NIEUWBOUW ZORGCOMPLEX EMMAUS VAN START

'Twee prachtige gebouwen op
prominente plek gemeente'

© 2009 - Brabants Centrum

(Foto's: Albert Stolwijk).

DOOR STEFAN LATIJNHOUWERS

Met de onthulling van een informatiebord is donderdag 17 september het officiële startsein gegeven voor de bouw van de nieuwe woonzorgcomplexen Elisabethsdael en Vinckenrode op de plek waar voor de zomervakantie het gebouw van Emmaus is verpulverd door de slopers. De onthulling werd verricht door medewerker Annie Arts, die al 42 jaar werkzaam is voor Emmaus en Hendrica van de Langenberg die sinds 1996 woonachtig is in het vroegere bejaardenhuis.

De startceremonie vond plaats in het bijzijn van burgemeester Frank van Beers van Boxtel, vertegenwoordigers van Zorggroep Elde, bouwadviseur Hevo, woonstichting Sint-Joseph en bewoners en medewerkers van het vroegere bejaardenhuis Emmaus op de hoek van de Brederodeweg en de Dr. Van Helvoortstraat.

Maandag 21 september wordt de eerste van ruim tweehonderd heipalen in de grond geboord voor de nieuwe complexen. De verwachting is dat de nieuwe gebouwen in het voorjaar van 2011 betrokken kunnen worden. De bewoners, die in maart van dit jaar tijdelijk hun intrek namen in het vroegere verpleeghuis Lindenlust, moeten dan hun intrek kunnen nemen in ruime en moderne woningen. Verdeeld over twee gebouwen worden dertig verzorgingsplaatsen en dertig verpleegplaatsen gerealiseerd. Daarnaast telt het complex 57 sociale huurappartementen die woonstichting Sint-Joseph gaat verhuren.

KOOPAPPARTEMENTEN
Om het nieuwbouwproject te kunnen realiseren, verkoopt Zorggroep Elde het noordelijke deel van het Emmausterrein aan de Boxtelse corporatie. Die wil daar in een later stadium rond de vijftig appartementen met een parkeerkelder bouwen. ,,In eerste instantie wilden we alleen koopappartementen realiseren, maar gezien de huidige economische crisis heeft dat weinig zin omdat we er dan misschien drie verkopen”, liet directeur-bestuurder Rob Dekkker donderdag weten. ,,We zijn druk bezig om te kijken hoe we het plan anders vorm kunnen geven en in de markt gaan zetten, waarbij we kijken naar prijstechnische aspecten en of we wellicht een plan kunnen maken met daarin zowel koop- als huurappartementen. We hopen hierover rond het voorjaar meer duidelijkheid te kunnen geven”
FEEST
Projectmanager Francis Pelders van Hevo omschreef de start van de bouw van de nieuwe woonzorgcomplexen donderdag in het bedrijfsrestaurant van het Boxtelse gemeentehuis als een ’feest’. ,,We zijn blij dat wij dit project integraal voor onze rekening mogen nemen, wat betekent dat wij zowel de voorbereidende fase als de uitvoering mogen doen, in samenwerking met de Zorggroep Elde. De gemeente Boxtel krijgt er twee schitterende gebouwen bij in het centrum van het dorp”, aldus Pelders.

Burgemeester Van Beers herinnerde de aanwezigen er tijdens zijn toespraak aan dat er jarenlang gesproken is over het nieuwbouwproject op de locatie van Emmaus en dat verschillende plannen het licht hebben gezien. ,,We krijgen nu twee prachtige gebouwen op een prominente plek in de gemeente die bovendien veel toekomstwaarde hebben. Het gaat om huisvesting waarbinnen het mogelijk is om mensen die iets meer of veel meer zorg nodig hebben, goed te kunnen verzorgen. Je kunt de bouw van de complexen zien als het eerste grote project in het centrum van de gemeente. Ik hoop dat de toekomstige bewoners zich hier net zo thuis gaan voelen als in het vroegere Emmaus of in Lindenlust waar ze nu verblijven.”

© 2009 - Brabants Centrum

NIET HAALBAAR
Thijs Meulemans, voorzitter van de raad van bestuur van Zorggroep Elde, liet weten dat in de afgelopen tien jaar vele stedenbouwkundige schetsen de revue gepasseerd zijn. ,,Ze zijn op tafel gekomen en er weer vanaf gegaan, Elisabethsdael en Vinckenrode. Vandaag schrijven we een stukje historie en eigenlijk zetten we ook de eerste stap in de vernieuwing van het centrumplan van Boxtel.”

Meulemans gaf aan dat in de nieuwe complexen alle gedifferentieerde zorg- en woonvormen aanwezig zijn. ,,Wonen met meer en minder vierkante meters, wonen met zorg, van geringe tot de meest zware psychogeriatrische zorg in kleinschalige eenheden. En dat allemaal in het centrum van Boxtel. Het zal er goed toeven en werken zijn.”

Meulemans vervolgt: ,,Elisabethsdael gaat bestaan uit 26 verzorgingsplaatsen van 65 vierkante meter; dat is driemaal de huidige ruimte. In Vinckenrode ontstaan vijf ruime woningen met eigen huiskamers waarin zes bewoners met ieder een eigen slaapkamer verpleeghuishulp ontvangen. In de huurappartementen die we overdragen aan de woonstichting en die variëren van minimaal 65 vierkante meter tot groter gaan we nog eens 57 ouderen huisvesten die een beroep kunnen doen op zorg vanuit onze thuiszorg.”

Het Brabantse bedrijf Wijnen Bouw, met onder meer vestigingen in Schijndel en Someren, schreef het meest gunstig in voor de aanbesteding van het omvangrijke project en heeft de bouwopdracht gekregen.
17 september

Print deze pagina

Terug