EERSTE KINDERVAKANTIEWEEK IN LIEMPDE

‘Liefste blijf ik vier dagen timmeren’

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: ‘De Meidengroep van groep 8’, zoals deze deelnemers aan de kindervakantieweek in Liempde zich noemen, leven zich uit in het bouwdorp op het terrein achter sporthal Pius X. (Foto: Albert Stolwijk).

DOOR STEFAN LATIJNHOUWERS

Ruim 180 kinderen uit Liempde nemen deze week in en rond De Serenade aan de Oude Dijk deel aan de eerste kindervakantieweek die dinsdag begon en duurt tot en met morgenavond. De Stichting Jeugdvakantieweek Liempde heeft activiteiten bedacht rondom het thema ‘Vroeger’. Kinderen kunnen zich onder meer uitleven met oud-Hollandse spelletjes als sjoelen en kegelen en verder vilten, muziekinstrumenten maken, voetballen en een dorp bouwen met hout.

,,Dit is een prachtige plek voor de eerste kindervakantieweek. We hebben in De Serenade een prachtige uitvalsbasis en even verderop een prachtig terrein voor het bouwdorp en de andere activiteiten”, liet Mieke Beerens van de organiserende stichting dinsdag weten.

Beerens: ,,Vroeger werd de kindervakantieweek ook in Liempde gehouden, maar geleidelijk aan werd de animo minder en minder en kwam er uiteindelijk een einde aan de organisatie. Op initiatief van de buurtverenigingen in Liempde hebben we het evenement weer nieuw leven ingeblazen en gelukkig met succes. In totaal hadden zich 189 kinderen opgegeven, waarvan er een paar ziek zijn. Maar met ruim 180 kinderen, die begeleid worden door dertig tot veertig vrijwilligers per dag, zijn we dik tevreden.”

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: De deelnemers aan het kindervakantiewerk in Lennisheuvel mochten zelf verschillende winkels bouwen. (Foto: Albert Stolwijk).

HAMER
Het hamergeklop van de deelnemende kinderen op het terrein achter sporthal Pius X was dinsdag al op enige afstand te horen. De jeugd was druk en enthousiast bezig om hutten in elkaar te timmeren, wat hier en daar tot kleine ongelukjes leidde. Beerens: ,,We hebben een EHBO-post ingericht waar al een aantal kinderen langs is geweest omdat ze op hun duim geslagen hadden, maar de verwondingen vallen gelukkig mee. Als organisatie hebben we getracht overal aan te denken, zo zijn er ook enkele oppasmeisjes die op kleine kinderen, waaronder mijn dochtertje, passen.”

De medewerkers van de EHBO hadden zich genesteld voor een grote tent waarin de kinderen konden schuilen in geval van slecht weer. ,,Een echt alternatief of een binnenprogramma hebben we niet, we hopen daarom maar dat het droog blijft. De kinderen die in de ochtenduren in het bouwdorp in de weer zijn, kunnen vanmiddag gaan vilten of spelletjes gaan doen”, vertelt Beerens.

,,Het mooie is dat we alle medewerking hebben gekregen van een aantal bedrijven uit Liempde die bijvoorbeeld voor hout hebben gezorgd en het evenement op andere manieren sponsoren. Er zijn vutters die geheel belangeloos een handje komen helpen en hout hebben gezaagd waarmee de kinderen vogelhuisjes kunnen maken. Dat geeft wel aan dat in Liempde een groot saamhorigheidsgevoel is bij de mensen en dat men wat voor elkaar over heeft om een evenement als dit te doen slagen.”

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: De poppendokters Ans en Jeanne, ook present tijdens het kindervakantiewerk in Lennisheuvel, behandelen de knuffel van Rony. (Foto: Albert Stolwijk).

Morgen, vrijdag 4 september, wordt een voorstelling gehouden door de kinderen voor alle ouders. Overdag gaan de deelnemers aan de kindervakantieweek zich hierop voorbereiden. Beerens: ,,De Liempdse jeugd kan dan laten zien wat ze deze week gedaan hebben. Het is onder meer de bedoeling dat de kinderen vrijdag een workshop krijgen van een muzikant die hen gaat leren om ritmisch te trommelen op objecten als blikken, melkbussen en tonnen."

Beerens vervolgt: ,,Tijdens de voorstelling mogen de kinderen ook de zelfgemaakte muziekinstrumenten uitproberen. Daarnaast staat vrijdag een zeskamp op het veld van voetbalclub DVG op het programma, met onder meer een zeephelling. De kinderen blijven hier ’s avonds frietjes eten, waarna de voorstelling gehouden wordt en de week rond acht uur afgesloten wordt.”

De Liempdse hoopt dat de kindervakantieweek uit gaat groeien tot een traditie. ,,Het is een veelbelovend begin. Iedereen is enthousiast. Het zou mooi zijn als we dit evenement jaarlijks kunnen organiseren.”

Voor Tom van Kasteren (8) en Koen Leidelmeijer (9) uit Liempde kon de kindervakantieweek dinsdag bijna niet mooier beginnen. Ze mochten samen met een groepje jongens op een van de uitgelijnde kavels een houten hut in elkaar timmeren. ,,Ik vind het heel leuk om hier in het bouwdorp bezig te zijn”, zei Tom. ,,Wat mij betreft blijf ik dit samen met mijn vrienden vier dagen achter elkaar doen. Ik vindt dit de leukste activiteit van de kindervakantieweek. Samen gaan we er iets moois van maken.”

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Vakantiewerk in Esch: Lobke, Bodie, Janne, Hinke, Rowan en Gijs van ‘Hut 1’ spelen met andere kinderen op het terrein aan de Venakkers. Het Essche kindervakantiewerk is ieder jaar weer een groot succes. (Foto: Albert Stolwijk).
3 september

Print deze pagina

Terug