’IN 2010 OPNIEUW IN DE STEIGERS’

Forse subsidie voor Liempdse dorpskerk

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Bouwkundig adviseur Mario Janssens van het bisdom ’s-Hertogenbosch wijst op de hardstenen afdekplaten die aan vervanging toe zijn. Vicevoorzitter Tini van den Berg (links) van het Liempdse parochiebestuur is blij met de rijkssubsidie waarmee het euvel aangepakt kan worden. (Foto: Gerard Schalkx).

DOOR HENK VAN WEERT

De restauratie van de Liempdse parochiekerk kan vervolgd worden. Deze week ontving het kerkbestuur de bevestiging van het ministerie van OCW dat een subsidie van bijna 105.000 euro is toegekend. Het geld wordt gebruikt om de hardstenen afdekplaten van de steunberen te vervangen. Alleen op die manier kan het vochtprobleem in de kerkmuren van het middenschip worden opgelost.

Vicevoorzitter Tini van den Berg van het parochiebestuur Sint-Jans Onthoofding reageerde deze week opgelucht en blij op de subsidiebeschikking die in de brievenbus gleed. ,,We zijn een van de eersten die aanspraak mogen maken op de zogeheten BRIM-regeling, een afkorting die staat voor Besluit Rijkssubsidiëring Instandhouding Monumenten”, vertelde Van den Berg maandag. Zo gauw het Liempdse kerkbestuur van deze regeling hoorde, diende ze een subsidieaanvraag in. Men kreeg daarbij ondersteuning van plaatsgenoot Mario Janssens, die werkzaam is als bouwkundig adviseur van het bisdom ’s-Hertogenbosch.

Twee jaar geleden is het achterste deel van de kerk al gerestaureerd. Daarbij werden de afdekplaten van de steunberen van het priesterkoor vernieuwd en moesten de vijftienduizend dakleien worden vervangen. ,,Nu is het hard nodig om de buitenmuren van het middenschip aan te pakken. In mei volgend jaar hopen we dat de kerk in de steigers staat om met het werk te kunnen beginnen”, aldus de vicevoorzitter van het parochiebestuur.

Bij de jaarlijkse controle door de monumentenwacht werden de vochtproblemen in de kerkmuren ontdekt. Van den Berg: ,,We denken dat de vervanging van de afdekplaten op de steunberen door Iers hardsteen 165.000 euro gaat kosten. De BRIM-regeling voorziet in 65 procent van de projectkosten. Het resterende bedrag van ongeveer zestig mille hebben we door acties en donaties in de afgelopen jaren kunnen reserveren.”

NOG VEEL NODIG
Met de subsidie die nu is toegezegd nadert de restauratie van de in 1868 ingezegende Liempdse kerk allerminst zijn einde, benadrukt de vicevoorzitter van het parochiebestuur: ,,Voor het opknappen van het kerkorgel is ongeveer 75.000 euro gemoeid en om het kerkhof te draineren verwachten zo’n zelfde bedrag op tafel te moeten leggen. En dan wacht nog de restauratie van de pastorie. Daarmee is naar schatting 600.000 euro gemoeid.”

Het mag duidelijk zijn: de komende jaren zal nog regelmatig een beroep worden gedaan op de Liempdse gemeenschap om diep in de beurs te tasten.
20 augustus

Print deze pagina

Terug