KINDERBOEK 'DE GRIJZE STIPPENZIEKTE'

Speelse illustraties Lobke van Aar

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: In het boek De Grijze Stippenziekte gaan de tweeling Daan en Lisa elkaars sproeten tellen. Als Lisa de tel kwijt raakt, pakt ze er een zwarte stift bij… (Foto: Uitgeverij Pica Educatief).

DOOR MARIËLLE WIJFFELAARS

Het kinderboek De Grijze Stippenziekte, geschreven door Sandra Israel, is sinds kort in de boekhandels te koop. Voor Lobke van Aar (27) betekent het boekje haar debuut als illustratrice van kinderboeken. En als het aan de Boxtelse ligt, volgen er nog veel meer kinderboeken van haar hand.

Van Aar studeerde een jaar geleden af aan kunstacademie Sint-Joost in Breda. Sinds die tijd is ze werkzaam als freelance illustratrice. ,,Ik maak redactionele tekeningen voor verschillende kranten en bladen waaronder NRC Handelsblad en Elsevier en ik ontwerp promotiemateriaal voor festivals en voorstellingen”, vertelt de Boxtelse. ,,De Grijze Stippenziekte is het eerste boekje waarvoor ik tekeningen heb gemaakt. Het beviel me goed, het is weer een nieuwe uitdaging.”

De illustratrice koos voor het vak om met haar tekeningen mensen aan het denken te zetten. ,,Bij kindertekeningen ligt dat anders. Voor het boek heb ik vooral geprobeerd de juiste sfeer neer te zetten en de illustraties speels te houden”, legt Van Aar uit. ,,De tekeningen moeten goed bij de tekst en de gebeurtenissen in het boek passen.”

Het nieuwe boek is verschenen binnen de serie ’Gestreepte Boekjes’ van uitgeverij Pica Educatief. De boekjes uit de serie zijn bedoeld om zelf door kinderen gelezen te worden en zijn ingedeeld naar verschillende niveaus. Vooral scholen maken veel gebruik van de uitgaven van Pica Educatief. ,,De vormgeving stond al vast toen ik de tekeningen gaan maken”, zegt Van Aar.

Zij vervolgt: ,,Daarnaast moest ik de tekeningen aanpassen op het niveau van de kinderen.” De Boxtelse hoopt meer boeken te mogen gaan illustreren. ,,Het liefst voor volwassenen en kinderen. Hoe meer afwisseling in mijn werk, hoe leuker ik het vind.”

Voor meer informatie over het werk van Lobke van Aar kan men kijken op www.lobkevanaar.nl.
3 september

Print deze pagina

Terug