VOGELS MOGELIJK AFKOMSTIG VAN FOKPROGRAMMA

Ooievaars strijken neer op A2

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Een groep ooievaars bezet een zendmast langs de rijksweg A2 ter hoogte van de parkeerplaats Velder. (Foto: Gerard Schalkx).

DOOR MARC CLEUTJENS

Het was een imposant gezicht, maandag 24 augustus op de rijksweg A2 onder Liempde. Bijna twintig ooievaars die post hadden gevat op een serie lichtmasten in de middenberm van de snelweg en een zendmast voor mobiele telefonie bezet hielden. Dinsdag 25 augustus waren ze er weer, nu in een naburig weiland aan de Oude Rijksweg.

Als een troep statige wegenwachters bewaakten de ooievaars maandagavond de A2. En de vogels lieten zich niet hinderen door het geraas van het wegverkeer of de nieuwsgierige blikken van voorbijgangers die waarschijnlijk zelden zoveel ooievaars in deze regio bij elkaar hadden gezien. Tijd dus om de auto even aan de kant te zetten of om van de fiets te stappen.

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Als een stel statige wegenwachters bewaken de ooievaars de A2. Ze bezetten maandag 24 augustus bijna twintig lichtmasten. (Foto: Gerard Schalkx).

Waar de ooievaars vandaan komen is niet bekend, evenmin is duidelijk wat hun bestemming is. Vermoedelijk foerageren de dieren aan het einde van de zomer om zich voor te bereiden op de vogeltrek, die later zal plaatsvinden. Duidelijk zichtbaar was dat alle ooievaars geringd waren.

Het gaat dus mogelijk om ooievaars die afkomstig zijn van een fokprogramma, bijvoorbeeld in ooievaarsdorp in Groot-Ammers, en zijn uitgezet. Deze ooievaars zijn gekozen uit groepen die de westelijke trek volgen, dat wil zeggen via Spanje naar West-Afrika. Bijzonder dat de reis via Boxtel en Liempde verloopt...

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Maandag 24 augustus hadden de ooievaars post gevat in een weiland langs de Oude Rijksweg. (Foto: Albert Stolwijk).

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: De ooievaars omsingelen een koe aan de Oude Rijksweg... (Foto: Gerard Schalkx).
27 augustus

Print deze pagina

Terug