LIEMPDS LANDGOED WAS IN JAREN VIJFTIG GELIEFD JACHTDOMEIN

Jagen met prins Bernhard op Velder

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Portret van prins Bernhard met Liempdse drijvers tijdens een jachtpartij op landgoed Velder in het begin van de jaren vijftig. Voorste rij v.l.n.r.: Piet van Gaal, Johan Verhagen, Wim Verberk, NN , Grard Eijkemans, Karel van Breugel, Ties der kinderen, NN. Middelste rij v.l.n.r.: Piet van Heesch, NN, Toon Verberk, prins Bernhard, NN, NN, Kwant (?), Jan de Visser, NN, NN, Marinus Verhagen, Jo de Laat, Gerrit Kapteijns, Jan van Abeelen, Johan van de Biggelaar, NN, Bert Brusselers. Achterste rij v.l.n.r.: Ruud v. Boeckel, NN, Van Heesch (?), Van Roosmalen, NN.

DOOR HENK VAN WEERT

Dat wijlen prins Bernhard een fervent jager was is alom bekend. Tot op hoge leeftijd, en zelfs nog tot kort voor zijn dood in december 2004, zou hij hebben deelgenomen aan de zogeheten drijfjacht op de kroondomeinen. Maar ook op het Liempdse landgoed Velder legde de ‘prins met de witte anjer’ aan om het vizier van zijn jachtgeweer scherp te stellen.

De foto die de aanleiding vormt voor dit verhaal werd aangereikt door Nel van Doorn uit Liempde. Zij kende de prent omdat die ingelijst aan de wand hangt bij haar overbuurman, de 76-jarige Jan van Abeelen. Van Doorn, die in het verleden al eens met historische spoorfoto’s de redactie van deze krant benaderde, gaf aan dat de prent genomen moet zijn op landgoed Velder, waarschijnlijk in het begin van de jaren vijftig van de vorige eeuw. Haar overbuurman zou er meer van weten.

Bij een bezoek aan de Hoekstraat nabij landgoed Velder geeft Van Abeelen aan dat de foto genomen moet zijn in zijn late tienerjaren. ,,Ik ben er tussen de zestien en twintig jaar”, vertelt hij terwijl zichzelf aanwijst op de prent. ,,De prins is in de jaren vijftig en zestig in totaal een keer of vijf, zes in Liempde geweest. Aan mannen uit de buurt werd gevraagd of zij mee wilden helpen om het wild op te drijven voor de jagers. Ik kreeg er 7,50 gulden voor, een flink bedrag in die tijd”, grinnikt de Liempdenaar.

BESTE PLEKJES
Van Abeelen kenschetst de echtgenoot van de toenmalige koningin Juliana als een vriendelijke man, die nimmer uit de hoogte deed. ,,Het ging er heel gemoedelijk aan toe. Van geheimhoudingsplicht of zoiets was helemaal geen sprake. Net zo min als van politiebegeleiding.”

De prins werd volgens Van Abeelen altijd vergezeld door twee assistenten die de geweren voor hem laadden. ,,En wij moesten er als drijvers voor zorgen dat Bernhard de beste plekjes kreeg om te schieten.” Het waren vooral konijnen en fazanten waarop de prins met zijn vrienden jaagde. ,,En ook wel een enkele houtsnip, een bosduif en een haas. Er werden wel meer dan vierhonderd stuks wild geschoten.”

Mevrouw Van Boeckel Van Rumpt, met haar familie eigenaar van Velder, vertelt dat de contacten met de prins tot stand kwamen via een gezamenlijke kennis: een hartchirurg uit Utrecht, ene professor Jan Nieboer, die zelf ook fervent jager was. Dat de man die op de foto is afgebeeld met gleufhoed, snor en dichtgeknoopte jas die bewuste professor zou zijn, wordt ontkend door mevrouw Van Boeckel.

,,Nee, dat is ene Kwant. Hij woonde aan de Eindhovenseweg in Boxtel, vlakbij het Brouwerinneke. En de man naast hem met die donkere gleufhoed is Jan de Visser. Hij was sigarenmaker en woonde aan de Konijnshoolsedreef. Beiden hadden jachthonden waar de prins en zijn metgezellen gebruik van maakten.” Maar de 88-jarige Jeanne Joosten, die vaak bij de familie Kwant over de vloer kwam, meent stellig dat het Kwant niet is. ,,Die had een veel norsere uitstraling.”

GROENE FERRARI
Zoon Ruud van Boeckel, die zichzelf als kind herkent op de oude foto, weet wat de ‘stellage’ is die de achtergrond vormt van het ensemble. ,,Dat is de paardenwagen van Piet van Heesch, de man die helemaal links op de foto staat. Hij reed met de jagers mee, zodat zij hun wild er op konden leggen. En als het regende werd een zeil over de kar getrokken.” Ruud herinnert zich dat de prins in een groene Ferrari op landgoed Velder arriveerde. ,,En hij schopte zijn laarzen uit en kwam op zijn sokken binnen om in de serre koffie te drinken”, lacht zijn moeder.

Volgens Jan van Abeelen is de foto gemaakt ter hoogte van de zogeheten Varkensbult op landgoed Velder. Onder de foto staan de namen vermeld voor zover die te achterhalen waren. Mensen die aanvullingen of wijzigingen denken te kunnen aanbrengen worden verzocht contact op te nemen met de redactie, bij voorkeur via e-mail: bc@brabantscentrum.nl. Bellen kan ook: telefoonnummer (0411) 67 25 13.
13 augustus

Print deze pagina

Terug