EERSTE HBS-KLAS HOUDT REÜNIE IN BOXTEL

’Heipalen van het Jacob-Roelandslyceum’

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Frans Hurks (links) haalt herinneringen op aan de vroegere HBS. Met de andere reünisten werd hij gastvrij ontvangen door rector Leon Spaan en conrector Els Strang. (Foto: Albert Stolwijk).

DOOR MARC CLEUTJENS

Iets meer dan zestig jaar geleden ging in schouwburg De Ark aan de Prins Bernhardstraat de Hogere Burger School van start. Welgeteld 25 leerlingen hadden zich ingeschreven voor de HBS die op 5 september 1949 begon onder leiding van rector Jan van der Ligt. Woensdag 16 september waren dertien leerlingen van toen even terug in Boxtel en natuurlijk hoorde daar ook een bezoek aan het Jacob-Roelandslyceum bij.

Ze kwamen destijds overal vandaan. Uit Boxtel natuurlijk, maar ook uit Vught, Schijndel, Best, Sint-Oedenrode en zelfs ’s-Hertogenbosch. Vaak op de fiets en soms, als het had gesneeuwd, zelfs te voet. Ze pendelden dagelijks op en neer naar De Ark en een jaar later naar de naburige Herman Brandtstraat, waar in het ’sigarenfabriekje’ les werd gegeven. Het pand staat er nog steeds en deed later onder meer dienst als bibliotheek.

Uiteindelijk kwamen de meesten nog net terecht op het gloednieuwe gebouw waarin thans nog altijd het Jacob-Roelandslyceum is gehuisvest. ,,Maar de cement was nog nat toen ik er examen deed”, vertelde Adelbert van Miert, die na de HBS diergeneeskunde ging studeren en hoogleraar veterinaire farmacologie werd. Frans Hurks, gepensioneerd ambtenaar, was de eerste leerling die werd aangemeld. ,,Ik ben door Van der Ligt wegens fraude van school gestuurd”, verklapte hij gistermiddag. ,,Maar na enig protest werd ik weer in genade aangenomen.”

Veel herinneringen werden opgehaald. Aan de strenge rector Van der Ligt, die leerlingen soms ook buiten schooltijd volgde om ze te controleren. ,,Roken mocht natuurlijk niet. En naar de meisjes van de MMS kijken was al helemaal taboe”, grinnikte Hurks. ,,Maar we hebben mooie jaren achter de rug op de Boxtelse HBS. Eigenlijk waren wij de heipalen van het huidige Jacob-Roelandslyceum.

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Jaargang 1949-1950 van de HBS in Boxtel. Op de foto poseren van links naar rechts: Frans van Etten, Frans Hurks, Adelbert van Miert, Toon de Laat, Piet van Griensven, Jan van Erp, Henk van Weerdt, Jo Linsen, René Smits, Bert Brands, Thom van Heijst, Nol Welvaarts en Hans Wessels. (Foto: Albert Stolwijk).

GROTE SCHOOL
De meeste reünisten hadden elkaar vele jaren niet gezien. Sommigen onderhouden af en toe contact, maar voor de meesten was het een weerzien na bijna zestig jaar. ,,Een bijzondere dag”, zei Toon de Laat, die de reünie organiseerde. De Laat, die directeur was van een technische school in Oss, ontving zijn twaalf oud-klasgenoten bij restaurant De Negenmannen.

Na een lunch werd een wandeling door Boxtel gemaakt. Kasteel Stapelen werd bezocht, en natuurlijk het Jacob-Roelandslyceum, dat toen nog een ’college’ was. In de hal van de school begroette rector Leon Spaan en conrector Els Strang de reünisten. Toen Spaan vertelde dat de school thans 1.320 leerlingen telt, vielen er een paar bijkans van hun stokje. ,,Allemachtig, wat een grote school”, verzuchtte Hurks. ,,Hier deden we destijds alleen mondeling examen”, herinnert Jo Linsen zich.

Na de groepsfoto reikte rector Spaan aan alle reünisten een leuke herinnering uit: het jubileumboek dat bijna tien jaar geleden verscheen ter gelegenheid van het vijftigjarig bestaan van de school. Docent Jeanne Leijten, die zich ook bij het gezelschap voegde, nodigde allen uit om toch vooral de datum van 27 maart 2010 in de agenda te zetten. ,,Dan bestaat de school zestig jaar en houden we een grote reünie. Daar moeten jullie natuurlijk allemaal naartoe komen.”

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Poseren voor het Jacob-Roelandslyceum, zestig jaar na de eerste schooldag op de HBS in Boxtel. Voorste rij van links naar rechts Henk van Weerdt, Toon de Laat, Frans van Etten en Nol Welvaarts. Daarachter staan van links naar rechts Piet van Griensven, Hans Wessels, Jan van Erp, Jo Linsen, Bert Brands, Frans Hurks, Adelbert van Miert, Thom van Heijst en René Smits. (Foto: Albert Stolwijk).
17 september

Print deze pagina

Terug