al ver voor de zomervakantie vaststond dat de beschermvrouwe van Scouting Nederland naar Liempde zou afreizen om kennis te maken met de vrijwilligers die wekelijks leiding geven aan 87.000 kinderen en jongeren. ,,Nu de Rijksvoorlichtingsdienst en Scouting Nederland het bericht zelf naar buiten hebben gebracht, heeft ook de gemeente informatie verstrekt over het bezoek”, vertelde een woordvoerder deze week. Deze week werden alle beveiligingsmaatregelen rond het bezoek van de prinses doorgenomen met de RVD, de politie en de gemeente.

Prinses Máxima zal landgoed Velder omstreeks 15.00 uur per auto bereiken. Vervolgens krijgt ze een actief programma van ongeveer anderhalf uur voorgeschoteld dat geheel in het teken zal staan van nieuwe ontwikkelingen binnen de wereld van scouting. Zo zal de prinses aan de hand van een GPS-wandeling over Velder trekken en de diverse activiteiten bezoeken. Ook krijgt ze informatie over de manier waarop tijdens Scout-In wordt gewerkt aan scholing en instructie voor scoutingvrijwilligers. Aan het slot van het bezoek is er een besloten rondetafelgesprek met een tiental scouts.

TENTENKAMP
Het evenement Scout-In is uitsluitend toegankelijk voor leden van Scouting Nederland die zich vooraf hebben aangemeld. Alle scouts bivakkeren van vrijdag tot zondag op de velden rond het hoofdterrein in tentenkampen. Velder opent haar poort vrijdagavond omstreeks 18.00 uur, zondag om 15.30 uur wordt het evenement afgesloten en keert iedereen huiswaarts. Naast talrijke scouting-activiteitein is er volop vertier, zoals een concert van Jeroen van der Boom. De ’Topper’ treedt zaterdagavond vanaf 21.30 uur op op het grote podium. Er zijn die avond ook optredens van enkele technodeejays en de band Lock Nine, die covers speelt van populaire bands als Coldplay, The Verve en The Killers.

Prinses Máxima zal al deze optredens niet meemaken, ook al houdt ze van dance, zoals bleek tijdens een concert van deejay Armin van Buuren in New York, vorige week. Daar draaide de prinses zelf plaatjes... Na anderhalf uur wordt ze zaterdagmiddag in Liempde weer uitgezwaaid op Velder, onder meer door gedeputeerde Paul Rüpp van de provincie Noord-Brabant en burgemeester Frank van Beers, die haar zullen begeleiden op het Liempdse landgoed.

Volgens een woordvoerder is de prinses niet beschikbaar voor interviews met de media. Wel mogen persfotografen hun werk doen en Scouting Nederland verwacht om die reden een groot aantal fotografen dat het bezoek wil vastleggen. Dat wordt dus dringen voor het ultieme Máxima-plaatje. Een prinses die een GPS-wandeling loopt in Liempde is tenslotte weer eens iets anders dan een fietstochtje in Battery Park, dat ze vorige week met kroonprins Willem-Alexander maakte in New York.

Brabants Centrum doet donderdag 24 september uitgebreid verslag in woord en beeld van het bezoek van de prinses aan Scout-In.
17 september

Print deze pagina

Terug