LIED VAN PASTOOR KLUIJTMANS EINDELIJK OP CD

Liempde heeft zijn volkslied terug

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: De leden van kerkkoor Cantate Domino zingen in de studio de tekst van het Liempds volkslied. (Foto: Gerard Schalkx).

DOOR MARC CLEUTJENS

Liempde heeft zijn volkslied terug. Hoewel de compositie van wijlen pastoor Piet Kluijtmans nooit echt verloren is geraakt, waren de oorspronkelijke teksten en arrangementen lange tijd zoek. Totdat een van de leden van blaaskapel De Kromploegers de stukken vond en de kiem werd gelegd voor een heuse cd-opname. ,,Het volkslied is nu voor het nageslacht vastgelegd”, zegt Arnold van den Broek, voorzitter van heemkundestichting Kčk Liemt.

Zondag 13 september presenteert Kčk Liemt de veelbesproken cd. Inderdaad, veelbesproken. De leden van de dorpsraad bogen zich nogal eens over het belang van een opname en de kosten die daarmee gemoeid waren. Nu is de cd klaar en kan het schijfje gepresenteerd worden. Dat gebeurt in café Het Wapen van Liempde aan het Raadhuisplein. ,,We laten de presentatie samenvallen met Open Monumentendag”, vertelt Van den Broek. ,,Tegelijk met de cd-presentatie laten we in het café iets zien over tradities en gewoontes in Liempde.”

Pastoor Kluijtmans was in hart en nieren verbonden aan Liempde, waar hij van 1919 tot 1962 op de kansel stond. Geheel op eigen initiatief schreef hij in de jaren twintig van de vorige eeuw een volkslied dat los van religieuze invloeden vooral de schoonheid van Liempde moest beklemtonen. ,,Het lied werd vanaf het begin van de jaren zeventig gezongen bij de opening van de Liempdse zittingsavonden”, weet de voorzitter van Kčk Liemt. ,,Sinds enkele jaren wordt het nu tijdens de opening van het carnaval gespeeld bij de sleuteloverdracht.”

KARAOKE
Het volkslied wordt thans volgens Van den Broek altijd gespeeld door hofkapel De Kromploegers en uit volle borst staandebeens meegezongen door de aanwezigen. ,,Om de Liempdenaren meer wegwijs te maken in het culturele verleden is de idee opgepakt om het Liempdse volkslied op cd uit te brengen.” Kčk Liemt zou graag zien dat kinderen van de basisschool er ook kennis mee maken. ,,Daarom staat er op de cd ook een karaoke-versie.”

De muziek op de cd wordt gespeeld door de muzikanten van De Kromploegers. De driestemmige zang wordt verzorgd door de leden van kerkkoor Cantate Domino. ,,Dat koor is verbonden aan de Liempdse parochie en zong het lied als eerste”, aldus Van den Broek.

De cd-presentatie in café Het Wapen van Liempde duurt zondag 13 september van 14.00 tot 16.00 uur en is gratis toegankelijk.
10 september

Print deze pagina

Terug