KRUISPUNT ’DE LA SALLE’ AFGESLOTEN

’Even pijn lijden onvermijdelijk’

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Met een enorme pneumatische hamer worden de betonplaten onder het asfalt van de Brederodeweg verpulvert. Ook komen de kinderkopjes te voorschijn die in de jaren dertig, bij de aanleg van de toenmalige rijksweg, de berm markeerden. (Foto: Albert Stolwijk).

DOOR HENK VAN WEERT

Het autoverkeer in Boxtel ontkomt deze en volgende week niet aan overlast. Vanuit alle windrichtingen zijn omleidingroutes aangegeven omdat het kruispunt bij huize De La Salle wordt opgebroken om plaats te maken voor een nieuwe rotonde. Verkeerswethouder Wim van Erp verwacht dat eind volgende week de bypass bij het voormalige Joice-gebouw in gebruik kan worden genomen.

Nadat maandag de laatste borden van de verschillende verkeersomleidingen werden geplaatst, zijn medewerkers van aannemingsbedrijf Dura Vermeer dinsdag 25 augustus begonnen met het wegfresen van het asfalt op delen van de Brederodeweg en een stukje van de Vicaris Van Alphenlaan. Een stinkend werkje overigens. Op de Brederodeweg worden ook de betonnen wegdekplaten verwijderd die onder het asfalt vandaan komen en in de jaren dertig van de vorige eeuw werden geplaatst om het doorgaand autoverkeer uit het centrum van Boxtel te weren.

Het leidde er deze week toe dat sommige automobilisten zich in een flessenhals wurmden. Vanuit noordelijke en westelijke richting probeerden zij via de Clarissenstraat, Markt, Rozemarijnstraat en Rechterstraat hun weg te vinden naar Boxtel-Oost of de A2. In omgekeerde richting maakten bestuurders gebruik van de Mgr. Bekkersstraat en de Oude Kerkstraat.

,,En dat is toch echt niet de bedoeling. Vandaar dat we dinsdag nog extra verbodsborden hebben geplaatst om te voorkomen dat automobilisten door hartje Boxtel gaan rijden. Ik doe een klemmend beroep op hen om toch vooral de borden te volgen. Want op die manier kunnen we de overlast het best beperken en is de veiligheid het best gewaarborgd”, benadrukt wethouder Van Erp. ,,Het is even pijn lijden, maar het resultaat mag er straks zijn. Reken maar!”

BAANDERHERENWEG
Dat de Baanderherenweg en de Redoutestraat gelijktijdig zijn afgesloten voor doorgaand verkeer zal volgens de wethouder niet leiden tot extra overlast. ,,De Baanderherenweg wordt gereconstrueerd tussen appartementencomplex Banier en de rotonde Den Tijber en krijgt dezelfde inrichting als het deel wat eerder dit jaar al is opgeknapt. Dus met een middenberm waarin geparkeerd kan worden. De Redoutestraat wordt eenrichtingsverkeer en in beide straten wordt bovendien een gescheiden riool aangelegd, waarbij schoon regenwater via een overstort terecht komt in het Leysenven”, meldt Van Erp.

Het gemeentebestuur heeft dit werk naar voren gehaald in het kader van de aanpak van de kredietcrisis. ,,Bovendien kunnen we de bewoners van het nieuwe complex Baanrots niet al die tijd in de rotzooi laten zitten. Omdat rotonde Den Tijber openblijft voor het verkeer, heeft de afsluiting van deze straten in geen invloed op de verkeersafwikkeling als gevolg van de werkzaamheden aan de Brederodeweg”, aldus de wethouder.

HULPDIENSTEN
Projectleider Peter van den Oetelaar van de gemeente Boxtel benadrukt dat de bypass die eind volgende week automobilisten op de Vicaris Van Alphenlaan in staat stelt in zuidelijke richting af te buigen naar de Brederodeweg een noodmaatregel is. ,,Het betekent niet dat het verkeer op die plek geen hinder zal ondervinden. Mensen die er niet beslist hoeven te zijn, doen er het beste aan om de omleidingborden te volgen.” De bypass, die nu nog niet is voorzien van een asfaltlaag, wordt overigens al wel gebruikt. Hulpdiensten als ambulance, brandweer en politie hebben net als de buurtbus toestemming de tijdelijke weg nu al te gebruiken, vertelt de wethouder.

Het opbreken van de Brederodeweg verloopt overigens voorspoedig, zo kreeg Van Erp te horen van de aannemer. De stalen bewaping van de betonplaten die in de jaren dertig zijn gelegd blijkt niet zo zwaar dan werd aangenomen. Dat is een meevaller. Met een pneumatisch hamerinstallatie is het oorspronkelijke wegdek goed stuk te krijgen.”

Verkeer vanuit de richting Schijndel dient nog altijd gebruik te maken van de noodweg die eerder dit jaar is aangelegd naar de Europalaan. De nieuwe Schijndelseweg is nog niet te gebruiken voor doorgaand verkeer; alleen voor bestemmingsverkeer.

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Een freesmachine schraapt het asfalt van de Brederodeweg. (Foto: Albert Stolwijk).
27 augustus

Print deze pagina

Terug