EERSTE SCHOOLDAG MET EXTRA AANDACHT VOOR HYGIËNE

Handen wassen in het klaslokaal

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Thijn Peijnenburg ging maandag 7 september voor het eerst naar school, hij zit in groep 1 van De Hobbendonken en was niet de enige die het er moeilijk mee had. Moeder Petra Schippers: ,,Alle clichés kloppen. Mijn kleine mannetje is ineens in een volgende fase van zijn leven beland. Mama moet hem weer een beetje meer los gaan laten.” (Foto: Albert Stolwijk).

DOOR HENK VAN WEERT

De eerste schooldag zit er weer op. Na een heerlijke zonnige zomervakantie schoven de leerlingen uit de basis- en voortgezet onderwijs maandag 7 september weer in de schoolbanken. Brabants Centrum nam een kijkje bij De Hobbendonken, waar niet werd begonnen met het uitwisselen van vakantie-ervaringen, maar met aandacht voor hygiëne. Uit voorzorg tegen een uitbraak van de Mexicaanse griep…

,,We willen de leerlingen op hun eigen verantwoordelijkheid wijzen. Samen moeten we proberen de problemen te voorkomen”, vertelt schooldirecteur Henk Verhoeven voordat de schoolbel rinkelt en de kinderen de school binnenstormen. Het lijkt erop dat de jeugd er weer zin in heeft. Misschien is dat ook wel zo, maar leerkracht Dorien van Herk van groep 8 lacht. ,,De eerste week mogen de kinderen zelf uitkiezen op welke plaats ze willen zitten. En dus wil iedereen het eerste binnen zijn om de beste plek uit te zoeken.”

Als de 29 kinderen allemaal een zitplaats hebben gevonden, kijkt de onderwijzeres vriendelijk rond. ,,Leuke groepjes. Maar of we dat zo kan blijven, valt nog te bezien. Dat ligt helemaal aan mijn stem. Aan het einde van de week wil ik nog kunnen praten”, doelt juf Dorien op het geroezemoes dat nu eenmaal onvermijdelijk is op zo’n eerste schooldag. Het is duidelijk, juf Dorien kent haar pappenheimers; twee jaar geleden had ze ze ook in de klas.

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: De eerste schooldag is begonnen. Deze leerlingen van groep 1 en 2 van De Hobbendonken zijn in afwachting van wat komen gaat. (Foto: Albert Stolwijk).

NIEZEN
Voordat het uitdelen van de lees- en rekenboekjes begint en de leerlingen uit een plastic tasje hun etuis en andere spulletjes krijgen aangereikt, vraagt de leerkracht aandacht voor iets belangrijks. Op de vraag waar dat over zou kunnen gaan, oppert een van de leerlingen: ,,De kredietcrisis!” Maar Dorien schudt het hoofd. Tijn weet het: ,,De Mexicaanse griep.” ,,Inderdaad”, antwoordt de juf. ,,Iets wat nu nog niet aan de orde is, maar waar we misschien in de toekomst mee te maken krijgen.” Ze vertelt dat de griep vooral gevaarlijk is voor mensen die verminderde weerstand hebben. ,,Mensen die bijvoorbeeld ziek zijn.”

Als een van de maatregelen om te voorkomen dat het griepvirus de leerlingen van De Hobbendonken bereikt, moeten de kinderen niezen in de holte van hun elleboog. Julia steekt haar vinger op en weet waarom: ,,Normaal houd je je handen voor je mond als je moet niezen. Maar de bacteriën die dan vrijkomen draag je weer over als je iemand een hand geeft.” De leerkracht knikt: ,,En mocht je toch je handen voor de mond houden als je moet hoesten of niezen dan was je je handen. En afdrogen doe je met de papieren tissues bij de fonteintjes. Die gooien we na gebruik in de vuilnisbak. Want ook handdoekjes zitten natuurlijk snel vol met bacteriën.”

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Leerkracht Dorien van Herk van groep 8 gaf maandag 7 september uitleg over hygiëne. Dit uit voorzorg tegen een uitbraak van de Mexicaanse griep. (Foto: Albert Stolwijk).

DESINFECTEREND
Na elk bezoek aan de wc is het maar heel normaal dat je je handen wast, dat weten de kinderen van De Hobbendonken ook. ,,Maar omdat ik wil zien dat iedereen dat doet, wassen we onze hadden niet in het toilet, maar hier in de klas. Bij het fonteintje staat een pompje met desinfecterende zeep. Ik wil zelf kunnen controleren dat iedereen écht schone handen heeft”, zegt Dorien.

Normaal zal de leerkracht niet snel zeggen dat leerlingen die zich niet helemaal lekker voelen een dagje thuis moeten blijven. Nu wel. Want juist dan ben je vatbaar en is het risico dat griepbacillen hun slag slaan groot. ,,En bovendien willen we voorkomen dat je de rest van de leerlingen aansteekt met het griepvirus. Nee, je kunt in deze situatie beter een dagje voor niks thuisblijven dan dat de hele school straks ziek wordt. Jullie krijgen in de loop van deze week een brief mee waarin alles duidelijk wordt uitgelegd aan jullie ouders.”

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Bij aanvang van de eerste schooldag was er op De Hobbendonken niet alleen aandacht voor hygiëne in verband met een eventuele uitbraak van de Mexicaanse griep. Ook de luizenkam kwam te voorschijn…(Foto: Albert Stolwijk).
10 september

Print deze pagina

Terug