GEZINSUITBREIDING IN DOMMELDAL

Speuren naar piepjong hooglandertje

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: De hooglanderfamilie in het Dommeldal verschuilt zich in het hoge gras. Het kalfje is slechts met enige moeite te zien. (Foto: Albert Stolwijk).

De Schotse hooglanders in het Dommeldal hebben deze week gezinsuitbreiding gekregen. Het kleine kalfje laat zich nog niet zo vaak zien en gaat meestal verscholen in het hoge gras. Een zoektocht met een van de beheerders van het weidegebied leverde toch een familieportret op...

Deze week berichtte beheerder Theo van der Heijden dat een kalfje was geboren in de Dommelweide tussen de Bosscheweg en het Weikespad. Dat gebeurde al vaker; de Schotse hooglanders verblijven al zo’n tien jaar aan de oevers van de Dommel en trokken al vaker de aandacht met jong grut. ,,Dit keer hebben we er even op moeten wachten”, vertelt Helmuth

Verlangen, die het beheer met Van der Heijden en vier anderen voor zijn rekening neemt. ,,De stier die we eerst hadden, had niet zoveel zin in een nakomeling en leek vooral te genieten van het mooie uitzicht.” De stier werd vervangen door een ander exemplaar dat de taak kreeg de koe te bevruchten. ,,Dit keer was het wel raak.”

De Schotse hooglanders in het Dommeldal zijn eigendom van de Stichting Taurus, die ook elders in de gemeente deze runderen inzet. In samenwerking met de gemeente Boxtel worden plekken aangewezen waar de dieren kunnen grazen. Het beheer van de Dommelweide is uitbesteed aan vrijwilligers, die het hekwerk onderhouden en maaiwerkzaamheden uitvoeren. Daarnaast wordt onophoudelijk zwerfvuil opgeruimd dat door voorbijgangers wordt achtergelaten.

Met de geboorte van het kalfje zal de hooglanderfamilie vast en zeker weer meer aanloop krijgen. ,,Dat is geen probleem”, zegt beheerder Verlangen. ,,Hooglanders zijn in wezen ongevaarlijke dieren. Maar mensen dienen beslist buiten het hek te blijven. Vooral de moeder kan haar jong heel fel beschermen. En dan kun je maar beter uit de buurt blijven.”
27 augustus

Print deze pagina

Terug