FESTIVAL BIEDT MIX STRAATTHEATER EN MUZIEK

Bockesprongen groter dan ooit

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: De alternatieve rockband Note maakt zijn opwachting tijdens het festival Bockesprongen. (Foto: Bockesprongen).

DOOR STEFAN LATIJNHOUWERS

De organisatoren van Stichting Bockepruik kijken reikhalzend uit naar festival Bockesprongen dat zondag 20 september in hartje Boxtel gehouden wordt. De Markt, de centrumstraten en het bibliotheekplein zijn de locaties waar van alles te zien en te beleven is op het gebied van straattheater, muziek en creatieve activiteiten voor leerlingen van de basisschool. Bovendien valt het evenement dit jaar samen met de Boxtelse Waterdag van Waterschap De Dommel.

,,De weersvoorspelling ziet er goed uit met een temperatuur van twintig graden en zon. Laten we hopen dat die voorspelling daadwerkelijk uitkomt.” Peter van Oers, als plaatsvervangend secretaris van Stichting Bockepruik betrokken bij de organisatie van Bockesprongen, heeft veel vertrouwen in een goed verloop van het festival.

,,We trekken de kar met een man of acht en worden tijdens het evenement ondersteund door een aantal vrijwilligers. In totaal gaat het om niet meer dan maximaal vijftien personen. Met die beperkte groep hebben we de afgelopen jaren veel ervaring opgedaan waardoor we weten wat we moeten doen. Het kenmerk van het festival is dat de aard van de voorstellingen steeds wisselt, vandaar de naam Bockesprongen.”

EVALUEREN
De harde kern van de organisatie komt maandelijks bij elkaar voor overleg en om zaken rond het festival door te spreken. Van Oers: ,,Dat begint al in oktober als we de editie van een maand eerder met elkaar evalueren. Daarna spreken we over het festival dat gaat komen, waarbij we rond de maand april inhoudelijk echt serieus aan het werk gaan en spijkers met koppen slaan. Daarvoor zijn we al bezig met het werven van sponsors. Wij heffen geen entree en moeten het qua budget hebben van subsidies en steun van sponsors. We hebben geleerd om op efficiënte wijze met het budget om te gaan en proberen op die manier het publiek een aantrekkelijk en afwisselend programma voor te schotelen.”

Van Oers en zijn collega’s zijn te spreken over de publieke belangstelling tijdens voorgaande edities en hopen ook dit jaar weer op een grote opkomst. Gezien het gevarieerde programma moet dat volgens Van Oers lukken. ,,Het evenement heeft dit jaar ongeveer dezelfde omvang als vorig jaar, al is het festivalterrein wat groter en zijn veel winkels geopend. Dennis Wels en Patrick Hendriks uit Boxtel zorgen in het winkelgebied voor de muzikale omlijsting. Bovendien kunnen we spreken van een internationaal festival met optredens van theateracts als Dirty Fred uit Amerika en de Canadese performer Sharon Mahoney op de Markt.”

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: De band Pendejo brengt Spaanstalige rock van hoge kwaliteit. (Foto: Bockesprongen).

THEATER TOL
Van Oers is met name blij en vereerd met de komst van het gerenommeerde Belgische straattheatergezelschap Theater Tol. ’Home Sweet Home Parada’ is de naam van hun nieuwste show; een locatievoorstelling als een reis, een panorama van menselijke gevoelens in de besloten wereld van drie verschillende caravans. Van Oers: ,,Ze hebben een grote naam en treden veel op tijdens zomerfestivals, waaronder op Oerol. Ik heb ze daar zelf gezien. Theater Tol is echt een topper in het programma.”

Bockesprongen staat dit jaar op het gebied van straattheater garant voor bijzondere optredens, waaronder ook van Teejatergroep Orion uit Lennisheuvel met de voorstelling ’De Russische Poppenspeler’. Van Oers: ,,De leden van Orion trekken door de straten en zijn ook te zien bij de bibliotheek aan de Burgakker waar ook de theatergroep Oeck uit Sint-Oedenrode optreedt. Bij de bibliotheek verrijst ook een fotowand met beelden van onze hoffotograaf Peter de Koning die hij zondag tijdens het festival maakt”, aldus Van Oers.

Theatergroep Kabora brengt de voorstelling ’Rising legend of the fallen mermaid’, Dirty Fred is de naam van de show over een door angst geregeerd Europa dat behoefte heeft aan een sterke, dappere en bovenal knappe leider. Performer Sharon Mahoney verkent de grenzen van sociale interactie en komische mogelijkheden. De beleefde Sharon verandert tijdens de show in de zeer ondeugende Miss Tallulah. Verder zijn er nog de twee doldwaze mannen van De Fonskus die het winkelgebied onveilig maken en loopt een zeemeermin rond in het gebied.

Van Oers: ,,Een andere bijzondere act is Kapitein Kosto die met zijn duikboot bij het Waterschapshuis aan de Bosscheweg te vinden is, waar Waterschap De Dommel de Boxtelse Waterdag houdt. Hij heeft een groene onderzeeër waar twaalf kinderen per keer een kijkje in kunnen nemen. Om de bezoekers van zowel Bockesprongen als de Waterdag tegemoet te komen pendelt er op 20 september tussen de Markt en de Bosscheweg een paardentram.”

POPMUZIEK
Naast al het theatergeweld is er zoals altijd veel aandacht voor popmuziek tijdens Bockesprongen. Zowel op de Markt als in de Oude Kerkstaat worden podia opgebouwd, terwijl ook optredens plaatsvinden in kroegen zoals café Keerpunt, Becoloth en ’t Mixcafé.

Van Oers: ,,Bij café De Kerk treden met Note, Stepping Stone, Heaven Amigo uit Boxtel en Pendejo vier goede bands op. Pendejo bijvoorbeeld brengt Spaanstalige rock en speelde eerder al op grote festivals als Pinkpop en Lowlands. De jonge Boxtelse band Trigger gaat iedereen wakker maken rond de klok van een uur. Zij openen het muzikale programma op de Markt met stevige rock. De Schijndelse coverband Van Gogh sluit het muzikale programma daar af vanaf 20.00 uur. De formatie Domino begint een uur later met een optreden in Becoloth.”

LUCHTGITAAR
Een opvallende activiteit voor de jeugd vindt zondag vanaf 13.30 uur plaats in een tent die op de Markt gaat verrijzen. Van Oers: ,,De kinderen gaan een gitaar maken en de dag afsluiten met een luchtgitaarwedstrijd. Die tent kan eventueel ook gebruikt worden voor de optredens van straatartiesten als het slecht weer is. Maar hopelijk is dat niet nodig, want het is veel leuker om de artiesten in de buitenlucht te zien. Hopelijk zijn de weergoden ons goed gezind, dan verwacht ik een heel gezellig en boeiend festival.”

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Heaven Amigo repeteert voor festival Bockesprongen in een Bossche opnamestudio. (Foto’s: Peter de Koning).
17 september

Print deze pagina

Terug