DELEGATIE NAAR WIRTSCHAFTSWOCHE

Wittlich begroet bedrijvig Boxtel

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Beeld van de eerste Ladonkmarkt die gehouden werd in de maand mei. Het evenement werd bezocht door een delegatie uit Wittlich. Vertegenwoordigers van de gemeente Boxtel en plaatselijke ondernemers reizen op hun beurt in september naar Duitsland voor een bezoek aan de Wirtschaftswoche, die van 18 tot en met 21 september in Wittlich wordt gehouden. (Archieffoto Albert Stolwijk).

DOOR MARC CLEUTJENS

De naar verwachting 50.000 bezoekers van de Wirtschaftswoche, die van 18 tot en met 21 september in Wittlich wordt gehouden, gaan uitgebreid kennis maken met ondernemend Boxtel. Naast een delegatie van de gemeente Boxtel reist ook een grote groep plaatselijke ondernemers naar de consumentenbeurs, die voor de zevende keer in Wittlich plaatsvindt. ,,Boxtel wil zijn vriendschapsbanden verder versterken en een netwerk smeden dat ook voordelen kan hebben voor onze economie”, stelt burgemeester Frank van Beers.

De Wirtschaftswoche is een begrip in Wittlich en wijde omgeving en is een consumentenbeurs die sinds 1991 elke drie jaar wordt gehouden. Dit jaar presenteren bijna driehonderd regionale bedrijven zich aan het publiek, dat altijd massaal toestroomt. ,,De Wirtschaftswoche sluit mooi aan bij de viering van de gouden jumelage die we dit jaar met Wittlich vieren”, zegt Van Beers. In juni en juli werd zowel in Wittlich als in Boxtel uitbundig stilgestaan bij vijftig jaar vriendschap.

Tijdens de voorbereidingen van de festiviteiten is door zowel Boxtel als Wittlich aangegeven dat naar verdieping van de stedenband wordt gezocht. ,,Er bestaat al een netwerk tussen enkele burgers en scholen, maar de onderlinge contacten tussen ondernemers zijn gering”, aldus Van Beers. De burgemeester denkt dat meedoen aan de Wirtschaftswoche kan bijdragen tot versterking van het netwerk.

Op economisch gebied zou Boxtel veel kunnen leren van Wittlich, vooral op het gebied van toerisme en recreatie, zo meent Van Beers. Toerisme en recreatie zijn sterk ontwikkeld in de regio rond Wittlich, waar Trier, het Eifelgebergte en de Moezelstreek grote trekkers zijn. ,,Het Groene Woud willen we ook economisch gezien op de markt zetten en waar kun je dat beter doen dan op een drukke consumentenbeurs”, stelt de burgemeester.

Boxtel richt tijdens de beurs met Streekhuis Het Groene Woud een grote stand in waar reclame wordt gemaakt voor deze regio en bedrijven zich presenteren. Een groot aantal ondernemingen is uitgenodigd om promotiemateriaal aan te leveren, dat tijdens de Wirtschaftswoche uitgedeeld kan worden.

LADONKMARKT
Naast burgemeester Van Beers is ondernemer en PvdA/GroenLinks-raadslid Hans Maassen kartrekker van de Boxtelse deelname aan de Wirtschaftswoche. Met een werkgroep wordt de trip naar Wittlich voorbereid. ,,Ondernemers in Boxtel hebben het enorm gewaardeerd dat een delegatie vanuit Wittlich naar de Ladonkmarkt is gekomen”, vertelt Maassen. ,,Om die reden gaat een groep graag naar Wittlich, ook al is dat een consumentenbeurs en is er minder ruimte voor business-to-business contacten.” De delegatie bestaat verder uit vertegenwoordigers van het Citymanagement, de Ondernemersvereniging Boxtel en de Regionale VVV. Verder zal de Progressieve Democratische Partij (PDP) zich als jongerenpartij aan het Duitse publiek presenteren.

In Wittlich krijgt de Boxtelse werkgroep alle medewerking van ambtenaar Leo Kappes, die de afdeling economische zaken runt en zich bekommert met de organisatie van de Wirtschaftswoche. ,,Leo Kappes heeft Boxtel een stand ter beschikking gesteld die we graag inrichten”, stelt Maassen. Naast promotiemateriaal worden ook streekproducten geëtaleerd. ,,Tijdens de beurs worden passanten uitgenodigd om op zondag mee te doen aan de Boxtel-borrel waarbij speltbier geproefd kan worden.”

Aan de Boxtelse proeverij wordt een wedstrijdelement verbonden. Wie tien vragen over Boxtel kan beantwoorden – de antwoorden worden verstopt in een flyer – maakt kans op een lang weekendje Boxtel dat samenvalt met een groot evenement, zoals de Boeremèrt, Streekfestival Het Groene Woud of Bockesprongen.
27 augustus

Print deze pagina

Terug