GEEN VAKANTIE VOOR KINDEREN KERMISEXPLOITANTEN

Rijdende school gaat altijd door

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Calvin Por, Kelly van de Zande, Michel Boersma en Daniëlle Boersma krijgen les van leerkracht Hans Prins in de rijdende school. (Foto: Gerard Schalkx).

DOOR MARIËLLE WIJFFELAARS

Hoewel voor de Boxtelse jeugd de zomervakantie nog ruim twee weken duurt, waren er de afgelopen week ook kinderen die wél naar school gingen. De kinderen van de kermisexploitanten bezochten de rijdende school. Tijdens de periode dat ze met hun ouders op reis zijn, reist de school met hen mee. En vakantie? Dat hebben de leerlingen niet…

De kinderen van de exploitanten krijgen tijdens het kermisseizoen les in een zogenaamde rijdende school. Deze wagen is 14 meter lang en 5 meter breed. De wagen die in Boxtel stond hoort tot de vijftien grotere scholen van de Stichting Rijdende School. De school ziet er van binnen uit als een echt klaslokaal, compleet met tafels, stoelen, lesboeken, spelletjes en knutselmaterialen. De Stichting Rijdende School biedt onderwijs aan kinderen uit groep 1 tot en met 8 van de basisschool. ,,Als de leerlingen toe zijn aan het voortgezet onderwijs, kunnen ze terecht in een van onze gezinsvervangende tehuizen”, licht leerkracht Hans Prins toe. ,,Op verschillende plaatsen in Nederland staan die huizen, het heeft iets weg van een internaat. Sommige kinderen blijven wel reizen met hun ouders en werken dan met huiswerkpakketten, maar dat komt sporadisch voor.”

VIER WAGENS
In de rijdende school gaat het er net zo aan toe als op andere basisscholen. Er is aandacht voor taal, rekenen en spelling. Bij de grotere scholen komen ook aardrijkskunde, geschiedenis en handvaardigheid aan bod. ,,Als de locatie het toelaat, doen we zelfs aan gymnastiek”, vertelt Prins. ,,Op het moment dat er meer dan zes kinderen aanwezig zijn op het kermisterrein, komt er een grote wagen naartoe. Zo niet, dan hebben we ook kleinere wagens. Die kinderen krijgen dan een uur of twee les in taal en rekenen.”

Bij een grote kermis zoals in Tilburg kan het zo zijn dat er meerdere rijdende scholen naar het terrein komen. ,,Dit jaar stonden er maar liefst vier wagens”, zegt Prins. ,,Er zijn in Nederland 300 kinderen die les krijgen in de rijdende scholen. Daarnaast begeleiden we nog eens 150 leerlingen op het voortgezet onderwijs. Dit doen we tot de kinderen 18 jaar zijn.”

Prins werkt sinds het jaar 2000 bij de Stichting Rijdende School. In het seizoen reist hij Nederland door om les te geven, in de winter houdt hij zich bezig met handleidingen maken van veelgebruikte lesmethoden en het digitaliseren van materialen. ,,Het is een erg leuke baan en erg gevarieerd”, vindt de leerkracht. ,,Het is vooral leuk omdat je lesgeeft aan kinderen van verschillende leeftijden. Dat maakt het ook lastig; elk kind werkt met de boeken die ook op de eigen basisschool worden gebruikt. Al die verschillende methodes zijn soms verwarrend, maar ook uitdagend.”

BEESTJES
De kinderen die naar de rijdende school gaan hebben geen zomervakantie, maar hebben tijdens het kermisseizoen geen leerplicht. ,,Ze zijn wel verplicht naar de rijdende school te komen als deze in de plaats staat waar zij aanwezig zijn”, legt Prins uit. ,,Op het moment dat er geen school aanwezig is, krijgen ze geen onderwijs. Via een digitaal systeem houden we bij hoeveel dagen onderwijs een kind volgt. Het is wel de bedoeling dat ze aan een bepaald aantal dagen per jaar komen.”

De leerlingen in Boxtel hebben het prima naar hun zin in de rijdende school. Volgens Michel Boersma (11) is het juist leuk om in elke plaats een nieuwe docent te krijgen. ,,We hebben hier veel vrije tijd en mogen veel met de computer werken”, zegt Michel. ,,Elke keer een nieuwe meester of juffrouw is juist leuk. Ook zit je telkens met andere kinderen in de klas, al kom je wel vaak dezelfde tegen.”

Ook Kelly van de Zande (7), Daniëlle Boersma (8) en Calvin Por (7) zijn enthousiast over hun school. ,,In de loop van de tijd leer je alle kermiskinderen goed kennen. Daniëlle en ik zijn echte vriendinnen geworden”, zegt Kelly. Calvin vult aan: ,,In de winter ga ik naar mijn eigen school in Groningen, daar vind ik het ook leuk. Maar het reizen zou ik niet willen missen.”

Als er iets leerzaams in de omgeving te doen is maken de leerkrachten uitstapjes met de leerlingen. ,,In Rotterdam hebben we veel geleerd over de havens”, vertelt Michel. Daniëlle herinnert zich vooral het vissen: ,,We zijn met een van de juffen een keer gaan vissen in de Maas en toen heeft ze ons van alles geleerd over vissoorten en andere beestjes die we toen gezien hebben.” Ook in Boxtel werd gisteren een uitstapje gemaakt, Daniëlle en Kelly gingen naar oertijdmuseum De Groene Poort.
20 augustus

Print deze pagina

Terug