ERIC SCHOONES PRESENEERT BOEK OP DUURZAME DINSDAG

Beslist geen lichte kost in schijnbaar vrolijk boek

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Minister Jacqueline Cramer leest in het boek ‘Een te grote kist bananen’ van Boxtelaar Eric Schoones. Het boek werd op Duurzame Dinsdag in Den Haag overhandigd aan de bewindsvrouw. (Foto: John Thuring).

Eric Schoones heeft dinsdag 1 september in Den Haag het eerste exemplaar van zijn boek ‘Een te grote kist’ bananen aangeboden aan minister Jacqueline Cramer van VROM. De Boxtelse publicist, pianist en musicoloog bundelde 35 interviews met bekende en minder bekende Nederlanders over duurzaamheid. Fotograaf Peter de Koning, ook uit Boxtel, portretteerde de geïnterviewden.

De uitreiking van het eerste exemplaar vond plaats op Duurzame Dinsdag en paste in een strak programma met lezingen en toespraken over duurzaamheid. Er was ook ruimte voor de uitreiking van duurzame lintjes; eentje was er voor Irene van Lippe-Biesterfeld, die Schoones ook interviewde in zijn boek. ,,Ik heb haar dinsdag nog even gesproken en ze was erg enthousiast over het boek”, vertelt Schoones.

De Boxtelaar noemt de uitreiking van zijn boek ‘een uniek moment’. Niet alleen de entourage in de vroegere vergaderzaal van de Tweede kamer was bijzonder, ook de aanwezigheid van een groot aantal mensen die ertoe doen in de debatten over duurzaamheid. Jan Juffermans, ook zo’n voorvechter van het eerste uur, was er ook. In Schoones’ boek komt hij uitgebreid aan het woord over de mondiale voetafdruk.

De eerste aanzet voor ‘Een te grote kist bananen’ lag volgens de auteur in de reeks interviews die hij schreef voor het magazine van De Kleine Aarde. ,,Al snel groeide het idee dat ik er meer mee wilde doen”, vertelt Schoones. ,,Het blad van De Kleine Aarde is erg bedoeld voor de praktijk, ik zocht meer in de breedte, een filosofische benadering. Schrijven over de toekomst van de mensheid past beter in een boek, denk ik.”

KONT TEGEN DE KRIB
Schoones sprak met 35 mensen en componeerde als het ware een mozaïek met als rode draad een dubbelinterview met Ruud Lubbers en Paul van Vliet. ,,Aan de hand van deugden, die werden aangedragen door Paul van Vliet, heb ik met beiden gesproken. En ik nodigde Midas Dekkers uit om erop te reageren. En dat doet Dekkers natuurlijk, dat is echt iemand die soms heerlijk de kont tegen de krib gooit.”

Minister Cramer reageerde enthousiast op Schoones’ publicatie. ,,Dit mooie boek is eigenlijk een meeting of the minds”, stelde ze. ,,Er staan verhalen in van mensen die al jarenlang met duurzaamheid bezig zijn en daar ideeën over hebben, maar ook heel goed weten te verwoorden wat er in de praktijk moet gebeuren. Dat is het mooie: ideeën én praktijk. Als we kijken naar de cover dan lijkt het een heel vrolijk boek. Helaas is dat niet helemaal waar, want de inhoud is geen lichte kost. En dat is ook terecht. Want we lopen als mensheid tegen de grenzen aan van wat de planeet nog kan dragen.” Cramer is ook een van de geïnterviewden en geeft in het boek aan dat inspiratie en persoonlijke betrokkenheid van mensen nodig is om een goede duurzame koers te kunnen varen.

Schoones zegt dat het schrijven hem goed is bevallen. ,,Ik heb al plannen om meer interviews te gaan schijven. En inderdaad, dat zal ook in de sfeer van duurzaamheid zijn.”

Eric Schoones, Een te grote kist bananen, 172 pagina’s, ISBN 978-90-75365-95-5, Winkelprijs 29,95 euro.
3 september

Print deze pagina

Terug