BOXTEL KENDE OOK IN 1931 OMLEIDINGEN

Omrijden? Eerst even telefoneren!

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Een uniek plaatje van de omleiding in hartje Boxtel in 1931. Links naast de grote poort telefoneert een politieagent met een collega, die aan het andere eind van de omleiding geposteerd staat.

DOOR MARC CLEUTJENS

Het centrum van Boxtel is momenteel een wirwar van gele omleidingsborden. Maar omrijden en stiekem sluiproutes zoeken is van alledag. Bijna tachtig jaar geleden werd de Clarissenstraat afgesloten en moest het verkeer ook omgeleid worden. Dat gebeurde met twee politieagenten, enkele bordjes en... de telefoon!

Bovenstaande foto dateert van 1 oktober 1931 en is waarschijnlijk een van de meest boeiende prenten in de rijke collectie die de gemeente en de Heemkundekring in hun archief bewaren. De foto vertelt een verhaal! Vanwege werkzaamheden in het centrum is de Clarissenstraat in beide richtingen afgesloten en heeft de gemeente borden geplaatst: ‘Langzaam rijden’. Ook worden de (waarschijnlijk weinige) automobilisten omgeleid. Op de splitsing met de Kerkstraat worden ze rechtsaf geleid, richting de Sint-Petruskerk.

De Clarissenstraat is herkenbaar aan de fraaie grote poort, die herinnert aan de plek waar ooit het klooster Sint-Elisabethsdal zou hebben gestaan. De plek is thans een markant onderdeel van de cultuurhistorische as, die voert van de Sint-Petruskerk naar kasteel Stapelen. Het pand rechts naast de poort heeft een metamorfose ondergaan. Hier zou voor de Tweede Wereldoorlog Marie Eijkemans gewoond hebben. Ze runde er een bakkerswinkeltje waar ook kruidenierswaren te koop waren. Op de gevel prijken enkele merknamen, waaronder Maggi.

Krantenberichten uit die tijd melden dat Boxtel in deze jaren belangrijke wegenbouwprojecten op de rol had staan. Zo werden de Eindhovenseweg en de Brederodeweg aangelegd om het centrum te ontlasten. Ook in hartje Boxtel was sprake van ‘stratenbouw’; de stremming in de Clarissenstraat betekende dat het verkeer ‘een lange straat met een Z-bocht’ moest volgen.

,,De straat is tevens zo smal dat slechts één voertuig plaatsruimte heeft.” Voor dat probleem werd een oplossing bedacht. Aan beide einden van de omleiding werd een verkeersagent geposteerd die telefonisch (!) aan zijn collega liet weten als zich voertuigen aandienden. ,,De partner houdt dan aan zijne zijde het verkeer op, resp. laat het door.” De aanpak krijgt ook direct een waardeoordeel mee: ,,Deze methode van verkeersregeling is ongetwijfeld eenig in den lande. Hoe stagneerend zij nu werkt, het uiteindelijk resultaat zal een belangrijke verbetering blijken.”

Dit is deel 1 van de nieuwe serie Fotobank, die vanaf heden wekelijks zal verschijnen in Brabants Centrum. Bovenstaande foto is ook te raadplegen in de collectie van de Brabantse Film- en Fotobank via www.filmenfotobank-nb.nl. Alle foto’s in de rubriek zijn afkomstig uit collecties van de gemeente Boxtel en de Heemkundekring Boxtel. Vragen en opmerkingen? Mail naar foto@heemkundekring.nl.
3 september

Print deze pagina

Terug