OPBOUW VERLOOPT ZONDER PROBLEMEN

Boxtel bijna klaar voor kermiszesdaagse

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: De opbouw van de kermis op het Breukelsplein. (Foto: Gerard Schalkx).

DOOR HENK VAN WEERT

Dinsdagavond 11 augustus is in Boxtel op twee plaatsen gestart met de opbouw van de kermis. De ochtend erna moest daarvoor – zoals bijna elk jaar – wel nog een personenauto weg getakeld worden van het Breukelsplein. Terwijl de gemeente omwonenden per brief toch had laten weten dat voertuigen vanaf die dag geen gebruik konden maken van het parkeerterrein. Het volksfeest start morgen en duurt tot en met woensdagavond.

De attracties waar het publiek zich dit jaar mee kan vermaken tijdens de Boxtelse kermis verschillen niet heel veel met andere jaren. Alleen de spectaculaire Booster, die vorig jaar voor het gemeentehuis op de Markt werd opgebouwd, ontbreekt deze keer. Daarvoor in de plaats komt het grootste spookhuis van Europa (Haunted Mansion) naar Boxtel; het wordt opgetrokken op het Breukelsplein. In totaal telt de Boxtelse kermis negen grote attracties, waaronder Breakdance, Polyp, Master en American Wipp. Natuurlijk ontbreken ook de cakewalk en autoscooters niet.

In de categorie klein vermaak komen vooral de jongste kinderen aan hun trekken. Ze kunnen een ritje maken in de draaimolen en de vliegtuigjes en meedoen aan de circusrace in de Buggy. Voorts is er een minireuzenrad en een kinderschommel.

Spelletjes zijn er in overvloed de komende dagen op de twee Boxtelse kermislocaties en variëren van de vertrouwde schietsalon en het bussen gooien en touwtje trekken tot Skeeball, Lucky Cranes en Jackpot. De inwendige mens wordt niet vergeten; bezoekers kunnen zich te goed doen aan kaneel- en zuurstokken, suikerspinnen, oliebollen in alle soorten en maten en hartige versnaperingen als vis en loempia’s.

Maandag staat te boek als familiedag. De clown Desalles bezoekt dan ’s avonds beide kermislocaties en keert daar woensdagmiddag terug. Dinsdagavond wordt bij de gemeentevijver achter ’t Hofje een groots vuurwerk ontstoken. De kermis wordt morgen, vrijdag 14 augustus om 19.00 uur officieel geopend door wethouder Wim van Erp, die daarbij geassisteerd wordt door de ‘leukste kabouters van Nederland’. Via de website kermisboxtel.nl kunnen bezoekers bonnen downloaden die korting bieden bij diverse spullenbazen.

BEVEILIGING
De kermisexploitanten hebben dit jaar de beschikking over een andere plek om hun caravans te stallen. Ze overnachten niet langer op het parkeerterrein aan de Hendrik Verheeslaan, maar hebben een terrein aan de Tamboer, nabij woonwagenkamp Bunderhoef toegewezen gekregen.

Om vernielingen aan attracties en overlast voor omwonenden te voorkomen heeft de gemeente ook dit jaar weer een particulier beveiligingsbedrijf ingeschakeld dat ’s nachts patrouilleert op de kermis. Een aantal jaren geleden was er sprake van vandalisme, maar sinds de beveiliging is ingevoerd is het rustig. Blijkbaar gaat er een preventieve werking van uit, stelt de gemeente.

Horecabedrijven in het centrum mogen op vrijdag, zaterdag en zondag tot 03.00 uur openblijven. Op de andere kermisdagen geldt het normale sluitingstijdstip van 01.00 uur. De weekmarkt wordt vanwege de kermis morgen, vrijdag 14 augustus verplaatst naar de Hendrik Verheeslaan.

In de papieren editie van Brabants Centrum is een achtergrondverhaal te lezen over hoe in vroeger jaren kermis werd gevierd in Boxtel.

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Het nieuwe kampement van de kermisexploitanten aan de Tamboer. (Foto: Gerard Schalkx).
13 augustus

Print deze pagina

Terug