TAALWORKSHOP RUUd SLEUMER IN BIBLIOTHEEK

Spelelier stoeit met ’rare letters’

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: De Boxtelse kunstenaar Ruud Sleumer hield woensdag 9 september in de bibliotheek aan de Burgakker in het kader van de Week van de Alfabetisering voor leerlingen van basisschool De Spelelier een workshop over taal. De kinderen mochten onder begeleiding van Sleumer zelf vreemde letters maken. (Foto: Albert Stolwijk).

DOOR STEFAN LATIJNHOUWERS

Bijna dertig groep 5-leerlingen van basisschool De Spelelier uit Boxtel hadden woensdag 9 september een bijzondere les op het programma staan. In de bibliotheek aan de Burgakker verzorgde kunstenaar Ruud Sleumer een workshop voor de kinderen, waarbij ze vreemde letters mochten maken. Dit om de leerlingen duidelijk te maken wat het belang van taal is en ze te stimuleren er op een creatieve wijze mee bezig te zijn.

Taalschrift is kenmerkend voor het werk van Boxtelaar Sleumer. In de combinatie van taal en beeld geeft hij vorm aan het thema dat hem bezighoudt. Hij laat zich daarbij inspireren door het dagelijks leven waarin mensen elkaar over allerlei onderwerpen verhalen vertellen en die aan elkaar doorgeven. De expositie ’Sporen van letters’ van Sleumer is de hele maand september te bezichtigen in de Boxtelse bibliotheek in het kader van de Week van de Alfabetisering die duurt tot en met 13 september.

Het was daarom niet geheel toevallig dat Sleumer in het gebouw aan de Burgakker een bijzondere workshop verzorgde over taal. Nadat Wilma Pennings, medewerkster van de klantenservice en lid van de projectgroep laaggeletterdheid van Bibliotheek De Meierij, gisteren eerst een verhaal had voorgelezen aan de kinderen over het onderwerp alfabetisering en laaggeletterdheid, was het de beurt aan kunstenaar Sleumer.

,,Jullie gaan vandaag samen met mij letters maken, geen gewone, maar heel rare letters die op Chinese tekens lijken”, vertelde Sleumer aan de leerlingen. ,,We gaan letters over krassen met behulp van vijfentwintig plaatjes en die daarna uitscheuren. Ik heb twee grote vellen papier met cirkels, waarop we de mooiste exemplaren gaan plakken. Ik zal ervoor zorgen dat de vellen ingelijst worden achter glas en hier een plaats krijgen in mijn expositie in de bibliotheek. Eén kunstwerk wordt uitgevoerd in zwart-wit, het andere in kleur.”

ENTHOUSIAST
Het vooruitzicht om een kunstwerk te maken voor een echte tentoonstelling zorgde ervoor dat de kinderen nog harder en enthousiaster aan het werk gingen met de letters. Daarbij werden ze geholpen door Sleumer, lerares Femke Smulders van groep 5/6 en enkele ouders. Leerling Maarten Vasse (8) genoot zichtbaar van de workshop en was heel geconcentreerd bezig. ,,Ik heb twee tekens van mezelf op de cirkel gelegd; of mag je er per kind maar één opplakken? Dat weet ik eigenlijk niet precies”, zei Maarten. ,,Eén scheur ik uit en neem ik mee naar huis. Dit is echt een hele leuke opdracht.” Sleumer was zelf ook enthousiast over de workshop. ,,Dit is geen dagelijks werk voor mij, maar ik vind het heel leuk om te doen.”

Medewerkster Pennings liet tussen de bedrijven door weten dat de projectgroep laaggeletterdheid van Bibliotheek De Meierij sinds maart actief is. ,,We zijn aan het nadenken wat wij als bibliotheek kunnen betekenen op het gebied van alfabetisering of laaggeletterdheid. Dat kan bijvoorbeeld door ruimte beschikbaar te stellen, maar wellicht ook op andere manieren. In de bibliotheek zijn folders verkrijgbaar van het Koning Willem I College in ’s-Hertogenbosch dat zich veel met laaggeletterdheid bezighoudt en cursussen verzorgt voor mensen die moeite hebben met lezen en schrijven”, aldus Pennings.

Ze vervolgt: ,,In Boxtel is 13 procent van de bevolking laaggeletterd, waarbij het niet zo is dat het alleen om buitenlandse mensen gaat. In ons land bestaat het grootste gedeelte uit Nederlanders. Het is lastig is om met die mensen in contact te komen omdat het toch een gevoelig onderwerp is en het moeilijk voor hen is om over hun probleem te praten. Daarom is het thema van de week van de alfabetisering ook ’Laten we open kaart spelen’.”
10 september

Print deze pagina

Terug