PROJECT DE WOONSTEE KLAAR

Ouderen Esch verhuizen naar
nieuw zorgcomplex

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Verhuizers brengen de huisraad van de bewoners van woonzorgcentrum Sint-Jozef in Esch naar de zorgappartementen in het nabijgelegen nieuwe complex De Woonstee. (Foto: Gerard Schalkx).

DOOR STEFAN LATIJNHOUWERS

Nadat de achttien zorgappartementen aan de Weiakker in Esch vorige maand opgeleverd werden, zijn de bewoners van het nabijgelegen woonzorgcentrum Sint-Jozef deze week verhuisd naar het nieuwe complex met de naam De Woonstee. ,,Het gaat in totaal om elf ouderen”, aldus locatiedirecteur Jan Brands van Sint-Jozef.

Brands liet deze week weten dat de overige bewoners, ook allen ouderen met een zorgindicatie, gisteren de sleutel van hun appartement ontvingen. Brands: ,,Tien van de achttien appartementen worden na de verhuizing bewoond door mensen die nu nog in het zorgcentrum woonachtig zijn. Maandag 17 augustus zijn medewerkers van een verhuisbedrijf begonnen met het inpakken van de spullen van de bewoners van Sint-Jozef, die vervolgens dinsdag 18 augustus naar de appartementen overgebracht zijn.”

Hij vervolgt: ,,Alle bewoners, ongeveer 25, hebben die dag een gezellig uitje gehad in Sint-Michielsgestel bij een van de medewerksters van ons woonzorgcentrum. Na het avondeten konden de ouderen die naar het nieuwe zorgcomplex verhuizen hun nieuwe appartementen betrekken.”

VERPLEEGPLAATSEN
Locatiedirecteur Brands gaf deze week aan dat de plekken die vrijkomen in het woonzorgcentrum in Esch gebruikt worden als verpleegplaatsen. Een deel van het centrum wordt omgebouwd voor 24-uurs verpleging van ouderen met een psychogeriatrische aandoening. Het uitgangspunt van de Zorggroep Elde is dat ouderen, eventueel met steun van het zorgcentrum, zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen in de eigen woning en in hun vertrouwde omgeving gehuisvest worden.

Brands: ,,De verwachting is dat de ombouw van verzorging naar verpleging in het centrum in april gereed zal zijn en dat de officiële opening van de zogenaamde woonzorgzone Esch, waar de zorgappartementen aan de Weiakker en het verbouwde woonzorgcentrum deel van uitmaken, zal plaatsvinden in mei.”

De zorgappartementen zijn gerealiseerd in twee nieuwe woonblokken van tien (aan de kant van het woonzorgcentrum Sint-Jozef) en acht (aan de kant van de begraafplaats). Beide gebouwen, die gesitueerd zijn tussen de Sint-Willibrorduskerk en woonzorgcentrum Sint-Jozef bestaan uit twee bouwlagen, hebben een plat dak en zijn ongeveer zes tot zeven meter hoog. Het was de bedoeling volgens Brands dat het complex De Woonstee klaar zou zijn voor de bouwvakvakantie. Dat gebeurde ook, al moesten er hier en daar nog wat kleine zaken aangepakt worden. Zo vond de stoffering van de appartementen plaats in de bouwvakvakantie.

Nadat op 11 november vorig jaar de eerste bouwhandeling werd verricht voor het project aan de Weiakker, werd in maart stilgestaan bij het bereiken van het hoogste punt. Brands: ,,De bouw door bouwbedrijf Wijnen is ook daarna volgens schema verlopen.”

DEFINITIEF
Volgens Brands hebben vijf van de elf bewoners aangegeven zich definitief in het nieuwe zorgcomplex te willen vestigen, terwijl de zes anderen op termijn weer graag terugkeren naar een van de verzorgingsappartementen in het zorgcentrum. Jaan van der Steen (77) is een van de bewoners die deze week verhuisd is naar het appartementencomplex.

Van der Steen: ,,Ik kom eigenlijk uit Gemonde, maar heb woonzorgcentrum Sint-Jozef leren kennen omdat mijn vader en oom hier hebben gezeten. Zelf ben ik eerst vijftien jaar vrijwilliger geweest, de laatste tweeënhalfjaar verblijf ik hier als bewoonster. Ik kon ook naar een verzorgingstehuis in Sint-Michielsgestel, maar ik wilde liever naar Esch toe, want ik wist uit ervaring dat het hier goed toeven is. Sint-Jozef is niet te groot en mede daardoor heel knus, gezellig en sfeervol.”

Van der Steen is een van de bewoners die na de ombouw straks graag terug wil naar een van de verzorgingsappartementen in het woonzorgcentrum. ,,Ik zou liever niet verhuizen, maar het kan nou eenmaal niet anders. Het is tijdelijk, voor hoe lang weet ik niet. Misschien wel voor een paar jaar, eerst moet er een plek vrijkomen in het woonzorgcentrum. Maar wij kunnen gelukkig straks vanuit de nieuwe zorgappartementen terugvallen op de zorg vanuit Sint-Jozef, ik vertrouw er daarom op dat het allemaal goed komt.”
20 augustus

Print deze pagina

Terug